Az Amigos tagjává válás elsősorban elhatározás, de aztán a felvételi lépcsőfoka követi, ami egészen eltér a szokásos felvételi folyamatoktól. Az alábbiakban az Amigókat kérdeztük, hogy megmutassuk miért is van ez így. Az élményeikről meséltek, és üzentek a leendő önkénteseknek is.

Volt valami emlékezetes, vicces pillanata a felvételidnek, amit sosem felejtesz el?

Amigóként sosem mondunk le a hatáskörünk fejlesztéséről, ahogy folyamatos határfeszegetésről sem, így ezek a feladatok hagytak mély és emlékezetes pillanatokat bennünk:

„Mikor rajzolni kellett, mert nem tudok.”

A közös cél összeköt minket, ahogy az evés is.

 „Mindenki nonstop evett valamit. Nasi, süti, all that. Vicces volt és egyszerre nagyon családias.”

A humorérzékről nem is beszélve.

„Az összes Amigo aki felvételiztetett nagyon vicces volt és állandóan viccelődtek.”

„Bridzs Amigo szerint nagyon vicces volt, hogy a szóbelin mennyire pörögtem végig, és egyszer a mondatom közepén észrevettem az asztalon a Dobble-t, és annyira megörültem neki, hogy felkiáltottam, hogy “úú, Dobble!”, aztán ugyanott folytattam tovább a mondatot, ahol abbahagytam. 😂

Voltak olyan Amigóink is, akikkel online körülmények között beszélgettünk, de az élmény innen is garantált volt. Valaki a szabadulószoba felejthetetlenségét említette, de volt, aki a kamerából figyelő emberek furcsaságára tért ki. A felvételin tényleg érhetnek furcsa kérdések, ezektől viszont egyáltalán nem kell megijedni, mert sok mosolygós arc és kedvesség fogad.

„Nagyon izgultam, de amint megérkeztem az Appybe (budapesti irodánk), mosolygós arcok fogadtak, még a várakozási idő alatt sem unatkoztam. Még az izgalom okozta feszültség is eltűnt😊.”

„Nagyon sokat nevettünk az egész felvételi alatt, minden pillanatot ki tudnék emelni.”

„Kint vártam a terem előtt, aztán egyszer csak odajöttek hozzám páran beszélgetni, szinte azonnal feloldódtam, és már nyugodtan tudtam besétálni. 🙂 Másik vicces élményem pedig az volt, amikor németül kellett válaszolnom, de abban eléggé bizonytalan voltam/vagyok második nyelvként, szóval igazából nem is tudtam befejezni egy mondatot, aztán azt hittem kínos lesz, de ekkor megszólalt az egyik lány, hogy nem értette mit mondtam, de nagyon menőn hangzott. Egyből jobban éreztem magam miatta.😊

Az utolsó emlékezetes és vicces pillanatként a felvételihez vezető utat említette az egyik önkéntesünk.

„Nem szegediként nem ismertem a környéket, ahol a felvételi volt. A templomot megtaláltam, de az irodát nem. Aggódva hívtam az Amigókat, hogy nem kések, csak fogalmam sincs hova kell menni.😂 Akkor nagyon szomorú voltam, de mindenki kedves és megértő volt. Utólag inkább vicces, hiszen jelenleg már a környéken dolgozom, nem tudnék nem odatalálni. :)”

Ahogy ebből a beszámolóból is látszik, ha a helyszín valahogy nem kerül elő, bátran hívj minket és megtalálunk.

Mi vagy ki győzött meg végül a felvételi során, hogy az Amigos mellett dönts?

Az Alapítványba történő jelentkezéskor a felvételizők eltérő előzetes ismeretekkel, elgondolásokkal és tervekkel jelennek meg a szóbelin. Ezért fontos a benyomás nemcsak az Amigók, hanem a jelentkezők részéről is. Kell “valami”, ami miatt megbizonyosodnak, hogy jó döntést hoznak, és továbbra is szeretnének csatlakozni. Erre a “valamire” kerestük a választ a már felvett Amigóktól.

“Én tulajdonképpen a felvételi előtt meg voltam győződve, hogy szeretnék csatlakozni, és a felvételi során már csak reménykedtem, hogy jól sikerüljön. De egyébként mindenki nagyon kedves, barátságos és közvetlen volt a felvételi során szóval ez még inkább meggyőzött.”

“Az elhangzottak nagyon egybevágtak a személyes motivációimmal, az, ahogy a gyerekek felé fordul az Alapítvány. Illetve a valódi közösségi összetartás érződött a felvételi során is.”

“A szuper hangulat és érezhető kémia az Amigók között, a precíz és gyors kommunikáció és természetesen az Amigos missziója.”

Voltak, akiket Amigo-barátok beszámolói bátorítottak.

“Az egyik barátnőm, aki már rég óta Amigo. Sokat mesélt nekem az ottani hangulatról, összetartásról, értékes programokról és a sok-sok gyermekmosolyról.”

Fontos az is, hogy a felvételiztetők leendő Amigókkal ülnek szemben, és alapelvünk, hogy minden Amigo egyenlő. Érdekünk a tisztán látás, ezért teret biztosítunk a kérdéseknek a jelentkezők oldaláról is.

“Úgy éreztem, partnerként tekintenek rám, és ugyanolyan fontos az, hogy én mit gondolok a szervezetről, mint hogy a felvételiztetők rólam. Mintha két felvételi lett volna aznap egyszerre, először én felvételiztem, aztán az Amigos!”

A felvételi beszélgetések mindig jó hangulatban telnek, a jelentkezők mosolyogva távoznak. 

“Nem volt kérdés, hogy Amigo szerettem volna lenni, jó élmény volt a felvételi, szimpatikus Amigókkal!”

“Meggyőzött a légkör, a kedves arcok, biztatások mindenkitől.”

“A felvételiztető csapat kedvessége eloszlatta a kételyeket a felől, hogy jó ötlet-e ezt bevállalni.”

A felvételiztető Amigók nyitottságukkal, lelkesedésükkel is igyekeznek meggyőzni a leendő önkénteseket, és mindig örömmel várják az új jelentkezőket!

Mit üzennél, milyen tanácsot adnál annak, aki most jelentkezik Amigónak?

 Mi, Amigók is nagy izgalommal várjuk a felvételit, hiszen szeretnénk minél több Amigo-jelöltet jobban megismerni. Ezzel együtt pontosan tudjuk, hogyan éreznek a jelentkezők, hiszen mi is ültünk egyszer azokon a bizonyos székeken. A felvételi folyamat bonyolultnak tűnő volta miatt összegyűjtöttünk pár jótanácsot, hogy kellemes izgalommal és jó élményekkel teljen mindannyiunk számára az együtt töltött idő.

Minden jelentkező biztos lehet abban, hogy nyitott és barátságos felvételi csapat fogadja, ahogy ezt többen is megfogalmazták:

„Nem kell izgulni barátságos a bizottság”

 „Nagyooooon megéri Amigonak lenni! Ne ijedjen meg a felvételitől, barátságos közeg fogadja majd.”

 „Ne izguljon a felvételin és csak adja önmagát! És nyugodtan élvezze, izgulás helyett, mert tök fun!”

 „Csak add magadat a felvételin, csak megismerni szeretnénk, nem kell izgulni! Életed legnagyobb kalandja lesz! ”

 Mivel nagyon fontos számunkra a közösség és a barátságok, nem meglepő hogy sokan kiemelték ezt válaszukban:

 „Érjen oda időben a felvire és akkor tud haverkodni azokkal az amigókkal, akik kint várnak a terem előtt, ez szerintem nagyon jól megalapozza a hangulatát az egésznek.”

„Légy bátor, kreatív és motivált, mert egy ilyen csapatba fogsz bekerülni, ahol mindenki elfogadja a másikat, szóval ha most még vannak is benned kérdések, esetleg félelem valamivel kapcsolatban az az Amigos Iskola során biztosan el fog múlni. Alig fogod várni, hogy végre kezdhess.”

 A kételyekkel küzdő, még bizonytalan jelentkezőinknek ezeket üzenik az Amigók:

„Merjen belevágni, ne féljen attól, hogy nem fog tudni gyerekekkel foglalkozni vagy hogy megterheli majd az egész. Elképesztően hálás és energianövelő hatása van egy-egy bevetésnek, illetve itt vagyunk egymásnak, ha bármi történik.”

„Hogy ne féljen egy percig sem, mert legalább olyan biztonságban fogja magát érezni az Amigók között, mint otthon a családja környezetében.”

Az írásbeli feladatlap kitöltéséhez pedig pár kedves Amigo ezt javasolja:

„Nem csak a gyerekeknek nagy segítség az amigóság, hanem szuper önfejlesztő lehetőség is! A feladatlapot szívetek szerint kell kitölteni, a szóbelin magatokat adni, nagyon kötetlen és jó hangulatú lesz a felvételi folyamat (már a jelentkezési lap kitöltése is jó lehetőség, hogy átgondolj magadban olyan dolgokat, amelyeken amúgy nem töprengenél).”

„Azt tanácsolnám, hogy ne ijessze meg őket az írásbeli hosszúsága, mert nagyon megéri a közösség tagjának lenni!”

Végezetül pedig talán ez az üzenet foglalja össze a tippjeinket az Amigo-jelölteknek:

„Gyertek, nem fogjátok megbánni. 🙂 Ennyi remek, hasonló gondolkodású embert egy rakáson sehol Nem találtok. Nem csak együtt munkálkodtok, de városi csapaton belül, sőt még városok között is új barátokra lelhettek. Mindeközben tudod, hogy valami jót teszel. A felvételi miatt ne aggódjatok, mi is átestünk rajta, jó kezekben vagytok, csak adjátok magatokat.”

Reméljük tudtunk egy kis bátorságot önteni belétek, kedves Amigo-jelöltek.
Kérdezzetek bátran a közösségi média felületeinken, örömmel válaszolunk Nektek!

Nagyon várunk Titeket! 

Ágai Noémi, Czita Virág és Bakter Veronika
2022.02.06.

Amigo kerestetik