Március 7-én nagy esemény történt az Amigos a gyerekekért Alapítvány életében, ugyanis megjelent az első POKET zsebkönyv, aminek mi lettünk a nagykövetei. Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című könyve már megtalálható az automatákban, és minden megvásárolt darabja 10 forinttal támogatja az Amigók munkáját. Fogadjátok szeretettel összefoglalónkat a könyvbemutatóról, a végén egy meglepetés interjút is közlünk a POKET megálmodójával!

A múlt szombati napsütéses délelőtt egy csapat Amigo indult útnak Erzsébetliget felé, hogy részt vegyen a Poket zsebkönyvek eseményén, ahol a már említett Tündérboszorkányt és Boris Vian Tajtékos napok című művét mutatták be. A délelőtt több szempontból is különleges volt, hiszen egyszerre jelent meg a POKET első ifjúsági könyve (aminek az Amigos a nagykövete!), és az első teljesen újrahasznosított POKET zsebkönyv. A tavaszköszöntő virágültetéssel egybekötött könyvbemutatón a Tajtékos napok nagyköveteként Bálint György, azaz Bálint gazda és a Tündérboszorkány szerzője, Bosnyák Viktória is részt vett. Vecsei H. Miklós (Hasi) először Bálint gazdával elevenítette föl a közös múltjukat, majd a résztvevők elültethették a tavaszköszöntő estike virágmagokat kaspóikba.

A virágültetés után bemutatkozott a Tündérboszorkány szerzője, Bosnyák Viktória és Sára (Megálmodó Amigo) képviseletében az Amigos is. A POKET ifjúsági sorozat startja már várva várt esemény volt, és azzal, hogy megjelent zsebkönyvként a Tündérboszorkány, sok rajongó álma valósult meg, hiszen a POKET közösség segítségével dőlt el, hogy ez legyen az indító kötet. Az ifjúsági sorozat minden kötetének bevétele egy-egy alapítvány munkáját támogatja majd, nagy megtiszteltetés, hogy első ilyen alapítvány az Amigos lehet. Az ifjúsági sorozat másik célja az anyagi támogatás mellett az, hogy megismertesse olvasóival és a POKET közösség népes táborával az alapítványok munkáját, és összehozza a társadalami felelősségvállalást szorgalmazó közösségeket.

Vecsei H. Miklós, Sára Megálmodó Amigó és Bosnyák Viktória a könyvbemutatón

A POKET új sorozatáról és az Amigosról következzék most egy rövid interjú Vecsei H. Miklóssal, a POKET zsebkönyvek elindítójával:

Hogyan kerültél kapcsolatba az Amigókkal? Hogyan esett a választás az Amigosra, mint nagykövetre?

A szüleim szociális munkások, a bátyám egy mozgássérült fiú. Én nagyon beteg voltam kiskoromban, nagyon sokat voltam kórházban. Akikkel ti foglalkoztok, kicsit nekem is az életem részei voltak, de amikor szociális munkát csináltam gimis koromban, akkor nem tudtam száz százalékig beleállni, én a színházban találtam meg a hivatásomat. A színházban és az irodalomban éreztem azt, hogy lehet olyan fokon csinálni, hogy felérjen majdnem egy szociális munkával. Egyébként azt érzem, hogy az igazi hősök a tanárok, az orvosok és a szociális munkások. Szerintem a kultúrának a feladata az is, hogy őket kiemelje és megmutassa, mert ők magukat nem mutatják meg. A POKETnek van egy viszonylag nagy számot számláló közössége országszerte, és azt szerettem volna, hogy ez a közösség megismerjen titeket, Amigókat – akik nem vagytok magamutogatók – mégis mindenki helyett dolgoztok. Ez volt a cél. Egyébként a színházon keresztül ismertem meg Sáráékat.

És milyen szociális munkát végeztél gimis korodban? Milyen élményeid vannak az önkénteskedéssel?

Én két faluba járok roma közösségekhez, tulajdonképpen ott segítek, amit tudok. Gyerekkoromban pedig rengeteget voltam hajléktalanszállókon, például hajléktalanoktól tanultam meg sakkozni. Apukám a Miklós utcai hajléktalanszállót vezette, ott karácsonyoztunk, suli után odamentünk. Volt egy „fogadott nagybátyám”, úgy hívták, hogy Nyisztor Lajos. Egy nagyon konok, erős és szigorú hajléktalan volt, és az egész világon csak engem szeretett, viszont engem nagyon. Volt egy ilyen kitüntetett dolog a kisfiúkoromban: egy nagyon erős, nagyon nagy darab hajléktalan, akivel nagyon sokat voltam együtt.

Említetted a könyvbemutatón, hogy milyen fontosnak tartod a gyermekkori olvasást, azt az élményt vagy mozzanatot, amikor egy gyereknek a kezébe adunk egy könyvet. Neked is volt ilyen élményed? Mi volt az első könyv, ami nagy hatással volt rád?

Én nem szerettem olvasni. A nagypapám nagyon szerette volna, hogy nekem is az Egri csillagok legyen a kedvenc könyvem, mert neki az volt. Nagyon szerette volna, hogy én is nagyon szeressem Petőfit és Vörösmartyt – egyébként azóta már szeretem őket. Sok másunkhoz hasonlóan nekem a Harry Potter volt az első, ami betört. Azt még nem én, hanem anyukám olvasta nekem. Az első igazi olvasás, ami megváltoztatta az életemet, a Rémségek cirkusza volt. Annak a hatására kezdtem el naplót írni, rajzolni, rettenetesen szerettem azt a könyvet. Valószínűleg most nem lennék itt, ha az a könyv nincs, vagy nem szeretem meg általa az olvasást. A felnőtt könyvek között volt egy fantasy-korszak, amit nagyon élveztem, és utána jött az Utas és holdvilág. Az vezetett be a szépirodalomba, ezért is kezdődött ezzel a POKET.

Milyen további terveitek vannak még a POKET ifjúsági sorozatában?

Jo Nesbø Doktor Proktor sorozatának az első része lesz a következő a sorozatban. Én nagyon szeretném, hogy legyen Lázár Ervin egy nagyon egyszerű oknál fogva. Ismerek egy családot, akik példakép nekem és ott a gyerekeknek a kedvence Lázár Ervin, szóval ez egy gesztus lenne feléjük, meg én is nagyon szeretem például a Négyszögletű Kerekerdőt. Ezeken kívül a Kolibri Kiadóval és a Móra Kiadóval vagyok baráti kapcsolatban, és ők adnak arra lehetőséget, hogy majd megvásároljunk tőlük jogokat a későbbiekben.

Keresztes Viola, 2020.03.14.

Az Amigókat már a zsebedben is hordhatod – POKET x Amigos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.