Az Amigos ikonikus zöld pulóvert szerintem senkinek nem kell bemutatni, ez minden Amigo legféltettebb kincse, az Amigos örök ismertetőjegye. Az Amigók fél év kórházba járás után válnak újgenerációsból régigenerációs Amigókká, ezt pedig a pulcsi- átadásával ünnepeljük meg. Ahogyan az elmúlt években egyre csak nőtt az Alapítvány és ezzel együtt az Amigók száma is szerte az országban, egyre többen kezdték el felismerni az Amigos zöldpulcsit és egyre többen kérdeztek meg minket, hogy de mégis honnan lehetne nekik is ilyen király Amigosos pulcsijuk? 

Bogarat ültettek a fülünkbe. Ezek szerint nemcsak az Amigók, de az Amigost segítő és támogató emberek is szívesen hordanának az Alapítványra emlékeztető ruhadarabokat? Félve, de nagyon lelkesen 2019-ben ennek hatására egy teljesen új dologba fogtunk: karácsony tájékán Varsányi Orsi csodálatos grafikus segítségével megalkottuk a legelső „Rudolf” karácsonyi kollekciónkat és ezzel együtt az első társadalmi vállalkozás projektünket is.

A koncepció igazán egyszerű volt: az adományokat megköszönve, ajándékba küldünk a támogatóknak Amigos karácsonyi zoknit, illetve pulcsit. A Rudolf- kampány sikere azonban rávilágított arra, hogy ez a fajta adománygyűjtés sokkal több lehetőséget tartogat magában, mint mi azt gondoltuk.

Mindannyian szeretjük érezni azt a fajta örömöt, amikor egy jó ügyet támogatunk. Jó érzést kelt bennünk, hogy akár önkéntes munkával, akár tárgyi vagy pénzbeli adománnyal egy olyan célért tehetünk, amely számunkra fontos és amelyben teljes szívünkkel hiszünk. Az AdományoZokni névre hallgató zokni pedig amellett, hogy az adományozás és segítségnyújtás örömét adja, minden egyes alkalommal, amikor felvesszük, emlékeztet minket erre az érzésre. 

Bebizonyosodott, hogy nem hiába mondják mindig, hogy adni milyen jó. A támogatók az adományukat, az elköteleződésüket és a hitüket adják az ügyünkhöz, mi pedig egy örök emlékeztetőt, egy olyan zoknit adunk cserébe, amely remélhetőleg nemcsak a lábukat, de a szívüket is melegíti.

A „Rudolf-projekt” sikere után hatalmas lelkesedéssel vágtunk bele a 2020-as húsvéti zokni tervezésébe. Majd a karácsonyiba, aztán a következő húsvétiba, majd az azt követő karácsonyiba ismételten.

Az ünnepekkor stabilan visszatérő Amigos kollekcióknál, csak a szintén stabilan visszatérő támogatói neveknek örülünk jobban. Fantasztikus látni, hogy Nektek is ennyire tetszik és nektek is ennyire fontos lett az AdományoZokni! 

Az eredetileg szezonálisnak szánt zoknikból pedig egy egész évben büszkén hordott ruhadarab lett. Hiszen hiába egy ünnepekhez köthető darabról van szó, pont az AdományoZokni az, ami túlmutat az eredeti funkcióján. Azért hordjuk, mert jó érzéssel tölt el, illetve ami talán még ennél is fontosabb, azért hordjuk, mert büszkék vagyunk rá és mert egy olyan ügyet képviselhetünk vele, amit szeretünk.

Nektek hány Amigos AdományoZokni alkotja a gyűjteményeteket? A zoknik gyűjtését sose késő elkezdeni, hiszen tudjátok, mindjárt megint itt a húsvét, mi pedig már nagyon készülünk az idei meglepetés zoknival. És ugye nem felejtettétek el, hogy az Amigos AdományoZoknik párban járnak? Mi azt valljuk, hogy egy zokninak úgyse lehet megőrizni a párját. Előbb vagy utóbb, de biztosan megeszi a rettegett mosógépszörny. A zokni párja helyett pedig vigyázz inkább arra a személyre, akinek a másik pár zoknit adod.

Danóczy Blanka
2022.04.03.

És neked hány pár AdományoZokni alkotja a gyűjteményed?