Az Amigos szervezetén belül sok különböző feladatkört lehet betölteni, melyek által az Amigók új tapasztalatokat szerezhetnek, és sokat tanulhatnak. Ezen a héten a négy városfelelős Amigo közül hárman válaszoltak kérdéseimre, hiszen nélkülük Budapest, Szeged, Szombathely és Debrecen nem tudna dinamikusan együttműködni. Papp Lili budapesti, Pajor Anna „Panna” szombathelyi és Ignácz Máté szegedi Amigo meséltek városfelelősi feladataikról és élményeikről. 

Kik azok a városfelelősök, VF-ek? 

Máté Amigo: A városfelelősök a szervezet gördülékeny működéséért és az Amigók jólétéért helyi szinten felelő Amigók, akik azon dolgoznak a városok összes Amigójával szoros együttműködésben, hogy az Amigos városi keretek között is a lehető legflottabbul muzsikálhasson, és eközben mindenki jól érezhesse magát. 

Panna Amigo: A városfelelős fogja össze a városi csapatokat, „anyáskodik” felettük, ötletel és szervez ugyanúgy a tagokkal együtt, nincs megkülönböztetve hierarchikusan.

Ki és hogyan lehet városfelelős? 

Lili Amigo: Városfelelős bármelyik Amigo lehet, 1 évente van lehetőség jelentkezni erre a posztra, és az adott város közössége titkos szavazással dönt, hogy ki legyen a VF. 

Milyen feladatai vannak egy városfelelősnek? 

Panna Amigo: Koordinálni-felügyelni a csapatot, fenntartani a motivációt, segíteni egymást, betarta(t)ni a határidőket, „szervezni a hatékony működést”, figyelni az Amigoson belüli kötelező és választható részvételre (események, online programok, Amigo-est). 

Máté Amigo: A városfelelős legfontosabb feladata, hogy a helyi szinten megoldható és/vagy jobbá tehető kérdésekben magabiztosan, kompetensen járjon el, természetesen a Szervezet mindenkori érdekeinek és alapelveinek a figyelembevételével. Szándékunk, hogy kohezív, összetartó csapatokat alkossanak az Amigók városi keretek között is, de ügyes-bajos dolgaikban is számíthatnak ránk, hiszen igyekszünk segítő kezeket nyújtani minden kérdésben. A szervezet dinamikus működésében egy-egy „sokat látó”, naprakész fogaskereket alkotunk.

Mi a szerepük a városfelelősöknek az Alapítvány szervezeti működésében? 

Lili Amigo: Talán a Board (Board= 3-5 fős városi tanács) munkáját emelném ki leginkább itt Budapesten, mivel én sokat dolgozok azon, hogy a Board döntéseit és javaslatait átvigyük a gyakorlati megvalósítás talajára az Amigo Felelősökkel együttműködve.

Panna Amigo: Közvetíteni a ”nagy Amigosból a kicsi Amigosba”, naprakész információkkal ellátni a csapatot. 

Mit jelent Neked városfelelősnek lenni? 

Máté Amigo: Lehetőség és felelősség organikus kettősségét – feladatot az aktív és proaktív kapcsolattartás, kapcsolatépítés és tájékoztatás területén, kihívást a megfelelő ösvények felkutatásában egy-egy probléma esetén, és általánosságban egy komoly – és ilyen módon megtisztelő – felelősségtudatot, hiszen a szegedi csapat boldogságáért, elégedettségéért és az általunk elvégzett munkáért döntően én felelek. A lehetőségeket illető gondolatok talán még izgalmasabbak: ezernyi alkalmat barátok szerzésére, a másik megsegítésére, új értékek teremtésére, és a csapat még jobbá tételére, hogy egyszer valóban minden Gyermek mellett ott lehessen egy – mosolygós, önmagával is elégedett, a saját tevékenysége iránt töretlenül lelkesedő – Amigo.

Lili Amigo: Mivel már 3 és fél éve vagyok Amigo, nagyon sok szerepben és csapatban kipróbálhattam magamat a szervezeten belül. A városfelelősi szerep ezek közül azért áll különösen közel a szívemhez, mivel lehetőséget ad arra, hogy rengeteg emberrel kapcsolatban legyek a hatalmas 91 fős budapesti csapatból, és azon dolgozhassak, hogy minél jobban működjön a számomra egyik legkedvesebb társaság.

Panna Amigo: Szeretek a csapatban lenni, együtt gondolkozni, ötletelni, de ugyanúgy lazítani is. Szerencsére sokszor partnerek ebben a szombathelyi csapatból a többiek: felmérik a helyzethez illő komolyságot. Egy ilyen csapatban jó érzés városfelelősnek lennem, még akkor is, ha sokat kell még tanulnom; olyan szempontból gondolom ezt, hogy nem szeretnék „sok lenni” a csapatnak, de ezzel együtt határozottabbnak is kell lennem
Ha ezekben sikerül fejlődnöm, akkor az egy nagy lépés afelé, hogy jó városfelelősnek érezzem magam.

Mi a különleges a Te városod Amigos-csapatában? 

Máté Amigo: A szegedi csapat gyöngyszem az Amigos ékszeres dobozában. Támogató, szeretetteljes közösség, amelyben az Amigók bizalommal fordulnak egymáshoz és sokat tesznek azért, hogy valóban baráti viszonyok szülessenek és maradjanak fenn a csapat tagjai között. Szeretjük, hogy sokszínűek vagyunk, bármikor szívesen elegyedünk hosszas beszélgetésekbe egymással, meleg szívvel gondolunk egymásra és a szegedi Amigosra. A közös cél fog minket össze a kezdetektől, de a kölcsönösen viszonzott szeretet az, ami együtt is tart bennünket.

Lili Amigo: Szerintem a budapesti csapat azért igazán egyedi, mivel mostanra egy hatalmas társasággá nőttük ki magunkat. Ennek persze megvannak a maga nehézségei is, de nincs másik olyan közösség, ahol ennyi egyéniséggel találkozhatna, tarthatna foglalkozásokat, vagy dolgozhatna együtt egy háttércsapatban az ember. Mindig van kivel beszélgetni egy jót, és nincs olyan, hogy ha valakinek segítségre lenne szüksége, ne akadna pár segítő kéz a csapatban. Lehet szó akár Covid előtti közös gasztro kalandokról, kalandtúrás Amigo-estekről, vagy online szabaduló szobáról, a budapesti csapatban mindenki villámgyorsan belecsöppen az ’Amigo-lét’ kellős közepébe.

Panna Amigo: Szombathely mindig is nagy helyet foglalt el a szívemben, ez csak sokkal nagyobb jelentőséggel bír azóta, hogy jelen vagyok az Amigosban, mint Amigo és mostanában pedig, mint városfelelős. Szerintem mindegyik városnak megvannak a sajátosságai, a lényeg mindig a csapatban rejlik, ott történik a „csoda”. Ha összetart a csapat és együttműködünk, akkor szuper dolgokra lehetünk képesek.

Bakter Veronika, 2021.05.02.

Bakter Veronika vagyok, újgenerációs szegedi Amigo. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem harmadéves angol-történelem tanár szakos hallgatója vagyok. Szeretem a könyveket, filmeket, múzeumokat és csak úgy lófrálni a napsütéses városokban. Évek óta szívem csücske az önkénteskedés, az Amigos a gyerekekért Alapítványban pedig megtaláltam mindazokat az értékeket és csapatszellemet, amiben ezt hosszútávon meg tudom élni és küzdeni egy nagy közös célért.

 

Ismerd meg a városfelelősöket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.