Mire jó a mese? A gyerekek értelmezik általuk a világot, lejátsszák a válóságot, csak éppen kicsiben, kérdéseket vetnek és sokszor válaszolnak meg. Mi most 7 mesét gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek, a kórházba kerülés megértésében a gyerekeknek.

Mindenki vissza tud emlékezni a kedvenc meséjére, amit egyszer az anyukája olvasott fel neki, esetleg az óvodában, vagy iskolában hallott, vagy a televízióban jött vele szembe. Ezek a történetek sokáig velünk maradnak és akár felnőttként is visszanyúlunk hozzájuk.

Miért hasznos mesét olvasni a gyerekeknek a kórházban?

A kórházban minden szokatlan és idegen, sokszor nagy a feszültség és bizonytalanság és ilyenkor megnyugtató lehet a gyerekek számára, hogy egy ismerős történethez, szereplőkhöz csatlakoznak. A fantáziavilágba könnyű belecsempészni az olykor nehézkes tanulást is izgalmas feladatokkal, például a mi küldetéspróbánk lehet a matematika feladvány, vagy éppen az angol lecke. Emellett abban segít a kórházi meseolvasás, hogy kimozduljanak a szürke falak közül és egy izgalmas világba essenek át.

Választhatunk olyan meséket, amik megnyugtatják a gyerekeket, és tudjuk, hogy szeretik őket, ezzel egy kis otthonosságot csempészhetünk a bizonytalan hétköznapokba. Az is egy jó döntés lehet, ha valami olyat választunk, ami segít nekik abban, hogy megértsék, hogy mi történik velük.

Mi ennek a kettőnek a keverékéből állítottunk össze egy 7-es listát, azokkal a mesékkel, amiket felolvashatunk a gyerekeknek a kórházban.

A nagy kedvenc – Bartos Erika: Bogyó és Babóca beteg
A kisgyerekek legnagyobb kedvenc meséje, Bogyó és Babóca sorozatának egyik különleges része ez a könyv. A történetet kedvesen ábrázolja, hogyan kell követni a doktor utasításait, hogy milyen fontos a barátság és kapcsolódás a betegség alatt is, és hogy milyen fontos, hogy vigyázzunk magunkra. A kórházi téma mellett a bartáság fontosságáról, a játékról is szól ez a mese és ahogy a sorozat többi kötete, egy második történetet is tartalmaz, A kis dongólány történetét.

Állatias és kedves – May Szilvia: A fásli utcai állatkórház
Az állatmesék a népmesék csoportjának egyik legkedvencebbjei. Az állatokat könnyű emberi tulajdonságokkal felruházni, azokból nekik személyiséget adni, és a gyerekek számára is közelebb hozni magát az állatvilágot. A fásli utcai állatkórház pont ezt teszi: a kórházi életet izgalmas karakterekkel és végtelenül emberien megközelítve hallhatunk Dr. Maci Doktor kalandjairól vagy éppen egy jószívű szívműtétről.

Bátorító történet bátor gyerekeknek – Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős: Mese arról, hogyan félj bátran
Milyen félelmetes is volt egy sötét szoba, egy nagy színpad gyermekkorunkban, vagy éppen az, ha egyedül maradtunk a bevásárlóközpontba. Ez a könyv a félelemről és az azt legyőző bátorságról szól. Holli, a cselekmény főszereplője az iskolai színpadi szerepléstől ijed meg, azonban melle szegődik Mumus, akitől megtanulja, hogy állíthatja a félelmet a saját oldalára. Ez a történet elindíthatja a kicsiket egy önismereti úton, segít erőt meríteni és a kihívásokkal szemben is felvértezi az olvasót.


Történet az elmúlásról – Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Társadalmunkban sokszor tabutémának számít az elmúlás, halál gondolata. Bizonyos kórházi kezelések kapcsán, de egyébként is az öregedésről és élet végéről is fontos beszélnünk a gyerekekkel: hiszen egy ponton mind találkozunk vele. Ez a végtelenül egyszerűen megfogalmazott mesekönyv, teli csodás illusztrációkkal és csodaszép gondolatokkal a felnőttek szemét is felnyitja arról, menyiképp tekinthetünk az életre és annak a végére is. A könyv tipikusan beszélgetős mesekönyvek körében tartozik: a gyerekekkel együtt tanulhatunk az életről, a kérdéseikre válaszolva ismerhetjük meg jobban a saját válaszaink is.

Baleset után – Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz
Esés, agyrázkódás, törés vagy éppen lábsérülés. A játék és móka néha veszélyeket is rejt és sok-sok gyerek kerül kisebb vagy éppen nagyobb sérülések miatt kórházba. Ebben a könyvben a lábadozásról, a különböző sérülések utáni kezelésről és magáról a kórházi létről mesél nekünk végtelen humorral és játékossággal a szerző. Nem csak kórházban lévő gyerekeknek, de szülőknek és makkegészséges csemetéknek is hasznos lehet!

Betegségről kisiskolásoknak érhetően – Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod!
Hosszabb terjedelmű könyv, amiben az olvasó gyerkőcök és szüleik a leghétköznapibb betegségekkel ismerkedhetnek meg fejezetről fejezetre. A fejezetes elosztás miatt a könyv lehetőséget nyújt arra is, hogy a gyerekek kérdéseket tegyenek fel az egyes betegségekről, főleg, ah azok simerőseik körében is előfordulnak. Kiderül belőle, miből áll az, ha valaki allergiás, hogyan üti fel a fejét az oviban az influenzajárvány, milyen az, ha valaki oltást kap, vagy ha bárányhimlője van. Kedves, empatikus történetek és a kezelés mellett a megelőzésről is mesél.


Szókimondó és hétköznapi – Finy Petra: A doki-ügy
Ez a kisméretű, kedves mesekönyv a szókimondó főhősön, Emmán át lazán mesél a betegségről és a soki ügyekről is. Vidám, vicces és kifejezetten alaposan: végigjárja azokat a gyakori helyzeteket, amikbe mind kicsik, mind nagyok belekerülhetünk. Segíthet abban, hogy a gyerekek ne féljenek annyira az orvosi ügyektől és a tolerancia fontosságára is rávilágít. Például ha egy társuk orvosi helyzet miatt láthatóan megváltozik (például szemüvege lesz) ebből a könyvecskéből és jópofa rajzaiból megérthetik miért van ez, és társuk szemüvege miért olyan fontos számára.

Listánk végéhez érve egyértelműen látható, miért szeretjük annyira felnőttként is a meséket és mennyi mindent tanulhatunk belőlük. Segítenek a szokatlan, nehéz helyzetekben, a karakterekkel rezonálhatunk és kérdéseket vethetünk fel vagy válaszolhatunk meg, megtanulhatjuk elfogadni a másikat és egy más világba kerülhetünk.
A történetek és mesék barátok is: akikkel a tanulás és minden nehézség könnyebben elviselhető és sokkal okosabban kezelhető.

Meseolvasás gyerekeknek a kórházban: 7 mese a gyógyuláshoz