Május a mentális egészség hónapja, így most a lelki béke és a szellemi egyensúly megőrzésének témájával jelentkezünk az Amigos blogon. Az elmúlt időszak kihívásai és váratlan eseményei még inkább arra késztették a világot, hogy a mentális egészségünkre is odafigyeljünk, így a vizsgaidőszak közeledte kapcsán hoztunk nektek 5+1 tippet, ami segíthet a kiegyensúlyozott hétköznapok kiépítésében és fenntartásában. 

1. Vesd papírra gondolataid!

Sokszor az egyik legnagyobb segítség a zavar közepette, ha egy lépést hátrálunk és leírjuk a gondolataink, félelmeink, de akár a napi terveink is. Személyesen az én egyik kedvenc elfoglaltságom vasárnaponként teendő listát, to do listát készíteni, amiben rendszerezem a gondolataim és feladataim. Olyan dolgokkal szoktam kezdeni, amikre mindenképp szeretnék időt szakítani, de nem kötelezettség jellegűek: találkozás egy baráttal, testmozgás, olvasás, vagy egy régóta halogatott film megnézése; így biztos lehetek abban, hogy a kikapcsolódás sem veszik el a feladatok között. Ezután leírom az összes feladatom, majd kategorizálom őket és határidőt szabok hozzájuk. Így kevésbé érnek váratlan helyzetek, jobban tudok tervezni és sokkal nyugodtabb vagyok, hogy tudom, mindenről számot tartok. 

Egy külön füzetet használok a gondolataim rendszerezésére; sok másra is lehet használni a naplózást:

  • a hála lista segíthet felismerni az apró örömteli pillanatokat a napjainkban
  • havi, heti célokkal szem előtt tarthatunk fontos dolgokat
  • érzések és aktuális gondolatok rendszerezésére pedig a színes tollak, ceruzák és gondolattérképek is eszközül szolgálhatnak

2. Legyél minden nap kedves magadhoz!

Nem sikerülhet mindig minden, néha tényleg csak ballábbal ébredünk fel, esetleg nem fejezünk be mindent amit eltervezünk; de az is előfordul, hogy sokkal több sikerül és felülmúljuk önmagunkat. A köztes időkben is fontos, hogy szeretettel és elfogadással tekintsünk magunkra és a folyamatokra, amikben vagyunk. Dicsérd meg magad, értékeld az erőfeszítéseid és a képességeid, fontos, hogy kedves légy önmagadhoz.

3. Kapcsolódj a környezeteddel!

Az egyensúly megtalálása az egyedüllét és a társasági lét között néha igazán nehéz lehet. Viszont nagyon fontos, hogy rendszeresen kapcsolódjunk a számunkra fontos emberekkel. A velük töltött idő kiszakít a saját gondolatainkból és segít ellazulni, a közös tevékenység pedig közvetlenül valami olyanra irányulhat, amit szeretünk csinálni és ettől is jobb kedvünk lesz. Az is fontos, hogy aggodalmaink, félelmeink és nehéz helyzeteink megoszthatjuk azokkal, akikben igazán bízunk; ők pedig külső szemlélőként nyújthatnak támaszt és hallgatóságot, vagy ha épp arra van szükségünk, tanácsot kérhetünk tőlük. 

4. Figyelj oda a fizikai jóllétedre!

Az elmúlt másfél év bezártsága, home office-a után könnyű megcsúszni az étkezésekkel és az alvással, megfeledkezni a  testmozgásról, vagy épp az elegendő folyadékbevitelről. Pedig a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő folyadékbevitel és elegendő alvás nagymértékben javíthatja a közérzetünk és alapvetően szükségünk is van rá. Személyesen én szeretem a mozgást közösségi élménybe kapcsolni, akár egy hosszú sétával, túrával, vagy közös edzéssel. A folyadékbevitelre egy teli kulacs emlékeztet napközben, étkezésben pedig igyekszem mindig belecsempészni egy kis kikapcsolódást is; ilyenkor nem nézek képernyőre és csak az ízekre fókuszálok, így ez is egy plusz élménnyé válik.

5. Értékeld a boldog pillanatokat!

Kicsírázott a magocska, amit ültettél? Egy finom reggelit ettél? Esetleg láttál egy szép naplementét, egy boldog kutyust vagy időt töltöttél valakivel akit szeretsz? Ezekből az apró pillanatokból és örömökből sok-sok energiát meríthetsz. Ismerd fel őket, tudatosítd a létezésük, és nyugodtan nyúlj vissza hozzájuk a nehezebb napokon. Én a telefonom jegyzeteibe szoktam őket feljegyezni, így bármikor elérhetem őket. 

+1. Kérj bátran segítséget!

Ha úgy érzed, hogy nehéz helyzetbe kerültél, vagy tanácsra, külső szemlélőre lenne szükséged bátran kérj segítséget a környezetedtől vagy szakembertől. 

Hoztunk még pár apróságot, ami segíthet az önsimeret témájában, új szokások kialakításában, egy kis reményt adhat a nehéz napokon és bárhová magaddal viheted őket:

  • Instagram oldalak: @pszinapszis, @mélylevegőprojekt, @margarétalány, @lelkedkertje, @pszichodiák, @mindset pszichológia
  • Könyvek: Edith Eva Eger: Ajándék, Orvos-Tóth Noémi: Örökölt Sors, Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez, Oravecz Nóra: Élet másképp, James Clear: Atomic habits
  • Telefonos applikációk: medito, thrive, my possible self, presently 

Harazin Regi, 2021.05.16.

5+1 tipp a kiegyensúlyozottabb hétköznapokért

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.