„Írni olyan, mint beszélgetni egy jó baráttal. Csak magaddal beszélgetsz.”

Egészen új és váratlan helyzetbe kerültünk a márciusi karantén időszakban. Nem csak, mint Amigók, kollektívan mindenki. Távoktatás, kijárási korlátozás, vásárlási idősáv és egyéb tényezők, olyan dolgok, amik egészen addig betonszilárdságúnak tűntek, mégis egy pillanat alatt kerültek a fejük tetejére.

Nagyjából egy hétig én is viszonylag lelkesen kapcsoltam be a gépet, hiszen egy teljesen újszerű élmény volt, a maga szakadozó internetkapcsolatával és bekapcsolva maradt mikrofonjaival. Aztán elkezdtem unni. És nem csak az órákat, a szobámat, a napokat. Elkezdtem magányosnak érezni magam, de az online társasjátékokon és videóhívásokon kívül nem sok lehetőségem volt. Egy idő után már azt is keveselltem. Már egy kicsit talán el is kezdtem sajnálni magam. Aztán eszembe jutottak, a kórházban fekvő gyerekek. A gyerekek, akik most hatványozottabban nehezen élhetik meg a napjaikat, hiszen a kórházakban látogatási tilalom van. Akiknek a maszk és kesztyű eddig sem csak a boltokba és a villamosra kellett.

A karanténban, home-officeban, távoktatásban élő ember és egy kórházban fekvő gyermek között nyilvánvaló a párhuzam. Erre a párhuzamra épít a POKET és az Amigos legújabb közös projektje, ami egy irodalmi pályázat munkáiból született. A téma magától értetődően a karantén, és annak minden hozadéka volt, kifejezetten a kapcsolataink, barátságaink. Mert barátokra mindig szükség van. A jelentkezőknek 150 szóban, kötetlen formában kellett összefoglalniuk a gondolataikat és érzéseiket a kórházi tartózkodás és a #maradjotthon időszakának kapcsolatáról.  A beérkezett pályázatokat egy hattagú zsűri értékelte, akik az első három helyezettet és további kilenc különdíjast jutalmaztak. Ez a 12 alkotás hangos formában is elérhető a VerShaker Youtube csatornáján, a könyvben található QR-kódok segítségével.

A döntés Forgács-Fábián Sára az Amigos megálmodója, Forgács Péter író, Vecsei H. Miklós a POKET alapítója, Zoltán Áron a VerShaker megálmodója, Ott Anna művészeti vezető, valamint Mécs Anna író kezében volt. A könyv 106 oldalban, az 50 legjobb íráson keresztül, viccesebb-komolyabb, hosszabb-rövidebb történetekkel és gondolatokkal mutatja be azt a sokszínűséget, amit mi is éreztünk amikor megéltük ezt az időszakot. Talán Ott Anna fogalmazta meg a legpontosabban ennek a POKET kiadásnak a lényegét „mindenki egészen máshogy nyúlt hozzá, valami nagyon-nagyon közös ügyhöz”.

A diverzitást fokozza, hogy minden mű mellé készült egy illusztráció, amik az Amigos programjaiban résztvevő gyermekek és Amigók közös munkái. Minden szöveg és illusztráció teljesen más élményt tud nyújtani, a könyv minden oldalával képes újat mutatni és meglepni az olvasóját (mindennek tetejében pedig pont végigolvasható egy Miskolc-Budapest vonatút alatt 😊). Az az olvasó, aki érez magában affinitást, a könyv utolsó oldalaiban a saját érzéseit, gondolatait esetleg rajzait is papírra vetheti.

A könyvnek pénteken volt a bemutatója, ami visszanézhető az Amigos Facebook oldalán. A fent olvasható idézet is ott hangzott el, Vecsei H. Miklósnak köszönhetjük. A bemutatón Zoltán Áron által betekintést nyerhettünk abba, hogy mennyire széles alkotói kört szólított meg a pályázat, mi sem szemléletesebb adat ennél, mint a pályázók átlag életkora, ami 29 év volt. A foglalkozásuk tekintetében is óriási a diverzitás, akad közöttük diák, közgazdász, családsegítő, tervező-grafikus, nyugdíjas, és a lista nem teljes. Emellett Sára mesélt nekünk a könyv ötletéről, Hasi a megvalósításról (és ennek jelentőségéről), Ott Anna pedig a zsűrizés folyamatáról.  Továbbá néhány alkotást felolvasva is hallhattunk. A bemutató két szerzőt is megszólaltatott, Tóth Esztert, akinek a második helyezett novellát köszönhetjük, és Bálint Amigót, akik az írással való kapcsolatukról, és a műveik keletkezéséről is meséltek a hallgatóságnak. Emellett az Amigo-lét esszenciájáról is hallhattunk, Bálintnak köszönhetően.

Ezúton szeretnék gratulálni mind az 500 pályázónak, az 50 legjobb alkotás szerzőjének, és az illusztrációk készítőinek, valamint az Amigos és POKET csapatoknak.
A téma sajnos aktuálisabb, mint valaha, de az írások garantáltan színt hoznak a szürkés karanténnapokba.
Büszkeséggel tölt el ez a nagyszerű projekt, és mindenkinek jó olvasást, a mindennapokhoz pedig kitartást kívánok! A könyvet megszerezhetitek az automatákból, de akár online is megrendelhetitek.

Riczkó Zsófi, 2020.11.22.

Barátság a négy fal között – Amigos egy POKET oldalban
Cimke:                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.