A budapesti felvételi hamarosan véget ér, de a szegedi, debreceni és szombathelyi kampány még tovább dübörög. Ha kételkednél a jelentkezésben, vagy csak kicsit jobban belelátnál a felvételi folyamatába és az alapítvány mindennapjaiba, összefoglaló blogbejegyzésünkben most mindent megtalálsz!

A jelentkezés első lépése a jelentkezési feladatlap kitöltése, melyet az adott város logójánál tölthettek le ezen a linken, amin azt is látjátok, hogy mi a határidő. A leadásnál ne feledkezzetek el az önéletrajzról és a Google form kitöltéséről sem. Első ránézésre egy hosszas, nehéz folyamatnak tűnik a feladatok megoldása, de ne aggódj, hiszen tényleg nincs rossz válasz. Itt nem a kézügyességeteket és művészi líratechnikátokat szeretnénk pontozni, hanem a gondolkodásotokat kicsit jobban megismerni. Van köztünk olyan, aki órákat töltött a rajz elkészítésével, de olyan is, aki egy kreatív ötlettel megoldotta öt perc alatt és inkább a kérdésekre koncentrált. A lényeg, hogy magadat add.

Következő lépésként behívunk egy szóbeli beszélgetésre, aminél szintén igazak az előzőekben leírt gondolatok. Ez nem egy vizsga, legtöbbünk nem tanár, hogy minden egyes apró választ elemezzen. Ahogy az előzőekben itt sincs, jó vagy rossz válasz. Szeretnénk kicsit jobban megismerni Téged és ha neked lenne kérdésed felénk szintén felteheted. Gondolj arra, mintha egy ez kávézás lenne az egyik barátoddal.

   

Hiszen az Amigos, azt jelenti barátok és mi nem csak a gyerekekhez, de egymáshoz is barátként fordulunk. A sikeres felvételi után az Amigo Iskola és Avató lesz az első ilyen közös program, ahol a tapasztalt Amigók átadják tudásukat az újgenerációsoknak. Ez ettől a félévtől már mind a négy városban egy egész napos esemény, így érdemes előre szabaddá tenni magad. Szó esik ilyenkor a szervezet működéséről, az Amigók alapelveiről, a gyerekekről és a betegségeikről, valamint a kórházakról is. Nem maradhatnak el a csapatépítő feladatok sem, hiszen a nehezebb helyzeteket közösen könnyebbek oldjuk meg. Ezután kerül sor az Avatóra a híres-neves Amigos Kvízzel, ami után mindenki hivatalosan is Amigóvá válik.

      

Na de nézzünk meg néhány kérdést, ami Téged is biztosan foglalkoztatott már.

A rövidtávú célunk, hogy minden magyarországi gyermekonkológiai központban jelen legyünk, de ahol ezt már elértük, a többi osztályon is szépen lassan próbálják feldobni az Amigók a gyerkőcök mindennapjait. Budapesten például a Tűzoltó utcai gyermekklinikáról indultunk, de azóta már jelen vagyunk az I. számú klinikán, a Bethesda kórházakban, az Ortopéd Klinikán és a Szent László Kórházban. Ezekben a kórházakban a gyerekek igen különböző betegségekkel kerülnek be, így nem biztos, hogy egyből egy onkológiára kerülsz, ha esetleg ez tartott volna vissza a jelentkezéstől. Egy Amigó egy félévig mindig ugyanazt a kórházat látogatja, melyekbe újgenerációsként még a beosztásunk alapján kerülsz, később viszont preferenciát adhatsz le. A kórházak nevére kattintva, el is olvashatod a bemutató blogbejegyzéseinket.

Szegeden is növekszik az Amigos létszáma így már ott is heti háromszor járunk látogatni, ráadásul nem csak a gyermekonkológiai osztályra, hanem a gyermekpszichiátriára is. Debrecenben ebben a félévben még csak egy csapat dobta fel a gyerkőcök mindennapjait a hét három napján, de hamarosan ott is két kisebb csapattá szeretnénk válni, hogy miközben néhány zöldpulcsis az onkológián játszik, a többi osztályon fekvő gyerkőcök se unatkozzanak. Szombathelyi csapatunk is szépen bővül, hiszen a tavalyi indulás után 6 fővel heti egy napot jártunk, idén már heti két napot is bátran be tudunk vállalni.

A látogatások, vagyis Amigó-nyelven, a bevetések sosem egyformák. Minden alkalommal történik valami különleges és megfoghatatlan, melyet Eszti Amigo – aki azóta már az Alumni Amigók táborát erősíti – az Amigos csodájaként fogalmazott meg. Az élménybeszámolók a blogon és a Facebook oldalon a legnagyobb visszajelzés arra, hogy mennyire gyönyörű az, amit önkéntesként átélünk.

Nem lehet elkerülni sajnos a váratlan vagy nehezebb helyzeteket sem. Az Amigo Iskolán ezekről is beszélünk és az első három alkalommal mindig egy tapasztalt Amigóval megyünk bevetésre. A legtöbbször szerencsére egy kis idő után minden gyerkőc belefeledkezik a játékba és az Amigók pont az ilyen nehézségeken segítik át a bennfekvőket. Na, de ki segíti át az Amigókat egy-egy nehezebb helyzeten? Minden hónapban először kiscsoportban a kórházi csapatok kórháztalálkozót tartanak, majd utána kezdődik a nagy közös városi Amigo-est. Ezek sokszor a csapatépítésről szólnak, de ilyenkor ki lehet egymással beszélni bármit. Szerencsére Gergő Patrón és (a már előbb is említett) Eszti Alumni Amigo még ezen felül is rengeteget tesz az Amigókért. Minden évben megrendezésre kerül a pszichoedukációs tábor, ahol „megszeretgetjük magunkat és egymást”. Ilyenkor nem csak a kórházi élmények kerülnek szóba, hanem az Amigó-lét minden aprósága. A részvétel nem kötelező, de a tavalyi és idei beszámolónkból elolvashatod, mennyire felszabadító tud lenni egy ilyen hétvége.

A mindennapok során is számíthatunk egymásra, de ez nem menne ilyen könnyen a táborok és közös programok nélkül. Ezek lehetnek szervezeten belüli események, mint egy közös évzáró vagy szülinapszervezés, de akár egy csoportos futás is. Emellett sokszor önszerveződő módon kerülnek megrendezésre programok. Ilyen például az idén nyáron elindult AmigosAdventures, ahol hajókáztak, moziztak vagy túráztak a résztvevők, vagy a hatalmas sikert arató kenutábor. Ez nyáron már másodszor került megrendezésre a Szigetközben és igazán összekovácsolta a csoportot.

Emellett az Amigos különlegessége, hogy az önkénteskedésen kívül a háttérfeladatokban is részt lehet venni. Ezek mind az alapítvány munkáját segítik, ezáltal pedig a közös célt, hogy egy nap minden beteg gyerek legyen Amigo. A háttérfeladatok nem kötelezőek, de ha a félév elején elvállaljuk őket, akkor végig kell vinni, amit megígértünk. Ahogyan a kórházban, ilyenkor is egy Amigo mindig betartja, amit ígér. Ilyen háttérfeladatból született a támogaTok vagy az adományoZokni, amiknek köszönhetően rengeteg lehet tanulni egy-egy projekt során. Háttérfeladatokról itt, itt és itt is olvashatsz.

Reméljük sikerült meghoznunk a kedved a jelentkezéshez! Ha esetleg még mindig kételkednél, olvasd el az újgenerációs Amigók első élménybeszámolóját.

A felvételivel kapcsolatos időpontok városonként változnak, így arra kérünk, hogy kövesd figyelemmel a Facebook eseményeinket:

Budapest: https://www.facebook.com/events/631594184315139/
Szeged: https://www.facebook.com/events/1573960179409129/
Debrecen: https://www.facebook.com/events/1048811278804104/
Szombathely: https://www.facebook.com/events/1233748360348240/

Találkozunk a felvételin, mi már nagyon várjuk!!

Minden, amit a felvételiről és az Amigo-mindennapokról tudni akartál
Cimke:                                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.