Az Amigosnál az önkéntesek tevékenysége nem csupán a kórházi vagy online foglalkozásokra korlátozódik. Lehetőségünk van úgynevezett háttárcsapatokban is munkálkodni, amelyek így vagy úgy az Alapítvány munkáját, a gyerekek és/vagy az Amigók mindennapjait színesítik. A Blog-csapat mini-interjúk keretében összegyűjtötte, pontosan mit is takar egy-egy háttércsapat és mit nyerhetnek az önkéntesek azzal, ha csatlakoznak ezekhez.

Eseményszervező csapatok

A közösségépítés és szakmai fejlődés céljából évente több programon is részt vehetünk mi, Amigók. A városi rendezvények mellett a nagy, országos eseményeket is pár főből álló, lelkes csapatok szervezik, így az önkéntesek olykor közel 140 főnek is szervezhetnek programokat: legyen szó az Alapítvány születésnapjáról, a közös évzáróról vagy a szakmai táborról.

A szakmai tábor szervezésében két fő célunk volt Helgával, Tinával és Kittivel: az egyik, hogy közösen fejlődjünk, a másik pedig, hogy megismerjük egymást és jól szórakozzunk. A csapattal igyekeztünk egyensúlyt teremteni az olyan programok között melyek mind az online és offline bevetéseinket viszik előre, illetve az olyanok között, amik a közösséget igyekeztek formálni.

Mi az az egy dolog, amivel gazdagodtál a háttércsapat tevékenységből?

Ilyen kérdésekre mindig nehéz egy dolgot kiválasztani, de talán azt mondanám, hogy remek érzés volt ezáltal egy csomó embert megismerni, illetve tényleg felemelő érzésnek találtam, amikor többen is külön odajöttek megdicsérni, hogy mennyire szuper a tábor és mennyire jól érzik magukat. Ebben a tekintetben az Amigók mosolyával gazdagodtam. 🙂

Kinga Amigo

Amigos Minis csapatok

Azért hogy a gyerekek a lehető legjobb Mini-élményt élhessék át, az Amigokon kívül, a Mini-háttércsapat a felelős hónapról hónapra. A csapaton belül mindenkinek megvan a saját feladata, legyen ez adminisztráció, tananyag-készítés, beosztás-készítés, kommunikáció, logisztika és persze ott van Lisa Amigo, mindannyiunk védőhálója, az Amigos Mini összefogója.

Mi volt a legkedvesebb élményed a csapatban?

Legkedvesebb élményeim a 2020 tavaszán és nyarán megtartott heti meetingjeink voltak azzal a kezdőcsapattal, akik lefektették a mostani Mini-projekt alapjait.

Miért ajánlanád másoknak?

Hihetetlen sok új dolgot lehet tanulni mind szakmai mind szociális skillekben, illetve nagyon sok embert lehet megismerni. Szegedi újgenerációs Amigoként lettem a csapat tagja és a Mini jelentette nekem az utat rengeteg, másik városban kialakult barátságomhoz.

Benedek Amigo

Magánadomány csapatok

A magánadomány háttércsapat lényegében az év közben futó kampányokkal foglalkozik. Ilyen például a húsvéti Tapsi zokni, az 1%, a nagykövet kampány vagy a karácsonyi adományozokni és pulcsi kampány. A kampányok megtervezése és lebonyolítása a feladatunk.

Mi volt a legizgalmasabb, legérdekesebb projekt számodra, amiben részt tudtál venni? 

Számomra a legizgalmasabb projekt a 2021-es Nagykövet Kampány volt. 36 csodás magánszemély, sportcsapat, cég vállalta a felkérést és egy hónapon keresztül kampányoltak az Amigos ügye mellett. Elképesztően kreatív módon gyűjtöttek és vitték az Alapítvány hírét. Kardos Bálint nagykövetünk például egy hónap leforgása alatt 8 jótékonysági vacsorát tartott, melynek a teljes bevételét az Amigosnak ajánlotta. Kapás Bogi aláírt pólót, úszósapkát sorsolt ki az adományozók között, Fankapanka Fanni pedig megalkotott egy teljes Amigos kollekciót. És a sor itt nem áll meg. Egy hónapon keresztül követhettük és segíthettük a Nagyköveteket, akik időt és energiát nem kímélve tettek egy olyan ügyért, amiben mindannyian hiszünk. Megtiszteltetés volt együtt dolgozni velük.

Blani Amigo

Kommunikációs csapatok

A kommunikációs háttércsapat feladata, hogy az Amigos különböző közösségi média felületeit kezelje, ezek közé tartozik a Blog, a Facebook, az Instagram és a LinkedIn, és május óta már a TikTokon is jelen vagyunk. Én az Insta-csapatban tevékenykedek, a mi feladatunk, hogy a bevetésekről és a szervezet legfontosabb eseményeiről posztok formájában számoljunk be.

Miben fejlődtél a háttércsapatos feladataid által? Mit tanultál meg ezek miatt?

Nagyon jó ebben a csapatban dolgozni, először is azért, mert teret ad a kreativitásunknak, nagyon szeretek a posztok összerakásával bíbelődni és a Canvában művészkedni. Már csak azért is sokat tanultam ebből, mert én amúgy nem igazán használom az Instát, tehát hasznos belelátnom kicsit, hogy hogyan is kell egy szuper oldalt összerakni. Ezen kívül az Insta-csapat tagjai az összes kórház és az online foglalkozások csoportjaiban is benne vannak, hiszen innen vesszük a bevetéses posztokhoz a képeket és beszámolókat. Én kéthetente csinálok bevetés-posztokat, ilyenkor az elmúlt pár nap összes bejegyzését elolvasom, hogy kiválogassam, melyik kerüljön az Instára. Újgenerációsként ez különösen nagy élmény, hiszen beleleshetek az Amigos minden szegletének működésébe, és nagyon jó látni, hogy milyen élményeket gyűjtenek a többiek a bevetéseik során.

Dotti Amigo

Kórházi foglalkozásos csapatok

A kórházi foglalkozásos csapatok két fő témában mozognak: az online és offline programjaink számára fejlesztenek ki új tananyagokat, illetve az Amigos-könyv megvalósítása, a teljes projekt lebonyolítása is ehhez a csapathoz tartozik.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást számodra az Amigos-könyv projektben?

A legelején a legnagyobb kihívás talán az volt, hogy egyikünk sem igazán tudta, hogyan is kellene nekiállni egy könyvnek. Később, ahogy a projekt folyamatosan haladt előre, a kihívások is változtak: eleinte fejtörést okozott, hogy vajon mi az, ami leginkább megfogná a célközönséget, illetve hogy megtaláljuk az egyensúlyt a “nyers tények” és a játékos érdekességek között, hiszen a könyv célja az ismeretterjesztés és a tanítás is. Ezeken az akadályokon azonban szerencsére mindig sikerül túllendülni, hiszen szuper csapat dolgozik együttes erővel azon, hogy a lehető legjobban sikerüljön a könyv. 🙂

Miben fejlődtél, mióta a csapat tagja vagy?

A csapattal próbálunk egy minél izgalmasabb és érdekesebb könyvet összehozni, így persze az anyagok megírása és a feladatok kitalálása is sok ötletelést és kreativitást hoz magával. Emellett a projekt során szerintem mindannyian szembesültünk vele, hogy milyen sok munka megy egy könyv megírásába, és azt is megtapasztalhattam, hogy milyen csodálatos érzés, amikor a grafikával és a tartalommal együtt végre összeáll egy fejezet.

Én nagyon megszerettem a különböző országokhoz az anyaggyűjtést, még ha néha sok időbe tellett is. Sok érdekes dolgot tanultam, kiszélesítette a világról alkotott képemet. Vicces, mert pont a múltkor néztünk egy kicsit történelmi filmet, amiben szerepelt az egyik ember, akiről akkor olvastam, amikor Oroszországhoz gyűjtöttem anyagot. Amit nagyon élvezek még, hogy ilyen jó háttércsapattal csináljuk ezt az izgalmas projektet. 🙂

Bridzs, Enikő és Piroska Amigók

Pályázatíró háttércsapat

A pályázatíró csapat legfőbb célja, hogy felkutassa azokat a finanszírozási lehetőségeket, amelyekből meg tudjuk valósítani a szervezet programjait, illetve lehetőségeit a további fejlesztésekre.

 Milyen kihívásokkal szembesültetek az utóbbi időben?

 Amikor csatlakoztam az Amigoshoz és a pályázatíró csapathoz, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a koronavírus miatt nem tudtuk milyen pályázati lehetőségeink lesznek, milyen programokkal tervezhetünk. Én például két olyan pályázatot írtam meg, amit közösségi programok megvalósításáért szerettünk volna megnyeri, de bizonytalan volt, hogy meg tudjuk-e majd később egyáltalán valósítani ezeket a programokat.

 Mit tanultál mióta a pályázatíró csapat tagja vagy?

 A pályázatíró csapat tagjaként megtapasztalhattam, hogy mi áll egy-egy program megvalósítása mögött, hogyan épülnek fel a projektek és ezekhez milyen erőforrások szükségesek. Rengeteget tanultam az Amigosról is, hiszen egy-egy pályázati anyagban mindig le kellett írnom, mik a fő céljaink, hogyan járulunk hozzá, segítjük a kórházban fekvő gyerekek mindennapjait. Ez újgenerációs Amigóként rengeteg motivációt is adott számomra.

Dorka Amigo

Ágai Noémi, Czita Virág és Bakter Veronika
2022.01.23.

Mi történik a háttércsapatokban?