Hogyan segítik az gyakornokok az Amigos működését? Mit gondolt Tinka, Dorka, Viki és Csenge a velünk töltött időszakról? E heti cikkünkben a 2019 nyarán indult social startup gyakornoki programunkba nyerhettek bepillantást.

Kik is az Amigos gyakornokok?

A gyakornokok olyan önkéntesek, akik nem a kórházba-járás frontján erősítik az Amigos munkáját, hanem a háttérfeladatokban, adminisztratív, szervezési munkákban segítik az Amigo Felelősök mindennapjait. Heti 20 órában bekapcsolódnak a különböző kampányokba, logisztikai feladatokba, így bővítve szakmai tudásuk, miközben a szervezet sima működésében segítenek. Eddig Teski Tinkát, Dányi Dorottyát, Vajda Vikit és jelenleg Várszegi Csengét vontuk be az Amigos családba; őket kérdeztem az élményeikről és arról, hogy miket tanultak.

  1. Miért vágtál bele az Amigos gyakornokoskodásba? Esetleg van egy olyan emlék, ami megmaradt és nagyon szívesen emlékszel rá vissza?

Tinka: A gyakornokságot megelőző hónapokban kezdett el foglalkoztatni, hogy hogyan lehet a mindennapi munka során olyan értéket teremteni, ami nem feltétlenül pénzben mérhető. Multinacionális cégeknél voltam egyetem alatt gyakornok, az egyetemet követő nyáron, még mielőtt teljes állásban kezdtem volna dolgozni, szerettem volna betekintést nyerni egy social startup működésébe.

Ez egy teljesen új terület volt számomra, nagyon sokat tanultam, szinte minden területbe beleláthattam valamilyen szinten. Azóta egy barátnőmmel már egy saját ötlet tervezési fázisában vagyunk, itt egyértelműen tudom a tanultakat hasznosítani. 

Nagyon szuper élmény volt számomra a tábor. Különösen lenyűgözött, hogy milyen lelkesedéssel meséltek az Amigók a bevetésekről.

Dorka: Azt hiszem, aki hallott már az Amigosról mindenki vágyik arra, hogy kicsit bele láthasson, mitől tud ennyire sikeresen működni, és hogy kicsit megismerje azokat az embereket, akik ezt a szuper csapatot alkotják. Én is így voltam ezzel és borzasztóan hálás voltam/vagyok, hogy lehetőséget kaptam erre.

Igazából, nincs olyan, amire ne emlékeznék szívesen vissza. Ha mégis választanom kell, akkor az Amigos karácsonyozást mondanám a Trip hajón. Sok Amigóval találkozhattam, akik mind nagyon nyitottak, kedvesek és boldogok voltak! Így egy nagyon különleges este volt ez számomra!

Viki: Mindig is közel állt hozzám az önkénteskedés, és régóta tudom, hogy ha majd nagy leszek, mindenképpen ilyen és hasonló dolgokkal szeretnék foglalkozni. Ezért amikor egy teljesen átlagos napon véletlenül belefutottam ebbe a lehetőségbe, minden kétség nélkül éreztem, hogy nekem muszáj elküldenem az önéletrajzomat és jelentkeznem. Majd pár héttel később hatalmas megtiszteltetésként ért, amikor Sára felhívott a jó hírrel. Gyakornok lettem az Amigosnál.

Sajnos a dolgokat nagyon megbonyolította, hogy pont akkoriban kezdett el komolyodni Magyarországon is a járványhelyzet, ezért én egyből home office-ban kezdtem meg a munkát az Amigo-felelősökkel, ami valljuk be rendkívül furcsa volt. Viszont bár ilyen furcsa körülmények között kerültem bele a csapatba, mégis nagyon hamar úgy éreztem, hogy befogadtak és amikor végre, 2 hónappal később találkozhattam velük élőben is, olyan érzésem volt, mintha már évek óta itt lennék, nem csak kedves munkatársak, hanem igazi barátok között.

Csenge: Az egyetemi tanulmányaim utolsó félévében Sára kurzusán vettem részt. Bár egy az Amigostól teljesen független projekten dolgoztam ekkor, az óra keretei közt megismerhettem magát a szervezetet és néhány Amigót is. A vizsgaidőszakban láttam meg a hirdetést, hogy gyakornokot keres a szervezet, jelentkeztem, másnap már interjúztam, harmadnap, pedig megkaptam a „Welcome on board!” e-mailt. Ekkor éppen az IKEA kellős közepén álltam, nagyon sokan nem értették, hogy miért ugrál sikítozva az a lány…

A kedvenc emlékeim ebből az időszakból a „home school”-hoz köthetőek. Így találkozhattam az óra keretei között Sára férjével és anyukájával is, a legváltozatosabb keretek között. Az első, kommandó mászásban igyekezett megszerezni a táskáját a szobából, a második, pedig megékezett Sára tiszta ruháival.  (Természetesen az én családom is sokszor „belemászott” ezekbe az órákba.)

  1. Egy dolog, amit Amigos gyakornokként tanultál:

Tinka: Egyértelműen megbizonyosodtam arról, hogy nagyon nagy ereje van a közösségeknek, együtt bármilyen ötlet megvalósítható, és nagyon pozitív irányba mozdítható a világ, ha egy csapat szuper ember egy jó célért összefog.

Tanultam adományszervezésről, könyvelésről, csapatépítésről, az adó 1% fogadásának lehetőségeit és feltételeit is ekkor kellett felderítenünk.

Dorka: A legfontosabb talán, hogy mekkora hatalmas ereje van egy összetartó közösségnek. Motivál, megtart, segít, támogat, lelkesít, szórakoztat és minden akadályt átlépve eléri célját. Számomra, ha csak kis időre is de felejthetetlen élmény volt ennek a közösségnek a tagja lenni!

Viki: Én személyesen rengeteget tanultam gyakornokságom alatt, de talán a legfontosabb, hogy megtapasztaltam azt, hogy semmi sem lehetetlen, ha egy jó csapatban dolgozhatsz. Az Amigosnál azért imádtam gyakornokoskodni és a mai napig dolgozni, mert úgy érzem, hogy itt merhetünk közösen nagyokat álmodni.

Csenge: Ma, pontosan egy hónapja lettem Amigos Gyakornok. Amit ez alatt az idő alatt megtanultam, hogy itt semmi sem lehetetlen!

Harazin Regi, 2020.07.26.

4 dolog, amit Amigos gyakornokként tanulhatsz
Cimke:             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.