Az Amigos Akadémia egyszerre több fontos szerepet is betölt a szervezet életében, többek között segít minket mind a személyes mind pedig a “szakmai” fejlődésünkben, hiszen így megadatik az a lehetőség, hogy a kórházi bevetések során mindezeket a gyakorlatba is át lehessen ültetni.

De, hogy miről is szól pontosan maga az Akadémia? Az esemény során több különböző, érdekesebbnél érdekesebb előadás kerül megrendezésre havi egyszer, mindezt azzal a céllal, hogy olyan témákat ismerhessünk meg, amelyek főként a gyerekekkel való foglalkozás során szükséges képességeinket és ismereteinket hivatottak fejleszteni. Mindezt úgy, hogy megfeleljen az Alapítvány irányelveinek, ezzel segítve elő a szükséges értékek belsővé tételének megerősítését.

Az elmúlt egy évben, olyan témák kerültek bemutatásra, melyek a gyerkőcökkel való interakcióba lépés lehetőségeire fókuszálnak. Ezeknek köszönhetően, olyan segítséget kaptunk, amellyel például a fogyatékossággal élő vagy speciális igényű gyerekekkel tudhatunk könnyebben kapcsolatot teremteni. Így tehát az Amigos Akadémia előadásain hallott tudásból építkezve és felvértezve még bátrabban és magabiztosabban tud minden Amigo jelen lenni a kórházi bevetéseken. Az internet világának köszönhetően pedig, bármelyik város Amigójaként elérhetőek az aktuális előadások, hiszen az alkalmak online zajlanak, így megadatik arra a lehetőség, hogy teljes kényelemben okosodjunk.

Az Amigos Akadémia előadásai mögött, az adott előadón túl, egy kicsi, de annál lelkesebb szervezőcsapat áll. Minden félévben 4-5 ember vesz részt ezen elengedhetetlenül fontos szerepet betöltő háttércsapat munkájában. Az előadások megszervezése és a háttérfeladatok lebonyolítása enélkül a pár Amigo nélkül nem valósulhatna meg. Fanni Amigo, a szervezők egyike megosztotta velünk, hogy milyen folyamat előzi meg egy-egy előadás megvalósulását. A témák és előadók kiválasztása több módon is történik. Gyakran marad a csapat tarsolyában az előző félévekből pár ötlet, így azokat örömmel veszik elő. Ha nincsen konkrét előadó ötlete a szervezőknek, akkor hívják segítségül a többi Amigót. Mindannyiunknak van lehetősége „bedobni a közösbe” téma és előadó-ötletet is, így valóban olyan kérdésről hallhatunk, amely érdekel minket és szeretnénk fejlődni benne. Ezek az ötletelések sokszor pontos ajánlások formájában jelennek meg, nagyban megkönnyítve a szervezőcsapat dolgát. Ha pedig végképp senkiben nem merül fel semmi, akkor a lelkes és kreatív szervezők keresnek előadókat akár saját ismerősi körből, akár más szervezeteket felkeresve.

Ha megvan a téma és az előadó is, akkor az időpont és pontos cím egyeztetése után már az Amigók is tűkön ülve várhatják az Amigos Akadémiát. Egyik önkéntesünk a közös fejlődés, tanulás kapcsán így fogalmazott: „Annyira jó volt, hogy a beszélős aktívkodós feladatnál tényleg aktív volt a társaság. Bár én pont nem szóltam hozzá, de tök jó volt hallgatni meg ezt megélni, hogy nem fél évet kell várni arra, hogy valaki megszólaljon, hanem sokan szívesen meg könnyen megosztják a véleményüket, gondolataikat itt ebben a közegben. Ez a jó közösség jele szerintem és ez olyan jóó.”

Az Akadémia végén pedig visszajelezhetünk mind a szervezőknek, mind az előadónak arról, mit tanultunk, mit viszünk magunkkal és legközelebb milyen témáról szeretnénk még hallani. Például a tavaszi előadások egyikét így élte meg egy Amigo: „ […] sok-sok tudnivalót leszűkítették arra, ami számunkra a kórházban hasznos és amire szükségünk lehet. Pont annyit mondtak, ami befogadható, amit el tudunk most magunkkal raktározni, és ami pont annyi, hogy ha spéci gyerkőccel találkozunk, akkor emlékezni fogunk rá. Szuper volt, köszönjük!”

Az Amigók visszajelzései, ötletei, a kórházban felmerülő helyzetek és a szervezők meglátásai alapján az Amigos Akadémia a legkülönfélébb témákat érinti, amik segíthetik egy Amigo hatékony kórházi (és kórházon kívüli) működését.

Terítékre került mostanában többek között a szavak ereje a gyógyulásban, a fogyatékossággal élő vagy speciális igényű gyerekekkel való kommunikáció és a velük való játéklehetőségek, gyászfeldolgozás, stresszkezelés, időmenedzsment. Egy különleges workshop keretein belül megtanultunk lufit hajtogatni, megismerkedtünk a digitális oktatás eszközeivel, sőt még a kalligráfiát is kipróbálhattuk.

Nézzük meg közelebbről is, milyen praktikus tudással gyarapodunk egy-egy előadás során. Nagyon izgalmas témákban sikerült előadókat szereznünk, így tartalmas 1-1 órákban lehetett részünk. Egy előadás alkalmával ötletet kaphattunk, hogy milyen kreatív eszközökkel tudunk interakcióba lépni krónikus beteg és fogyatékossággal élő gyerkőcökkel. A legkülönfélébb helyzetekre nyerhettünk bepillantást: látássérült gyerekekkel sem kell megijedni, a verbális kommunikációra támaszkodva Lego kockákat vagy valamilyen formaillesztő játékot nyugodtan használhatunk, amelyben a nagymozgásokat tudja gyakorolni a gyerkőc.

A gyászfeldolgozásról szóló érzékenyítő előadás során megértettük, miért is nehéz jól megélni a gyászt: a társadalom számos olyan üzenetet közvetít felénk, amelyek mentén korlátozzuk magunkat a negatív érzéseink megélésében, amelyek ezáltal hosszú távon nyomasztanak bennünket. Az előadó azonban nem hagyott magunkra minket- útmutatást kaptunk arra is, hogy hogyan lehetünk jelen értően és megértően más gyászának feldolgozása során.

Egy interaktív Akadémia alatt arról beszélgettünk, hogy hogyan lehet interakcióba lépni a daganatos betegekkel, miként lehet segíteni nekik formálni a szemléletüket. Többször is megdöbbentő, de valójában annál egyszerűbb átkeretezési lehetőségekre mutatott rá az előadó, például a pozitív-negatív dimenzió értelmezésében – hogyan foghatjuk fel másképp mi magunk, vagy a gyermekek is a szervezeten uralkodó daganatot.

Az interaktivitás, a gondolatébresztő ötletek segítenek nekünk, Amigóknak beleképzelni magunkat a betegek helyzetébe, átformálják a bennünk élő stigmákat, érthető közelségbe hozzák az olykor messzinek és megfoghatatlannak tűnő, megoldandó helyzeteket. A változatos témák közül mindenki megtalálja a neki tetszőt, amelynek tartalmát nemcsak Amigóként, hanem a társadalom felelős tagjaiként is magunkkal vihetünk.

Ágai Noémi, Kiss Bogi és Bakter Veronika
2022.06.05.

Amigos Akadémia: Előadások a bevetésekért