Korábban már beszámoltunk arról, hogy az alapítványban milyen háttérfeladatokat láthatnak el az Amigók, a kórházi csapatokat hogyan fogják össze a kórházfelelősök, viszont arról még nem beszéltünk, hogy őket és az egész szervezetet az Amigo-felelősök támogatják a háttérből. Evelinnel, a boldogságért felelős Amigóval, Julival a fenntarthatóságért felelős Amigóval és Sára Amigo felelőssel beszélgettem, hogy milyen is az alapítvány útját egyengetni nap, mint nap.

Mindenek előtt azonban általánosságban, mit érdemes tudni az Amigo-felelősökről?

Ők azok az Amigók, akik az alapítványt a háttérből segítik, összefogják mindazt amitől az alapítvány működni tud, az Amigókat, kórházi működést, a háttér csapatokat és persze a pályázatokat, pénzügyeket, stratégiát. Egy Amigo-felelős legalább egy évre vállalja, hogy az Amigossal foglalkozik az Appy közösségi irodában. Különféle tanácsadásokon vesznek részt, hogy minnél hatékonyabban, átgondoltabban és hosszútávon fejleszteni tudják az alapítványt és olyan hátteret biztosítsanak az Amigóknak, amelyben az alaptevékenységünk, vagyis a kórházlátoghatások a legnagyobb rendben tudnak zajlani.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, milyen egy Amigo-felelős napja, kinek mi a feladata?

A lányok mátrixban működnek, mindenkinek megvannak a saját feladatai, amik jól elkülöníthetőek, azonban sok feladat “projekt szerű” amiken együtt gondolkoznak, ötletelnek, így igyekeznek egymást új nézőpontba helyezni. Vannak olyan helyzetek viszont, amikor annak érdekében, hogy energiáikat és az erőforrásokat jól beosszák, szeparálódnak, mindenki a saját feladatkörével foglalkozik. Ezt mindhárman azonban néha nehézségnek élik meg, hiszen azért vannak ebben a pozícióban mert a lehető legjobbat és a legtöbbet kívánják nyújtani a szervezetnek.

A Boldogságért felelős Amigo

Evelin feladatkörének legnagyobb része a főtevékenységgel függ össze, vagyis foglalkozni az Amigókkal, a gyerekekkel, a kórházi látogatásokkal, folyamatosan nyomon követni kivel mi történik. Ezen kívül a közösségi események; Amigo-estek, évnyitók, évzárók, felvételik szervezése tartozik hozzá, annak minden operatív feladatával. Ez a megfogható része, azonban van egy ennél sokkal inkább soft – a finom kommunikációval, figyelmességgel kapcsolatos része, amelynek célja, hogy kialakuljon és hosszútávon fenntartható legyen egy általános jólét és egy megfelelő szervezeti kultúra, amely egy bizalmi légkört jelent, amelyben az Amigók jól érzik maguk. Fontos, hogy minden új és régi Amigóban kialakuljon “egy keretrendszer soft szinten”, amit később igazítunk, hogy mindig hatékonyabban és átláthatóbban tudjon működni a szervezet. Ezen kívül minden pénteken az Amigo jóhírek szerkesztése, amelyben összeszedik azokat a héten történt fontos eseményeket, amikről mindenki kap e-mailben is tájékoztatást.

A Fenntarthatóságért felelős Amigo

Juli az Amigókkal közvetettebb kapcsolatban van, neki inkább a működéshez szükséges feltételek kialakítása és ellátása a fő feladata. Ezt magában foglalja a pénzügyek ellenőrzése és intézése, könyvelés, szerződések utókövetése, utalások, adóigazolások. Ezen kívül sok projekt szerű feladatot is ellát, amelyben az Amigók sokszor segítenek neki, akiknek a lelkesedése számára nagyon nagy motiváció, ráadásul ezek alatt a feladatok alatt lehetőséget kap mindenki még jobb megismerésére. Ilyenek például a születésnap és a hozzá kapcsolódó kampány szervezése, a kiadvány, esetleges PR feladatok. “Nagyon sokféle, és mindig vannak újak, mindig van újdonság érzés és tanulási folyamat ami érdekes. Nem tudom elképzelni, hogy mást csináljak.”

Amigo-felelős és a kuratórium elnöke

Sára mindennapjai főleg a stratégiai és operatív fejlődéssel vannak összefüggésben, a kommunikáció, stratégia, adományszervezés, pályázatok előkészítése és véglegesítése, céges támogatók keresése, kapcsolattartás és tárgyalás az adományszervező csapattal, reprezentáció, a csapat képviselete konferenciákon, médiában vagy akár zsűritagként versenyeken valamint a kuratóriummal való egyeztetés és stratégiai tervezés az adott időszak történéseiről, a jövő kihívásairól és potenciális megoldásokról az adott időszakben az, amivel foglalkozik.

 

Arról is beszélgettünk, hogy a lányoknak mi is ennek a szónak, vagyis a “felelős”-nek a jelentése. Van ennek lelki és egy racionális operatív része, ahol ki kell lépniük a burokból, amit az Amigók és maga a környezet, az alapítvány jelent, amikor a való életben vett felelősségvállalásról beszélünk.

Mindhárman természetesen nagyon elhivatottan beszéltek arról amit csinálnak, Juli megfogalmazásában ez az jelenti, hogy “nem tudod sosem ezt elhagyni, állandó belső érzet, hogy ez a te részed.” Sokszor a felelősök késő este vagy hétvégén, olyan időpontokban is dolgoznak, amikor a többi Amigo ráér, hogy a közös munka létrejöhessen. Sára felelőssége többrétű, mivel alapítóként “az Amigost a viselkedésemmel és a döntéseimmel mindig mindenhol képviselem”.
A hétköznapokban számos új és kihívásos helyzet merülhet fel. Erről is kérdeztem az Amigo felelősöket, hogy mik ezek, és hogyan tudnak felülkerekedni rajtuk.

“Számomra mindig nehéz volt elengedni egy feladatot, ha valamit csináltam, szerettem véghezvinni, de itt direkt tudatosan odafigyeltem arra, hogy nem feltétlenül kell az útnak ugyanannak lennie, mégis ugyanazt a jó végeredményt kapjuk, hiszen maximálisan megbízunk egymásban, és tudom, hogy mindenki ugyanúgy a szívén viseli mint én. Erre aztán jött rengeteg megerősítés, főleg a születésnap után, amikor az Amigók megköszönték, hogy kitalálhatták és véghezvihettek egyes dolgokat, és ez borzasztó jó érzés volt.” – Juli

“Sokszor nehéz, hogy a tapasztalatot, ami hiányzik szorgalommal próbáljuk helyettesíteni. A végeredmény elkészül, mert akarjuk és jól akarjuk, és következőre már tudjuk, hogyan kezdjünk neki, de ez egy folyamatos tanulási folyamat, ami azt eredményezi, hogy lehet eleinte ezek a dolgok sokkal hosszabb ideig tartanak. A másik nehéz része, megfelelni közben a társadalomnak aki elismeri amit csinálunk. Valahogy a saját világunkban gondolkodunk és nehéz ettől a képzettől eltávolodni, ahogy magunkra tekintünk, például egy-egy cégvezető előtt, ahol tudom, hogy azt kéne mondanom, hogy a pénzügyes vagy a HR de mégis azt mondom, hogy a Fenntarthatóságért és a Boldogságért felelős Amigo. Nehéz felnőni saját magunkkal szemben a külső elvárásoknak, és ahhoz az elismeréshez ahogy tekintenek ránk.” – Sára

“Furcsa volt, hogy önkéntesből munkavállaló lettem, és hogy az Amigók lettek a főnökeim. Itt mindenki a legjobbat akarja a szervezetnek, de nehéz a józan ész határát megtalálni, hogy ne legyek túl mohó, és ne akarjak túl sokat. Ehhez nagy önuralomra van szükség. Fontos, hogy mindig megkérdőjelezd önmagad, hogy ez így biztos jó-e illetve, nagyon figyelek a közvetett visszajelzésekre is.” – Evi

 

Természetesen az Amigo-felelősöknek a boldogságból is rengeteg jut, ami nap mint nap történik az Amigókkal mind náluk fut össze végső soron, de mi is az amitől ők igazán boldogok lesznek?

Általában ez sok apróság az elmondásukban, hogy reggel a Facebook oldaluk tele van Amigos jóhírekkel, az összes kórházból mosolygós beszámolókkal, hogy Zolikával ebben a félévben 31 alkalommal tanultunk, hogy sikeresek a kampányok, rengeteg gyereknek okozunk boldogságot és segítünk nekik a tanulásban.

“Számomra az Amigók sikerei és boldogsága az én boldogságom” – Evi

Mind emellett nagyon nagy boldogságot jelent számukra, ha mindenki biztonságban érzi magát ebben a környezetben, amikor valaki elmesél valamit, mivel mindenki hasonlókat él át és tapasztal meg, olyan mintha mi is megélnénk, sorsközösség vagyunk.

“Nehéz elhinni, ami most történik, mindenki annyira komolyan veszi és proaktívan részt vesz, olyan dolgokat, amikben azt gondolom én vagyok a legszigorúbb és én veszem a legkomolyabban, vannak akik sokkal jobban azok, és együtt vigyázunk egy kis kincsre.

Amikor egyedül vagyok, például a vonaton utazok haza Veszprémbe, számvetést végzek és rájövök, hogy annyira sok minden történik és annyi sikerélmény ér minket amiket szinte nehéz is felfogni a mindennapokban olyan gyorsan történnek. Jelenleg órási elismerés van körülöttünk, de attól sem kell megijedni, ha már ez nem így lesz, mert az alap, hogy kórházba járunk és az alapvető működéshez szükséges feladatok ellátjuk a háttécsapatokkal az mindig ott lesz, hiszen így indultunk és ha ebbe vissza térünk majd, az is normális.” – Sára

Az Amigo-felelősség, ahogy a nevében is szerepel óriási felelősséggel, megtiszteltetéssel és egyben rengeteg feladattal és elvárással jár, de a lányok mind borzasztó hálásak azért, hogy olyan munkájuk lehet, amit a barátaikkal végeznek nap, mint nap és ami végső soron olyan célt szolgál, mint az alapítvány.

“Nem tudom elképzelni, hogy mást csináljak” – Juli

 

Vámosi Laura, 2019 február

Amigo-felelősök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.