Egy újabb év telt el, az Amigos idősebb lett. Ahogy minden évfordulókor szokás, érdemes most is egy pillanatra visszatekinteni az indulásra, hogy mennyi minden változott azóta. Jelenleg viszont nem a szervezet egészét tekintve, hanem a csapatot alkotó Amigók szemszögéből, akik egytől-egyig színesítik és éltetik ezt a nagy közösséget.

Mindenki, aki újonnan csatlakozik a csapathoz és netán az önkéntesség járatlan útjaira lép, lehet, nem is sejti, hogy micsoda élményekkel, tapasztalatokkal, és nem utolsó sorban fejlődéssel gazdagodhat azáltal, hogy ad. Az alábbiakban egy összesítés olvasható az önkéntesek fejlődéséről, hogy miben változtunk pozitív irányba, mióta ebben a közösségben tevékenykedünk.

Több Amigo arról számolt be, hogy rengeteg jártasságban szerzett tapasztalatot: a közösségi média felületeiben, eseményszervezésben, pályázatírásban, költségvetésírásban, tananyagfejlesztésben vagy a táblázatokban való eligazodásban. Ezek mellett még fontos megemlíteni a kreativitás kiteljesedését, ugyanis folyamatosan gondolkodni kell, mivel lehet mosolyt csalni a gyermek arcára, úgy, hogy előtte nem feltétlenül tudjuk, milyen gyerkőccel fogunk találkozni. Amigóként egyszerre válunk felszabadult gyermekké és felelősségteljes felnőtté.

Önkéntesként a szervezet alapértékeit kell követnünk, aminek fontos pillére a felelősségvállalás, hiszen ha valamit megígérünk, azt betartjuk. Látható, hogy aki korábban szétszórtabb volt és kevésbé hordott felelősséget a vállán, most a saját életében is sokkal megbízhatóbb és körültekintőbb. A magabiztosságot és a határozottságot erősítik, hogy már nem csak a másoknak, de az önmagunknak tett ígéretek is teljesülnek. Az egyik Amigo arról mesélt, hogy már bátrabban vág bele olyan dolgokba, amikről tudja, hogy nem az erőssége. Egy másik tagunknál az időbeosztás területén történtek változások, mert az Amigos események, bevetések motiválták arra, hogy az egyetemi teendőit időben és gyorsan elvégezze. „A sok programnak köszönhetően tényleg kellett fontossági sorrendet hoznom és azokat betartanom.”

A legkiemelkedőbb része a visszajelzéseknek az emberekhez és a világhoz történő viszonyunknak az átalakulása. Mi Amigók, mióta önkénteskedünk, sokkal jobban megbízunk az emberekben, és ez főképp a közvetlenségben nyilvánul meg. A bizalom ott is tetten-érhető, hogy rugalmasabbá és alkalmazkodóbbá váltunk az életünkben, mert ha valaki bajban van a csapatból, egyből a segítségére sietünk. Ezekkel egyidejűleg bátran állíthatom, hogy minden csapattag fejlődik az empátia területén. A bizalom, az együttérzés pedig maga után vonja a nyitott és kezdeményező önkénteseket. Ez az újfajta életszemlélet, ami összeköt minket városokon és távolságok ellenére, kétségkívül hatással van a mindennapjainkra. Már egészen máshogy látjuk a kudarcainkat, a kisebb veszteségeinket. Megtanultunk örülni az apró dolgoknak, a változtatás lehetőségének, tudjuk, hogy kérhetünk segítséget, és hogy sosem vagyunk egyedül. A felsoroltak pedig kiapadhatatlan motivációt és lelkesedést adnak nem csak egy-egy bevetés előtt, hanem reggel, a napkezdéshez is.

Remélhetőleg az összefoglaló megmutatja mindazt, mennyi munka van ezen fejlődések mögött. Ugyanis elsősorban minden Amigo múltjában ott van az a bizonyos döntés, hogy ő belép egy ismeretlen csapatba, bevetve minden bátorságát és segítő, cselekvő szándékkal ad önmagából pillanatokat, energiákat és törődést. Ez a nagy lépés viszont még nagyobbakat vonz magával.

Boldog szülinapot Amigók, köszönjük a csatlakozást, hogy itt vagytok, mert bár mindegyikőtök belépésének napját nem tudjuk ünnepelni, de az Amigos szülinapon erre a kezdetre, döntésre is gondoljatok!

 

 „Az Amigos rávilágított arra, hogy a világ tényleg szép hely, és vannak jó emberek: TI.”

 

Czita Virág, 2021. 11.28.

 

Czita Virág vagyok, szombathelyi Amigo, kíváncsi személyiség. Szívesen dolgozom együtt másokkal és szeretek mély dolgokról beszélgetni. Fontos az életemben a felfedezés, mind a tanulmányaim, mind az emberek, hobbik terén. Nagyon tudok lelkesedni a dolgokért és inspirálóan hatnak rám a kreatív gondolatok. Hiszek abban, hogy minél több új helyzetben, társaságban, és lehetőségben kipróbáljuk magunkat, annál többek leszünk, és bennünk is új kapuk nyílnak meg. Úgy érzem, ezért is vagyok jó helyen az Amigos csapatában.

Miben fejlődtem Amigóként?