Továbbtanulás, felvételi, érettségi? Az Amigók bevetéseinek jól ismert témái, amik az év minden időszakában előkerülnek. Most, januárban és februárban a legaktuálisabbak, hiszen ilyenkor zajlanak a gimnáziumi felvételik és az egyetemi jelentkezések. Az Amigók fontos feladata, hogy a játék mellett a (nyelv)tanulással is segítsék a gyerekek gyógyulását, ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány történetet, amelyekben az amigók is szerepet játszottak egy-egy gyerek továbbtanulásának segítésében.

A bevetéseinken Amigóként gyakran föltesszük a kérdést, hogy „Na és tudod már, hogy mi leszel, ha nagy leszel?” Hát persze. Az egészen kicsiktől kezdve a gimnazistákig rengetegféle választ kaptunk már a gyerekektől. Találkoztunk már leendő űrhajóssal (cél a Mars), műkörmössel, családbarát állatorvossal, színésznővel és autóversenyzővel is. Volt olyan is, aki még nem tudta pontosan, hogy mi lesz majd belőle, de rettenetesen érdekelték a kombájnok, és történetesen Peller Geri Amigóval találkozott, aki elvégzett egy mezőgazdasági géptervezés kurzust, így egy egész délutánt eltöltöttek a kombájn felépítésének behatóbb tanulmányozásával. Több olyan gyerekkel is találkoztunk már, akik doktor nénik vagy doktor bácsik szerettek volna lenni, és nagyon megörültek, amikor Párkányi Rebi Amigóval találkoztak, aki szintén orvosnak készül, és szívesen tanított nekik orvosi kifejezéseket, majd szakszerűen megmutatta a gyerekeknek a játék orvosi készlet használatát is.

Anna Amigó, Eszter Amigó és Rebi Amigó is kipróbálták a játék orvosi készletet
Geri Amigó az alaktrészeket veszi át egy kisfiúval

A kórházban eltöltött hosszú idő sok egyéb mellett a tanulást is nagyon megnehezíti, hiszen a kórházban lévő gyerekeknek még nagyobb kihívás az iskolai tananyagot megtanulni, a felvételire vagy egy nyelvvizsgára felkészülni. Mivel mi, Amigók is a közelmúltban estünk át az érettségi és az egyetemi felvételi megmérettetésein, illetve fontos információkkal és tapasztalatokkal tudunk szolgálni az egyetemekről, a bevetéseink során próbálunk segíteni az érettségi előtt állóknak továbbtanulásban, ha igénylik. Tóth Petra Amigó például egy 17 éves lánynak segített sokat, aki gyógyszerész szeretne lenni, azonban a kórházi tartózkodása megingatta a hitében, hogy képes lesz a felvételire felkészülni. Petra igyekezett bátorítani őt, és a debreceni Amigókkal felajánlották neki a gimnáziumi kémia és biológia jegyzeteiket is a lánynak. Sőt, egy „tantervet” is kidolgoztak az érettségire készülésre, amiből végülis egy órát tartottak meg, mert utána a lány hazamehetett. Petra azóta is kapcsolatban áll vele, és ha szüksége van rá, segít neki.

Liza Amigó találkozása egy 16 éves lánnyal nagyon meghatározó volt, ugyanis a beszélgetésük alatt sok közös vonásuk kiderült, illetve az is, hogy a lány pedagógusi pályára készül, ám nem elég biztos önmagában. Liza Amigó igyekezett megnyugtatni és bátorítani, hogy érdemes mindent megpróbálni, még ha nem is hisz a sikerben, hiszen mindenből kisülhet egészen meglepő eredmény is.

Róza Amigó a bevetései során több olyan élményt is gyűjtött, ahol segíteni tudott a gyerekeknek abban, hogy az érdeklődésüknek megfelelően fejlesszék a képességeiket. Egy érettségiző lánynak sokat segített az animáció szakra való készülésben, még egy ismerősével is összekapcsolta, aki már animációt tanul. Találkozott egy 12 éves kislánnyal is, aki nagyon szeretett rajzolni. Róza tehát meghívta egy nyári táborba, ahol többet többet megtudhat az animációról, grafikáról és az építészetről is. Ezeken kívül találkozott még egy 11 éves fiúval is, aki szintén imád rajzolni és agyaggal mintázni. Rózával rajzokat nézegettek, reméljük, hogy ezek az élmények a fiúcskát megerősítették abban, hogy később valamilyen művészeti irányba induljon el. Róza találkozott még egy érettségi előtt álló fiúval is, aki a textiltervezés iránt érdeklődött, de még nem nagyon rajzolgatott, így sokat beszélgettek a felvételiről, erről a szakról, sőt a karácsony előtt 40 nappal Róza egy jegyzettömböt is bevitt neki a kedvenc tollával, hogy a fiú karácsonyig minden nap rajzoljon valamit.

Róza Amigó és a fiúk a rajzolás mellett egy kártyapartit is játszottak

Amigóként és egyetemistaként a gyerekeknek jövőképet is szeretnénk állítani, így reméljük sikerült nekik segíteni a továbbtanulásban.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.