Mióta az iskolák és egyetemek bezárták kapuikat és online eszközökkel igyekeznek a tudást a fejünkbe tölteni, Te is számos váratlan kihívással találhattad magadat szembe. Ezeknek egyike kissé ellentmondásos módon az otthoni tanulás csalóka szabadsága lehet, pontosabban a kötetlen, ránk bízott időbeosztás helyes megtervezése. Veled is gyakorta megesik, hogy, este ágyba bújva arra gondolsz: bizony, ma lehettem volna a tanulásban sokkal hatékonyabb is? Ezt elkerülendő, fogadj néhány tanácsot, hogyan lehet az idődből a maximumot kihozni.

1. Kelj fel időben

Hú, valahogy érzem, ez a pont nem lesz különösebben népszerű. Pedig eszméletlenül hasznos! Nem csak azért, mert máskülönben az időd nagy részét elveszíted, de ha felborul a járvány előtti időszakban megszokott napirended, kínszenvedés lesz visszaállni a korán kelésre a körülmények rendeződése után. (Mi magunk is az Amigosnál, a teendőinket továbbra is úgy osztjuk be, mintha már mehetnénk is a gyerekekkel foglalkozni jövő hétfőn, nehogy kiessünk a rutinból.) Ne ess az éjszakai tanulás és délig alvás csapdájába! Az agyad éjjel nem bírható olyan hatékony munkára, mint kipihenten, egy átaludt éjszaka után kora délelőtt. Viszont ne feledd, az amúgy utazással töltött időd egy kis plusz alvásra fordítható. 🙂

2. Legyen egy tiszta, észszerű terved

A tanulásba úgy érdemes belefogni, hogy van róla konkrét elképzelésed, mivel és meddig szeretnél aznap eljutni. Ez a napirend akár követheti a megszokott órarendedet is, és az egyes tárgyakat tanulhatod akkor, amikor amúgy is azon az órán ülnél. Vagy felépíthetsz egy saját beosztást is, a saját belátásod alapján kialakítva, mi, mit kövessen. Ezek után a nap végén könnyen ellenőrizheted, sikerült-e megvalósítani az aznapra kitűzött célt.

3. A tanulókörnyezet egy szentély

Egy asztalnál, ami tele van zsúfolva mindenféle érdekes tárggyal, könyvvel, kacattal és egyebekkel, piszkosul nehéz huzamosabb időn át koncentrálni. S nem csak arról van szó, hogy ez a sok dolog magára vonja a figyelmed a tanulásról: ha rászánod az időd, hogy rendezetten tartsd az asztalod, és lepakolod róla a kávésbögrédet meg a tányérodat is, érzésre is egészen más, és nagyobb elszántsággal fogsz bele a tanulásba. Ez nem varázslat, egyszerűen így működik az agyad!

4. Tarts rendszeres szüneteket

Hosszabb ideig egy helyben ülve könnyen ellankad az ember figyelme és szüksége van a vérkeringése felpezsdítésére. Így bizonyos időközönként (45 perc – 1 óra a javasolt) állj fel, nyújtózkodj egy nagyot, sétálgass a házban, vagy csinálj néhány egyszerűbb tornagyakorlatot. Ez egyáltalán nem elvesztegetett idő, sőt, segít! Persze ilyenkor fennáll a veszélye, hogy a pihenőidő jól megnyúlik, úgyhogy érdemes egy időzítőt beállítani, nehogy estig tartson a délelőtt tízkor elkezdett pihenő.

5. Tartsd távol magadtól a telefonod

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát, hogy a telefonod távol legyen tőled tanulás közben – lehetne akár 0. pont is, annyira alapvető. Valójában az elpazarolt idő hátterében túlnyomó többségben a telefon áll, és a bámulatos vonzereje, amivel fölösleges görgetéssel töltött órákra csábít (ugye ismerős). A legjobb, amit tehetsz, ha a közeledben sincs a készülék, de ha ezt nem lehet megoldani (mert például a tananyagot csak azon keresztül tudod követni), legyen letöltve minden fontos, ami csak lehet, és kapcsold ki rajta az internet hozzáférést. Ha ez sem kivitelezhető, akkor legalább a közösségi oldalak értesítéseit.

6. Figyelj rá, mit eszel

Az agyad erőforrása természetesen nem pusztán a pihenés, hanem a bevitt étel és folyadék is. Amennyire megoldható, próbáld kerülni a gyorskaját úgy általában, és a nasit is tanulás közben. Segíteni fog! De ami ennél sokkal fontosabb, az a kellő mennyiségű folyadék. A víz friss oxigén löketet visz a keringésedbe és felpezsdít, ha pedig némi vitaminnal is megtoldod, nagyon sokat tehetsz az immunrendszered erősödéséért, ami jelen helyzetben nem egy elhanyagolandó szempont.

7. Jutalmazd meg magad

Ha a visszatekintés a napközben elvégzett teendőkre, tanulnivalókra elégedettséggel tölt el, ne állj meg egy vállveregetésnél! Elérni a reggel kitűzött célt igenis nagy dolog, légy rá bátran büszke. Egy jutalom lehet például valami finomság, vagy mondjuk egy szeretett tevékenység, amitől a tanulás napközben megrabolt (néhány rész az aktuális sorozatból, esetleg egy jó könyv). Következő nap annál nagyobb lesz a motivációd, hogy hasonlóan sikeres légy. A sikert pedig csak saját magadhoz mérd: próbálj mindig eredményesebb lenni, mint előző nap voltál!

8. Használd az otthonod kreatívan

Otthon vagy! Ez megannyi lehetőséget ad a kezedbe, hogy olyan módon tanulj, ahogy az számodra a legjobb. Szeretsz fel-alá sétálni, miközben a tananyagot olvasod? Énekelve, táncolva, tudod legkönnyebben megjegyezni? Az segít, ha hangfelvételt készítesz magadról a tankönyvet olvasva, és többször visszahallgatod? Esetleg szeretsz társasozni, és előre visz a szótanulásban, ha idegen nyelven teszed? Élj vele, hogy otthon úgy tanulhatsz, ahogy az iskolában sohasem. Könnyítsd meg a saját dolgod!

+1.  Just do it!

Most, ebben a pillanatban vagy abban a szerencsés helyzetben, hogy felkészülhetsz a dolgozatokra és vizsgákra. Semmi értelme később azon tördelni a kezed, hogy miért nem kezdtél el hamarabb készülni. Olyan felelősség ez, amit vállalva a tartás és szellemi érettség alapkövét teheted le. Vedd a kezedbe!

Köszönjük a képeket Peller Geri Amigónak, aki a februárban tartott budapesti Amigo Iskola eseményeit örökítette meg.

Veres Andris, 2020.04.11.

8+1 tipp a hatékony otthoni tanuláshoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.