Azt már sokan tudjátok, hogy az Amigos egy rendkívül lapos szervezet, igyekszünk úgy alakítani a folyamatokat és a működést, hogy hierarchia ne legyen igazán. Azonban fontos megemlítenünk, hogy ahhoz, hogy a mindennapi folyamatok működjenek, bizony össze kell fogni a kórházi csapatokat, főleg, mivel már vidéken is működünk és két új várossal készülünk bővülni – nem lehet ezt az amigo-felelősökre tenni. Ezért léteznek a kórházfelelősök, akik összefogják egy-egy kórház Amigóit.

De kik is konkrétan a kórházfelelősök és mi a feladatuk?

Kórházi látogatások

A kórházfelelősök legfontosabb feladata, hogy éberen ellenőrizzék és figyeljék a kórházi látogatásokat. Eszerint minden hétvégén ellenőrizzék a szükséges táblázatokat, egy-egy látogatás után a posztok meglétét, a fotóknál a GDPR papírok meglétét és a kórházban található Amigos dobozok tartalmát.

Minden kórházban vannak Amigos-os kellékek, ezeket általában egy dobozban tartjuk; itt lehetnek kézműves dolgok, társasjátékok, tananyagok, minden, ami csak egy szuper látogatáshoz kellhet. A kórházfelelős feladata, hogy ez a doboz naprakész legyen; az Amigók jelzik neki, ha valami elfogyott, vagy valamire igény lenne – ilyenkor a kórházfelelős egyeztet az Amigo-felelősökkel, beszerzik, ami szükséges, de így akár létrejöhetnek a kórházak közti kellékcserék is.

Kommunikáció és naprakészség

A kórházfelelősök menedzselik a beszélgetéseket a közösségi oldalakon; van olyan kórház, ahol sokan vannak és szükséges napi beszélgetés létrehozása, van olyan kórház, ahol elég egy közös, azonban minden esetben fontos, hogy ezeket „életben tartsuk”, hogy követhető és gördülékeny lehessen a kommunikáció a csapatban.

A kórházfelelősök a fontos eseményekre is figyelmeztetni szokták az Amigókat; az amigo-felelősöktől érkező kérések, kérdések, információk ugyan kikerülnek a közös csoportokba is, heti hírlevélben is megkapjuk, de így még egy csatornán, a kórházfelelősökön keresztül is érkezhetnek az emlékeztetők, ezzel is biztosítva a hatékony kommunikációt. Ilyenek például az Amigo-estek, amiknél fontos tudni egy kórházfelelősnek, hogy mennyi Amigo érkezik a kórházmegbeszélésre, hogy miről is fontos az adott hónapban beszélni, mik az esetleges kérdések, nehézségek.

A kórházfelelősök egymással is kommunikálnak – havonta, a kórházi megbeszéléseket követően szokott lenni megbeszélés, ami azért fontos, mert egymástól is tanulhatunk, tanácsokkal, tapasztalatokkal segíthetjük egymást bármilyen helyzetben.

Odafigyelés és empátia

A már említett, havi Amigo-esteken, ezen belül is a kórházi találkozókon, a kórházfelelősök „vezetik” a beszélgetést, bármi operatív vagy fontos információt átadva a csapatnak, így hatékonyabb lehet a kommunikáció. Ezután tudják közösen megbeszélni a csapatok az aktuális történéseket, gondolataikat, érzéseiket megoszthatják, így egy igazán intim légkörben, igazi csapatként tudnak mindent megbeszélni.

Elérhetőség és rugalmasság

A kórházfelelősök általában 0-24 elérhetőek, ezzel is bizalmat építve a csapatukkal; bármi is történjék, fontos, hogy az Amigók tudják, a kórházfelelősük segít.

Kedves szigor

Ahogyan mondani szoktuk az Amigoson belül, a kedves szigor fogalom megértése és alkalmazása elengedhetetlen. Minden kórháznak megvannak a saját szabályai, legyen ez a látogatási idő, hogy melyik napokon történik a látogatás, az esetleges beöltözés, a gyerkőcökhöz kötődő szabályok, és még sorolhatnánk. Ezekre mindig mindenkinek ügyelni kell, amikor azonban kérdés merül fel, a kórházfelelősök azok, akik naprakészen – a már említett elérhetőségük miatt – tudnak segíteni és válaszolni.

A másik része ennek az, hogy rengetegen vagyunk, és egyre többen leszünk, így fontos, hogy az alapvető folyamatok automatizáltak legyenek, minden Amigo úgy tegye a dolgát, hogy ne kelljen mikromenedzselni senkit. Szerencsére ez általában így is van, azonban lehetnek mindenki életében olyan időszakok – akár egy vizsgaidőszak is – amikor szétszórtabb, ilyenkor jöhet jól a kórházfelelősök kedves szigora; mindig minden körülmények között megtartva a rendet, a gördülékenységet és az aktivitást.

Ezáltal lesznek a kórházfelelősök a lehető legrugalmasabb és a lehető legkövetkezetesebb emberek, ami, bármennyire is furán hangzik, de lehetséges. Hogy honnan tudom?

Szerencsém volt négy félévig ellátni ezt a csodálatos feladatot és pozíciót és nagyon szerettem. Szerettem azt, hogy igazi csapatként működtünk, szerettem azt, hogy képviselhetem adott szituációkban ezt a csodás csapatot, szerettem érezni a bizalmat, amivel hozzám fordultak az Amigók, szerettem éberen nyomon követni minden látogatás eseményeit, szerettem rendben tudni a folyamatokat és szerettem az érzést, hogy „kórház mama” lehetek. Nem könnyű, de rendkívül hálás pozíció ez és nagyon fontos az Amigos életében, aki csak egy félévig is kipróbálhatta magát ebben, az tudja, mekkora felelősség és egyben büszkeség is ez. Én személy szerint szívesen csinálnám életem végéig. A kórházfelelősök által lesz egy kis család a kórházi csapatokból és ez az egyik legcsodásabb dolog, amit Amigóként megélhetünk a gyerkőcöknek való segítségnyújtás mellett.

 

A tavaszi félévre már megvannak az új kórházfelelősök, bízunk benne, hogy ők is pozitívan és felelősséggel élik meg ezt a feladatot!

 

Illy Eszter, 2019. február

A kórházfelelősök az Amigos életében
Cimke:             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.