Az Amigos a gyerekekért Alapítványt sokan sokféle módon támogatják, mindenki a saját lehetőségeihez mérten segít nekünk, hogy minél több gyermekhez eljuthassunk. Egy különleges támogatónkat, Kardos Bálintot kérdeztük meg, hogy miképpen áll mellettünk, milyen szerepet tölt be az életében az Amigos.

Bemutatkozol kérlek pár mondatban? Mit érdemes tudni Rólad?

Kardos Bálint vagyok, a hamarosan bejegyzésre kerülő Tegyél Jót és Egyél Jót Alapítvány megálmodója, kuratóriumi elnöke és vegán séfe. Amikor 2020 őszén bezárt az ország, elkezdtem áthívni a barátaimat vacsorára. Ez odáig fajult, hogy pár hónap múlva a rendszertelen 3-4 fős baráti vacsorákból heti gyakoriságú 10-12 fős többfogásos vacsoraestek lettek, 2021 őszén pedig az Amigos a gyerekekért Alapítvány felkért, hogy legyek a nagykövetük – segítsek nekik pénzt gyűjteni. Ekkor kezdtem el jótékonysági vacsorákat szervezni és hamar rájöttem: ez az, amivel foglalkozni szeretnék. Mottónk, a “Tegyél Jót és Egyél Jót”; a hamarosan megalapításra kerülő alapítványunk neve is ez lesz.

Hogy kerültél kapcsolatba az Amigossal? Mikor és hogyan találtál rá az Alapítványra?

Még 2018-ban találkoztam velük, amikor a KAPTÁR Közösségi Irodában dolgoztam. Akkoriban ott volt a szervezet főhadiszállása és nagyon gyorsan megtetszett, amit csinálnak. Még az akkori pozícióm nevét (Head of Happiness; boldogságfelelős) is az Amigos inspirálta, hiszen nálatok is van “boldogságért felelős Amigo”.

Mi volt az első gondolatod a szervezet megismerésekor?

“Imádom, bárcsak én is egyetemista lennék!” 😀

Miért döntöttél úgy, hogy az Amigost támogatod?

Az egyik legfontosabb érték számomra az őszinteség és a hitelesség. Ezek csak úgy áradnak Sárából, Gergőből, Blaniból és a többi Amigóból… nekem csillogó szemek mutatják, hogy ez minden résztvevőnek a szívügye.

Az önkénteskedés milyen formában jelent meg eddig életedben?

Már 2019-ben is szerveztem egy gyűjtést a születésnapomon: ekkor Virág Attilának és az akkori Hi5 Pub-nak (mai nevén HubPub) köszönhetően kb. 50,000 Ft-ot gyűjtöttünk közösen, és amikor bő 2 évvel később Sára felhívott, hogy legyek nagykövet, azt éreztem, hogy hosszú idő után először tud úgy igazán lelkesíteni valami, ami a közösség számára is egy hasznos tevékenység.

Miért gondoltad fontosnak, hogy Amigos nagykövet legyél?

Szerintem azért fontos a nagykövetek szerepe, mert a segítségünkkel sokkal nagyobb figyelmet kaphat egy-egy ügy. Nem is feltétlen a kampány alatt gyűjtött pénz a lényeg, hanem azok a kapcsolatok, ismeretségek, amikre a nagykövet segítségével ez idő alatt szert tud tenni az Alapítvány. Több barátomról is tudok, aki az októberi kampánynak köszönhetően megismerkedett az Amigossal, és azóta tárgyi vagy anyagi formában rendszeres támogatója az Alapítványnak.

Pontosan mivel kampányoltál? Hogyan jutott eszedbe ilyen egyedi ötlet?

Októberben nyolc vegán jótékonysági vacsoraestet szerveztem a budapesti lakásomban. Összesen 64 ember vett részt ezeken és 524,000 Ft-ot gyűjtöttünk – ezzel a kampány második legtöbb pénzt gyűjtő közössége lettünk. Ezen a ponton nálam már heti rendszerességűek voltak a többfogásos baráti vacsorák, szóval számomra nagyon egyértelműen adta magát a dolog, hogy a kampányom tárgya is ez legyen, hiszen jót tenni és jót enni mindenki szeret – pláne, ha ezzel “két legyet üt egy csapásra”.

Milyen volt ennek a különleges ötletnek a megvalósítása?

Felszabadító! Mindamellett, hogy sok értéket teremtettünk az Amigosnak, az én életemben is vízválasztó volt. Előtte sosem kértem pénzt a vacsorákért, mert “csak hobbi” és “nem ezért csinálom”. Ha nincs az Amigos, a mai napig nem mernék pénzt kérni értük és valószínűleg csak egy jó hobbi lenne, amit minden barátom szeret.

Milyen nehézségekbe ütköztél, mi jelentett kihívást?

Sok kihívás volt, de többségük nagyon kellemes nehézség. A legnagyobb talán az volt, hogy túl hamar beteltek a vacsorák és az étkezőasztalom korlátolt mérete miatt kevesebben tudtak eljönni, mint szerettek volna. Részben ezért is költöztünk át nemrég a TABLE Suite Restaurantba – így 8 fő helyett 30-an férünk el az asztalnál. 🙂

Mit kaptál ettől a projekttől?

Mindent. Életcélt, hivatást. Enélkül a projekt nélkül fogalmam sem lenne róla, hogy mi az, amit szeretnék csinálni. A mögöttem lévő lassan 27 év alatt soha nem éreztem azt, hogy tudom merre tartok és azt is, hogy hogyan tudok oda elérni, de hála a Nagykövet kampánynak, megtaláltam az utam: a jótékonysági vacsorákat. Épp alapítvány-alapítás előtt állunk és a háttérben már dolgozunk azon, hogy minél több elsősorban gyermekekkel foglalkozó alapítvány és egyesület munkáját tudjuk támogatni a jövőben.

Hallottuk hírét, hogy a projektedet tulajdonképpen továbbfejlesztetted: új helyen, több fogással és több vendéggel szervezed a vacsoraesteket. Hogy alakult az első parti?

Ó, igen. Átköltöztünk a TABLE Suite Restaurant-ba, a Király utcába. Ez egy csodaszép közel 200 négyzetméteres lakosztály-étterem, és Esztitől (a tulajdonos) pro bono megkaptuk az összes jótékonysági vacsoránkra. Az első alkalommal 30 embert tudtunk vendégül látni, és szuperül sikerült megugranunk a szintlépést. A vacsora után kiküldött kérdőív alapján 92%-os a résztvevők elégedettsége. A következő gálavacsorák már 40 fősek lesznek.

Milyenek voltak az előkészületek erre a márciusi estére?

Tele volt újdonsággal, hiszen még soha nem csináltam 7 fogásos 30 fős vacsorát, de szerencsére szuper segítőim voltak egész nap a konyhán és a 4 fős kis csapatunk csodásan kezelt minden kihívást.

Az a tapasztalat, hogy egy ilyenbe már nem lehet csak úgy beleugrani, sokkal pontosabb tervezést és szervezést igényel, mint a korábbiak, de szerencsére ezt tudtam biztosítani és nagyon kevés üresjárattal, relatíve magas hatékonyság mellett fel tudtunk készülni az estére. Sok olyan dolog volt, amire korábban nem kellett gondolni (pl. ültetőkártyák, menülapok, fotók), de együtt mindent megoldottunk!

Na és hogyan tovább? Határ a csillagos ég? Vannak esetleg rövidebb-hosszabb távon még terveid az Amigossal?

A határ a csillagos ég! Szeretném, ha az Amigossal folytatnánk az együttműködést a végtelenségig és emellett egyre több hasonlóan csodálatos célért dolgozó alapítványnak és egyesületnek tudnánk segíteni a jótékonysági vacsoráink által, hogy ez a Föld egy kicsit szebb hely legyen, mint amilyen volt, amikor megkaptuk.

Már aktívan dolgozunk a bővülésen: vannak új alapítványi partnereink és a gálavacsora mellett jótékonysági közösségi rendezvényeink is, hogy azok is JótEvők lehessenek, akik nem szeretnének részt venni egy magasabb áru gálavacsorán, de szívesen támogatnák az ügyünket.

Üzennél valamit az aktív és a leendő Amigóknak?

Szeretlek titeket, soha ne hagyjátok abba azt, amit csináltok! <3

Bakter Veronika
2022.05.15.

Különleges vacsorák a gyerekekért