A múlt heti blogbejegyzésünk a sikeres otthoni tanulás apró titkait mutatta be nektek, most azonban szeretnénk a szórakozás vizeire evezni. Persze csak képletesen, hiszen most a legfontosabb dolgunk, hogy otthon maradjunk, vigyázzunk magunkra és egymásra. Éppen ezért a mai blogbejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel online is pótolhatjuk a baráti találkozásokat és közös szórakozásokat. Lássuk, mi az a 6+1 online társasjáték lehetőséget, amivel mindenki feldobhatja a karantén napjait!

1. Honfoglaló

A jó öreg Honfoglaló most méltán éli a reneszánszát, hiszen remek szórakozást nyújt, akár barátokkal, akár egyedül akarjuk magunkat megmérettetni. A játék bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, az a lényege, hogy különböző kérdések megválaszolásával elhódítsuk Magyarország területét a két ellenfél elől. A játékot lehet villámhadjáratban és hosszú hadjáratban játszani, attól függően, hogy mennyi időnk van éppen. Választhatunk ellenfélként robotot vagy éppen játszó ismeretlen ellenfeleket is, de egy kód segítségével a barátainkat is kihívhatjuk egy játékra. Van hadjárat kicsiknek és nagyoknak is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő játékot. Remek kikapcsolódást nyújt egy fárasztó nap után, vagy akár egy kis tanulási szünetben, és nem utolsó sorban hasznos műveltséget lehet belőle szerezni.

2.Ország-város

Mindannyian papíron ismerjük, de az Ország-város nagyszerűen megvalósítható online térben is. A honlapon csak el kell indítani a játékot és a megadott betűvel minél gyorsabban egy-egy szót írni a rubrikába. Ha minden válasz megvan, csak el kell küldeni a megoldásokat és már láthatjuk is az eredményeinket. Itt is van lehetőség egyedül vagy barátokkal játszani, és ami a honfoglalózáshoz hasonlóan nagyon jó, hogy akár pár perc alatt is lehet játszani egy kört.

3. Puzzle

A Jigsaw Explorer és a  Jigsaw Planet oldalakon rengeteg online puzzle található, a legkülönfélébb méretekben és témákban. Minden puzzle-imádó megtalálhatja a számára megfelelő kihívást a képek között. Aki pedig nem talál olyat, amit szívesen kirakna, saját maga is létrehozhat egyet.

4. Activity

Az Activity minden korosztályban nagyon népszerű játék, amit egy kis kreativitással saját magunk is előkészíthetünk. A játék során körönként változik a teljesítendő feladat, ugyanis van, amikor a kifejezést el kell mutogatni, majd le kell rajzolni, végül pedig körbe kell írni. Ha karantén van, és nincs más megoldás, akkor videochatben és például a Paint vagy Skribbl segítségével is játszhatjuk a játékot. Az interneten fellelhető Activity szókártyák segítségével is játszhatunk, de mi magunk is írhatunk szavakat a játékhoz. 

5. Tabletopia és Boardgamearena

A Tabletopia az online társasjátékok tárháza. Rengeteg játék közül lehet választani, sőt szűrhetjük azokat a játékosok száma, hosszúság és életkor szerint is. Az oldalon találhatók ingyenesek és fizetősek is. Több, mint 800 játék közül lehet választani, és olyan közkedvelt társasokkal játszhat itt az ember, mint például a Solo vagy a sakk. Az oldal angol nyelvű, azonban létezik egy magyar megfelelője is: A Boardgamearena. Ennek oldala a Tabletopiához hasonló, megtalálható rajta például a Carcassone és a 7 csoda társasjátékok online verziója is.

6. Társasjáték applikációk

A hagyományos társasjátékok egyre nagyobb választékban érhetők el telefonos applikációk segítségével. Most már letölthetjük a Cluedot, az UNOt, a Catant, vagy akár a Scrabblet is, és telefonon is társasozhatunk a barátainkkal.

6+1.: Kreatív kihívás

Végül, az utolsó tippünk nem is online és nem is feltétlenül társas tevékenység, de eltereli a nyomasztó gondolatokat. Ez pedig nem más, mint az Amigos 6 hetes kreatív kihívása, ahol minden héten egy-egy újabb kézműves feladatot lehet teljesíteni. Egy kis kézműveskedésnél nincs is jobb kikapcsolódás, és itt aztán tényleg szabadjára engedhetjük a képzeletünket. Csatlakozz te is, és teljesítsd az eheti kihívást!

Az online társasjátékok persze nem ugyanolyanok, mint az élő találkozások, azonban reméljük, hogy a tippekkel egy kicsit segítünk elviselni a karantén nehézségeit. Az internet összeköt bennünket és itt az alkalom, hogy minél kreatívabban kihasználjuk a lehetőségeit!

A képeket, melyek 2019 októberében készültek, az Amigos 5. szülinapján, köszönjük Petinek és Geri Amigónak!

Keresztes Viola, 2020.04.18.

6+1 tipp online társasjátékokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.