Nagyon fontos az Amigosban, hogy valóban barátokkal, barátként tudjuk a gyerekekhez fordulni, segítséget nyújtani. A kórháztalálkozók és Amigo estek a kórházi jelenlétünkre fókuszálnak, emellett a szervező Amigók mindig kitalálnak valamilyen új csapatépítő játékot, ami által még jobban megismerhetjük egymást. Ezek az alkalmak viszont sokszor egy pillanat alatt eltelnek. Annak érdekében tehát, hogy még inkább megismerhessük egymást, tanulhassunk együtt magunkról és társainkról, táborokat is szoktunk szervezni immár második éve.

Szakmai tábort eddig kétszer szerveztünk az Amigos fennállása óta. 2017 nyarán lelkesen ötletelt és készült a szervező csapat annak érdekében, hogy a lehető legjobb három napot tölthessük együtt, zökkenőmentesen. Izgatottan érkeztünk meg egy késő nyári péntek délután Szigetszentmiklósra, hiszen ilyen alkalom még nem volt. Számos alumni Amigo is ellátogatott a táborba, ami külön öröm volt, hiszen ez még egy példája annak, hogy egy Amigo örökre Amigo. A tábort orvostanhallgató Amigóinknak köszönhetően szakmai előadásokkal és feladatokkal kezdtük, melyeknek során még többet megtudhattunk azokról a betegségekről, amelyekkel a kórházakban találkozunk. Az egész hétvége során nagy hangsúlyt fektettünk az ismerkedésre és a csapatépítésre szakemberek segítségével, akik számos izgalmas és érdekes gyakorlatot hoztak magukkal annak érdekében, hogy még inkább egyként tudjunk jelen lenni.
Az ilyen események nagyon jó alkalmak arra is, hogy még többet megtudjunk az Alapítvány aktuális helyzetéről, a következő lépésekről, kihívásokról. Ez a tábor azért is volt különleges alkalom, mert Sára, Alapítónk, ekkor búcsúzott el tőlünk egy évre egyetemi tanulmányai miatt, és adta át a stafétát a két új Amigo Felelősnek, Evelinnek és Noéminek.
Emellett ez a három nap méltó alkalom volt arra, hogy megünnepeljük magunkat és egy pillanatra megállva élvezzük, hogy már 50-en vagyunk.
A tábor alatt rengeteg mély beszélgetés, ötletelés, barátság kötődött és muzsikus vénájú Amigóink vezérletével a közeli tisztáson holdfényben egy közös énekléssel-zenéléssel zártuk a tábort. Ezután másnap összegeztük az mögöttünk lévő pár napot és az új élmények, barátságok által kapott feltöltődéssel indultunk haza.

 

2018 nyarán a Balaton partján táboroztunk. Ekkor már két város Amigói és az Alumnik gyűltek össze, sokan ekkor ismerték meg a szegedi Amigókat. A szervező csapat ismét fantasztikus munkát végzett és gondoskodott róla, hogy a lehető legjobb körülmények között tanuljunk, beszéljünk az elmúlt évről és hogy magunkat megünnepeljük.

Ismét szakmai programokkal kezdődött a hétvége, dr Benyó Gábor gyermekonkológus érdekfeszítő előadását egész nap tudtuk volna hallgatni, nagyon sok mindent tudhattunk meg általa a daganatos megbetegedésekről. Visszatérő vendégünk is volt, Kovács Vivien angol tanárnő, aki a tavalyi évhez hasonlóan játékos feladatokat mutatott be nekünk, amelyeket a kórházi látogatások során könnyen felhasználhatunk nyelvtanulásra a gyerkőcökkel. Az egész csapat be lett vonva, és újból diákoknak érezhettük magunkat.
Emellett Illy Eszter Amigo Noémi segítségével pszichoedukációs délutánt is tartott. Eszterék fantasztikus hozzáállással, szakértelemmel és lelkesedéssel vezettek nekünk olyan gyakorlatokat, amelyeknek segítségével nehezebb kórházi élményeinket feldolgozhattuk és kiadhattuk magunkból egy bizalmi téren belül. Számos gyakorlat pedig abban segített nekünk, hogy még inkább megismerhessük egymást és minél többet megtudhassunk Amigo társainkról.
Alapítványi teendőkből is jutott a hétvégére, hiszen ebben a táborban köszönt el tőlünk Noémi Amigofelelősként, Sára hazajött és Evelin mellett Juli lett az új Fenntarthatóságért felelős Amigo. Ezalatt a pár nap alatt találkozhattunk először az újonnan megalakult Kuratóriummal és Balázs, a Kuratórium egyik tagja ismertette az elmúlt hónapokban végzett munkájukat.

Ezalatt a pár nap alatt is rengeteg ötletelés folytattunk az Alapítvány jövőjével kapcsolatban, érdekes beszélgetésekbe kapcsolódhattunk és újabb élményekkel és barátságokkal töltődtünk fel az újabb félévkezdés előtt.

 

A nyári tábor pszichoedukiációs része megmutatta, hogy mekkora igénye van az Amigóknak hogy beszélhessenek a nehezebb élményekről is és hogy egymást is a lehető legjobban szeretnénk megismerni. Ezért novemberben, a felvételik után egy pszichoedukációs tábort is szerveztünk, ismét Eszter Amigo és Gergő Patron vezetésével, akik szívüket-lelküket beleadva készültek, hogy nekünk a lehető legjobb programot állítsák össze mind szakmailag, mind közösségileg. A két nap folyamán rengeteg új gyakorlatot ismerhettünk meg és átbeszélhettük egy-egy nehezebb látogatásunkat. Eszter egy nagyon méltó és meghitt megemlékezést is szervezett, amikor azokról a gyerekekről emlékezhettünk meg, akikkel a látogatások során találkoztunk és sajnos már nincsenek velünk.
A tábor új Amigóinknak is jó alkalom volt arra, hogy még jobban megismerhessék Amigo társaikat, és nem kellett “várniuk” a nyári táborig, hamarabb volt részük egy nagyobb lélegzetű közösségi élményben.

A nyár mindig jó alkalom arra, hogy lazább összejöveteleket is szervezzünk és élhessünk a sportolás iránti szeretetünknek. Ilyenkor kisebb létszámban, de annál nagyobb lendülettel gyűlünk össze és egy célt kitűzve magunk elé tekerünk, evezünk, nevetünk együtt.
Az Amigos Biciklitúra sokaknak emlékezetes maradt már csak az izomláz miatt is! 😀 Veszprémből, Sáráéktól indulva tekertünk végig a Balaton északi partján, néhol megpihenve, néhol versenyzések közepette, néhol pedig a 40 fokos hőség miatt csak csendesen tekerve. A napot Doma Amigóéknál zártuk, ahol megpihentünk és energiát gyűjtöttünk a visszafelé útra pár kártyaparti mellett.

2018 nyarán Amigos Kenutúra állt össze Olívia és Bori Amigók szervezésével. A lelkes Amigók Dunaszigetről indulva kenuztak, és még a hidegebb idő sem tántorította őket vissza! 🙂 A közös reggeli és vacsorakészítés kötelező programja az ilyen sportosabb eseményeknek, amikor együtt felkészülhetünk az előttünk álló napra vagy a nap végén azt beszélhetjük meg, ki hányszor fordult bele majdnem a vízbe. 😀

Minden ilyen közösségi eseményünk más és más. Egy azonban mindegyikben közös: egy Amigo örökké Amigo és bármikor ellátogathat egy-egy táborra, közös sportolásra és újra átélheti az Amigos hangulatot és a közösség részének érezheti magát.

 

 

Magyar Elin, 2019. január

Az Amigos közössége – táborok
Cimke:                     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.