Hogyan lehet sikeres egy együttműködés alapítvány és nagyvállalat között? Miképp válnak valós projektekké az ötletek?

Az Amigos és a LEGO Csoport kooperációja mérföldkőhöz érkezett, ezért egy online beszélgetésre és értékelésre hívtam Mező Bálintot és Hajek Andreát, a LEGO Csoport magyarországi társadalmi szerepvállalásért felelős munkatársait, akik szorosan együtt dolgoztak Forgács-Fábián Sárával, az Amigos megálmodójával, és Rozmanicz Lisával az Amigos Miniért felelős Amigóval. Az elkövetkező 2 hétben ők mesélnek arról, milyen eredményeket és tanulságokat hozott az elmúlt időszak. 

Február óta Regi Amigo (is) vagyok. Egészen élénken él bennem a nap, amikor a felcsillant a szemem, és megtudtam, hogy habár online, de végre-végre én is bevetésre mehetek; a járvány ellenére, a bizonytalanság ellenére én is a gyerekek mellett lehetek. Azonban ahhoz, hogy ehhez a ponthoz érhessünk, kicsit vissza kell tekernünk az időben, egészen egy két évvel ezelőtti Facebook üzenetig.

Mező Bálint a közösségi médiában találkozott az Amigosszal és a kapcsolatfelvétel után egy lendületes projektkidolgozás és pályázatbenyújtás indult meg. Ebből az egyszerű üzenetből, a pozitív visszajelzésekből és sikeres pályázatból származó első támogatás segített abban, hogy az Amigos 2019-ben két újabb városban is megalakulhasson.

Ezután érkezett 2020, nagyobbnál nagyobb várakozásokkal és vágyakkal, azonban a pandémia mindent felülírt. A járványhelyzet miatt a kórházi ajtók előttünk is bezártak, azonban ez a tettrekészségünknek és kreativitásunknak nem szabott határt. Ebben a helyzetben nem csak a kórházban fekvő beteg gyerekek, de minden gyerek bezárva, a barátaiktól elszakadva érezhette magát, és a betegségtől való félelemmel is szembe kellett nézniük; így még több gyereknek lett még inkább szüksége a ’zöldpulcsis’ Amigókra.LEGO Csoport és a LEGO Foundation globálisan mintegy 50 millió dollárral támogatja a koronavírus által érintett gyermekeket, illetve a velük foglalkozó szervezeteket, hogy lehetőséget biztosítsanak számukra a játékon keresztül történő tanulásra, jóllétük növelésére és készségeik fejlesztésére.  Magyarországon a program egyik fő partnere az Amigos a gyerekekért Alapítvány.

A nagyon változó és kiszámíthatatlan közegben azok az állandó dolgok, mint a közös cél és hasonló mentalitás elengedhetetlenek voltak a kooperáció sikerességéhez. A  LEGO Csoport és a LEGO Foundation támogatásával új projektek indulhattak el. 

1.) Közös értékek

Ahogyan Sára fogalmazott: „…a végén minden egy célhoz vezet, hogy a gyerek boldog legyen; és hogy mi megtaláljuk ezt az utat, melynek végén mosolyog”. Ez a mi eszköztárunkban azt jelenti, hogy a gyerekek a COVID időszakában is közösségben és ne érezzék elveszve magukat, a képzelet erejével kiszakadhassanak a szürke, nehéz hétköznapokból, és a foglalkozások által valami újjal gazdagodjanak.

Az új projektek és foglalkozások központjában ezért kapott hangsúlyos szerepet a „learning through play”, azaz a játék általi tanulás. Például az Amigos Miniben a havonta megújuló tudatosan felépített tananyagok a gyerekek aktív bevonódását erősítik izgalmas témájú, készségfejlesztő feladatokkal.

2.) Közös munkamorál

Hatékony, transzparens kommunikáció; emiatt sikerülhetett kétoldalúvá tenni az együttműködést. A fokozatosan létrejövő bizalmat építette az, hogy a megbeszéléseken a nehézségekről is szó esett és kilépve a szokásos támogató-támogatott szerepkörökből a folyamatokat az aktív bevonódás, közös gondolkodás jellemezte.  

3.) Közös lelkesedés

Az 1-2  hét alatt megváltozott élethez mind nagyvállalati mind alapítványi szinten nagyon gyorsan kellett alkalmazkodni, ezért a rugalmasság és agilitás kiemelt szerepet kapott. Az ehhez társuló elköteleződésből pedig az az innováció fakadt, ami miatt több mint 3000 gyerek arcára csalhattunk mosolyt 2020-ban is.

Így érünk el az én történetemhez is az első online bevetésemre, az Amigos Mini keretein belül. Csodás Amigo társammal, Pannával vágtunk bele a foglalkozásba, és vettük fel a harcot a kölyökosztaggal a kíméletlen környezetszennyezők brigádjával szemben. A Miniben tapasztalhattam meg, hogy a tanulás lehet játék, hogy a kreativitásnak nem lehet gátat szabni, és ha online is, de a gyerekek mellett lenni nemcsak nekik, de nekem is boldogság; hiszen így senki sem magányos.

Ha érdekel a második rész, a projektek megalakulása és a legvadabb jövőbeli álmok, akkor nézz be hozzánk jövő héten is! Addig is itt olvashatsz az Amigos Extráról és a TanulTablet mentorprogramról, hamarosan pedig az Amigos Online-ról és az Amigos Miniről szóló beszámolónk is érkezik!

Harazin Regina, 2020.12.11.

„… ha a partnerségbe bekerül rengeteg energia és közös gondolkodás, akkor az hatalmas hozzáadott értéket képvisel…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.