Emlékszel még, amikor élére vasalt nadrágban, remegő térdekkel mentél érettségizni? Vagy amikor azért szurkoltál magadban, hogy nehogy azt a bizonyos tételt húzd? Esetleg még nem volt részed ilyenben, de ezer meg egy sztorit ismersz, ami ehhez a mérföldkőhöz kapcsolható?

Az Amigos Extra keretein belül pontosan az olyan nehéz helyzetbe került középiskolásoknak segítünk felkészülni az idegen nyelvű érettségire, akiknek nem elég a pályaválasztásból fakadó pánik, de még a koronavírus okozta nehézségekkel is meg kell küzdeniük tanulmányaik során. Eheti cikkünkből kiderül, hogy hogyan is zajlanak online bevetéseink és milyen eddigi tapasztalatok születtek a közös munka során.

„Nagyon élveztem minden egyes órát, és rengeteg olyat tanultam, ami nagyon hasznos volt számomra. Én mindenkinek tiszta szívből ajánlom, hogy csatlakozzon ehhez a programhoz.” – így hangzik Csilla üzenetének egy része, amelyet a napokban írt nekem, miután az emelt szintű német érettségi szóbeli részén is átesett. Szeptemberben kezdtük a közös munkát, ami az őszi érettségi időszakig tartott, és amit nemcsak ő, hanem én is iszonyatosan élveztem. A program során videohívás formájában történnek a „találkozások”, amelyek megbeszélés szerint heti egyszer 90 vagy kétszer 45 percet vesznek igénybe; így mi Csillával az utóbbi lehetőségben egyeztünk meg.

Bevallom, először kissé óvatosan ültem le a laptopom elé a következők miatt:

  1. Vajon ki lesz az az ember, aki majd a képernyő másik oldalán visszamosolyog?
  2. Mi történik, ha egyáltalán nem tudom lekötni a figyelmét?
  3. Mi történik, ha egyáltalán nem tudom lekötni a figyelmét és még az is kiderül, hogy jobban tud nálam németül?

Ezek természetesen mind felesleges aggodalomnak bizonyultak, viszont rendkívül hasonlítottak azokhoz a gondolatokhoz, amelyek az első kórházi bevetés előtt kerítik hatalmába az embert. Ez pedig valahol nagyon nosztalgikus és megnyugtató érzés volt, hiszen végre újra élesben érezhettem magam Amigonak.

Szerencsére nagyon hamar belerázódtunk a közös munkába és csodás élmény volt látni, ahogy hétről hétre fejlődik Csilla szókincse, aminek hatására a véleményének is egyre bátrabban adott hangot olyan fontos témákban, mint a környezetvédelem vagy az oktatás jelentősége. Ahogy Szandi Amigo is mesélte egyik bevetés utáni posztjában: „Igyekszem neki sok-sok elgondolkodtató témát felhozni, hogy ne csak az angoltudását, hanem a világról alkotott képét is tágítsam. Úgy látom, egyre bátrabb és szívesebben beszél angolul.”

Természetesen a fő profilunk a játékos tanulás, így egy-egy idegen nyelvű Activity, Tabu vagy akasztófa is bekerült néha a repertoárba, hogy még izgalmasabbá tegyük az együtt töltött időt. Ezek mind olyan újfajta kihívásoknak bizonyultak számunkra, amelyek során igencsak vizsgáznunk kellett kreativitásból és rátermettségből. Azonban látva a többiek hozzáállását és szuper ötleteit, amiből alkalomadtán mindenki meríthetett, személy szerint biztos, hogy jelest adnék a csapatnak.

„Szerencsére Fanni most is nagyon nyitott volt; elmesélte a hétvégéjét, illetve azt is megtudhattam tőle, hogy projektet kell készítenie az önkénteskedésről, és erre nem mást választott, mint az Amigost.” – így szól Kinga Amigo beszámolója egy sikeres angolozás után, amire méltán lehet büszke minden Amigo. Így az önkénteskedés szépségeibe is bepillantást nyerhetnek a középiskolások, egy kicsit talán közelebb hozva hozzájuk ezt a távolinak tűnő világot. Nem utolsó sorban pedig, ki tudna hitelesebb képet festeni a pályaválasztás előtt álló fiataloknak az egyetemista életről, mint maguk az egyetemisták? Az erre vonatkozó kérdésekben is próbálunk mindig segítséget nyújtani, hogy a lehető legjobb döntést tudják meghozni a jövőjüket illetően.

Ami pedig az Amigokat illeti, hozhat bármilyen nem várt fordulatot az élet, egy valami biztos: egy Amigo minden helyzetben Amigo marad.

Szalontai Petra, 2020.11.15.

Extra jó hangulattal az extra jó érettségiért

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.