A kórházakban büszkén viselt zöld pulcsik az aktív Amigóként töltött félévek, évek vége felé közeledve egyre ritkábban kerülnek elő. Az egyetemisták kilépnek a nagybetűsbe, a teendők sűrűsödnek, a zöld pulcsik pedig egyre mélyebbre kerülnek a munkaruhák kupaca alatt. Ha azonban néhanapján az egykori önkéntesek leporolják a megannyi emléket előidéző kapucnist, minden bizonnyal elfogja őket a nosztalgia és a felismerés, hogy egy Amigo örökké Amigo marad.

Alumnivá válni nem egyszerű. Kedves hagyománya a kórházi látogatásokból „kiöregedő” Amigóknak, hogy néhány mondatban búcsút mondanak a szervezettől, és felidéznek pár szívhez szóló élményt, amivel gazdagodtak. Mindannyian hálával gondolnak vissza aktív éveikre, a derűs vagy olykor csaknem könnyfakasztó bevetésekre, az éjszakába nyúló beszélgetésekre, a megszületett – életre szólónak ígérkező – barátságokra, közösen alkotott projektekre, programokra.

Felemelni a zöld pulcsit, megállni egy pillanatra és visszatekinteni… Másképp szemléljük önmagunkat? Máshogy nézünk a világra? Bizonytalansággal, utolsó percben leadni a jelentkezési lapot – és soha meg nem bánni. Határozottan, elvárásokkal indulni az első bevetésre – majd évek múlva más emberként kijönni az utolsóról. Aktív és Alumni Amigóként egyaránt sokat köszönhetünk a szervezetnek: „csodás élményeket a bevetésekről, a lehetőséget magát, hogy tegyünk valamit a kórházban lévő gyerekekért, egy támogató közösséget és nem utolsó sorban csodás barátokat”. Rengeteget tanulunk a gyerekektől, mi is az a gyermeki öröm, hogyan lehet bennünk felcseperedve is jelen. Milyen a gyermeki könnyedség, a bátorság, amivel a kórház falain belül töltik napjaikat, amiből mi is erőt meríthetünk, ami elfeledteti a gondjainkat – ha csak néhány óra erejéig is. Milyen a gyermeki bölcsesség, amivel egymás és a világ felé fordulnak. Olyan tapasztalatokkal gazdagodunk, amiket a jelentkezés pillanatában nem biztos, hogy megütnek az el(nem)várások, de amik – elmerengve egy zöld pulcsi felett – akár évek távlatából is visszaköszönnek.

„Abszolút igaznak tartom, hogy egy Amigo örökké Amigo marad. Nem tudnám és nem is akarom elfelejteni a közös élményeket és ezt a csoda csapatot”.

„Valahogyan egy különleges szeretetbuborékocska ez, ami ott lakik bennünk. A segítésre való szándék, ami szeretetből érkezik és elkísér mindenkit a további útjain”.

Alumniként ehhez hasonló gondolatokkal telve nehéz elengedni az Alapítványt, hiszen nyitottak maradunk az Amigost érintő dolgokra, és szerencsére az Amigos is nyitott marad az Alumnikra.

A szervezet története egy pár főből álló baráti társasággal indult, akik valamilyen – még számukra sem teljesen kiforrott úton – segíteni szerettek volna a kórházban gyógyuló gyerkőcöknek. 7 és fél évvel később az Amigos több, mint 300 aktív és alumni tagot számlál, egyre növekvő igénnyel aziránt, hogy a kapcsolattartás, az Alapítvány által már elindított szakmai és személyiségbeli fejlődés a zöld pulcsi pihenése mellett is szervezett módon biztosítva legyen. 2021 őszén elindult az Amigos Alumni Klub azzal a céllal, hogy az egykori önkéntesek, akiket hasonló célok vezéreltek és hasonló élmények gyarapítottak a kórházi falakon belül, újra összefogásra és fejlődési lehetőségre leljenek.

Az Alumni Amigókat összekapcsolja a számtalan közös élmény, az azonos alapokon nyugvó értékek és tapasztalatok. Egyetemi tanulmányaik befejeztével egyre nagyobb szaktudásra, kapcsolatokra tesznek szert, ami lehetőséget biztosít, hogy továbbra is amigosspirittel telve támogatóan forduljanak egymáshozAmigóként ugyanis megtanulunk segítséget nemcsak adni, de kérni is. A találkozások mellett az érdeklődési köröknek megfelelő fejlődést garantálják a három havonta megrendezett AlumniTalks események is, az igényekhez alakítva. Az első ilyen beszélgetésen Weiler Péter képzőművész, digitális művész volt a vendég, akinek nevéhez fűződik az első magyar eladott NFT is.

Az Alumni Klub által az egykori önkéntesek visszakapcsolódhatnak az Amigos vérkeringésbe, hiánypótló lehet a kapcsolattartás és –kialakítás az aktív Amigókkal, és újabb bizonyítékául szolgál annak, hogy az Amigos az élet számos színterén átível.

A zöld pulcsiknak tehát nem is kell olyan mélyen lapulniuk, a nosztalgia jelenné válhat. Hiszen aki egyszer Amigo, az örökké Amigo marad.

Ágai Noémi
2022.04.20.

Aki egyszer Amigo, örökké Amigo marad…