A korábbiakban írtunk arról, hogyan helyeztük át az Amigos működését a virtuális térbe. Azonban mindenkiben felmerülhet a kérdés: Mégis hogy zajlik egy Online bevetés? Mit tanulunk a gyerkőcökkel? Az eheti posztunkban az Amigos Online és Extra programjaink kulisszái mögé leshettek be és mesélünk arról is, miért szerettük meg ezt a formáját a bevetéseknek. 

Amigos Online

Ezen programon belül az alapműködésünket szerettük volna tovább folytatni, kórházban lévő, vagy éppen most otthon lábadozó gyermekekhez viszünk egy kis vidámságot és színt játékos nyelvtanulás segítségével. Kórházi bevetések során is tapasztaljuk, mennyire jó együtt bandázni a gyerekekkel, de a jelenlegi helyzetben kicsit mindenkinek nagyobb szüksége van az emberi kapcsolatokra. Nemcsak a gyerekeknek hiányzik a szociális érintkezés, de az Amigók élethez is nagyon sokat hozzátesznek ezek a bevetések, így nagyon lelkesek lettünk, hogy újra belevághatunk. Egy gyerekhez három zöld pulcsis segítő „jár”, így egy héten összesen 3×1 órában találkozunk velük.

Egymás felé fordulunk, ismerkedünk, sokat nevetünk együtt és így könnyebben vészeljük át ezt az időszakot, azonban sok más indokunk is akad, miért szuperek az Online bevetések. Az áttérés tesztelte az Amigók kreativitását, újabbnál újabb megoldásokat keresünk, hogy hasznosan töltsük el az időt a gyerekekkel, lekössük a figyelmüket és ők is könnyen alkalmazkodhassanak ehhez az új helyzethez. Van egy gyűjteményünk a játékokról, amikkel még hasznosabb lehet a nyelvtanulás, és bevetések utáni színes és jó hangulatú beszámolókból, mind tanulhatunk egy két új tippet vagy trükköt Amigo társainktól. Minden bevetés során szem előtt tartjuk az alapelveinket és tanácsért is szívesen fordulunk egymáshoz. Tényleges tanuláson kívül az Amigók is sokat újdonságot tapasztalnak: ez egy másik formája annak, hogyan ismerhetjük és vonhatjuk be a szülőket a folyamatba, és arra is volt már példa, hogy a technika ördögét kellett kicseleznünk.

Amigos Extra

A digitális oktatás mindenkit nagy kihívások elé állított, de az érettségizők kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek. Az ő tanulásukat és szóbeli nyelvi érettségire való felkészülésüket szerettük volna megkönnyíteni, amikor elindítottuk az Amigos Extrát. Mivel a szóbeli érettségik elmaradnak, így az írásbeli készülésben segítjük a jelentkezőket az elkövetkező időszakban  hetente 2×45 vagy 1×90 percben.

A tanulás mellett persze fontos célunk az is, hogy kicsi belelátást engedjünk a középiskolásoknak az önkéntességbe, és az egyetemista létről is meséljünk nekik kicsit. Habár nem vagyunk tanárok, a bevetések során megmutatkozik az Amigók leleményessége: léptetős prezentációk készültek, különböző technikákat, tippeket adunk át, újabbnál újabb feladatsorokat keresünk, mert mi is jártunk hasonló cipőben és tudjuk, mennyire stresszes tud lenni a felkészülés. Akárcsak az Online az Extra is teszteli az alkalmazkodó képességünket, főleg az érettségit érintő folytonos változások miatt. Emellett igyekszünk minél inkább alkalmazkodni az érettségizők egyéniségéhez és igényeihez, hogy a leghasznosabb segítséget nyújthassuk nekik.

És hogy is zajlik pontosan a bevetés?

Először is az Amigók egy lelkes bemutatkozó e-maillel megkeresik a jelentkezőket és írásos formában egyeztetik az időpontokat, és hogy ki mit vár el a másik féltől. Ez nagyon fontos, hogy mi is hatékonyak lehessünk, tudjuk mire készüljünk és hogy valódi segítséget nyújthassunk. Ha megvan az időpont, megtörténik a tényleges találkozás Google Hangouts-on ahol megindul az egymástól való tanulás, kemény munka,  és persze a kikapcsolódás is csatlakozik hozzá. Ezután az Amigók beszámolnak egymásnak az élményeikről és együtt örülünk a sikeres bevetéseknek, vagy épp ötletekkel bombázzuk a másikat, azzal kapcsolatban, hogyan lehetne az élmény még jobb minden fél számára.

Szem előtt tartva mindenki egészségét és reménykedve abban, hogy minél hamarabb térhetünk vissza az offline tanulásra, ezek az új programok segítenek abban, hogy tovább folyhasson a munka egyik nagyon fontos célunk felé, hogy minél több gyerek mellett legyen Amigo. Friss kihívások elé állít a helyzet minket, de ezek az új kezdeményezések is megmutatják, hogy mindegy hol tartózkodunk és mekkora távolság áll közénk, ugyanúgy gyakorolhatja mindenki az Amigóságot otthon, mint máskor a kórházakban.

A borítóképet köszönjük Peller Geri Amigónak, aki 2020 februárjában készítette azt, a budapesti Amigo Iskolán.

Harazin Regi, 2020. 04. 24.

Hallasz? Én jól hallak! – Bevetések a távolból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.