Hogyan lehet online összehozni egy 170 fős közösséget úgy, mintha élőben találkoznánk? Milyen újdonságokkal lehet előrukkolni, hogy érdekes programokon vehessenek részt hétről hétre az Amigók? Ehhez hasonló kérdéseket feszegettem az elmúlt 4 hónapban három Amigo társammal, Fejes-Tóth Helgával, Papp Lilivel és Schmidt Mátéval, annak érdekében, hogy  izgalmas és értékes programokat szervezhessünk online formában is. Most őket kérdeztem a tanulságokról és a számukra legkedvesebb eseményekről.

Mik voltak az előnyei az online létnek programszervezés terén, közösségi események tervezésekor?

Lili: Rengeteg új programot és játékot fedeztünk így fel, amik más körülmények között eszünkbe se jutottak volna. Ilyen volt például az online Honfoglaló Bajnokság, ami hatalmas sikert aratott az Amigók körében.

Helga: Az online lét legnagyobb előnye az volt, hogy mindenki ugyanannyi eséllyel jutott el a helyszínre, hiszen földrajzi akadályok nem voltak. Ami a szervezést jelenti, nem kellett helyszíneket fixálni, és 80 vagy 140 ember ráérését összeegyeztetni. Igazából minden a képzeleterőnkre és a kreativitásunkra volt bízva.

Máté: Össze tudtuk hozni az ország Amigóit mind a 4 városból, akár minden héten. Ezáltal egy olyan opciót voltunk képesek nyújtani mindenki számára, amivel új embereket ismerhettek meg, mely alapjáraton nem kivitelezhető heti szinten. Remélem, hogy vannak olyan újgenerációsok, akiknek segítségükre vált ez a pár hét a beilleszkedés szempontjából, hiszen ők most kifejezetten csalódottak lehetnek a kórházba járás szünetelése miatt. 

Melyek voltak a nehézségek, amikbe ütköztetek?

Lili: Az online szervezés és találkozás persze sok nehézséggel is járt. A technikai nehézségek mellett, amikkel az elmúlt hónapokban sokan mások is megismerkedhettek, a virtuális térben nehezebb volt felkelteni az Amigók érdeklődését a programok iránt, majd utána heteken át megőrizni ezt a lelkesedést. A kötetlen beszélgetések és sztorizgatások is többször hiányoztak ezekről a programokról, hiszen sokan feszélyezve érezték magukat attól, hogy egy mikrofonnal és a laptopjuk kamerájával kell társalogniuk. 

Helga: Illetve, ami akadály hogy egy online felületen nem tudsz keresztbe beszélni, hozzászólni két különböző körülötted zajló beszélgetéshez is, nem tudsz valakinek a fülébe odasúgni valamit úgy hogy ne zavard meg a fő sztori vonalat. Ezeket a finomságokat nem tudja megadni még semmilyen online felület. (De nagyon remélem egyszer kifejlesztenek majd egy olyan alkalmazást ami be tudja mérni a különböző beszélgetéseket és szelektálva továbbítja a hallgatónak.) 

Máté:Az online tér negatívuma azonban egyértelmű; egy bizonyos idő után már megszűnik érdekessé válni, elveszti a varázsát, utána pedig szükség van a személyes kontaktusra és a rendes eseményekre. Ezt tapasztaltuk mi is így a hosszú hetek eltelte folyamán.

Meséljetek kicsit a programokról! Melyik volt a legizgibb, mint szervező és melyikben volt a legjobb részt venni?

Lili: Annak érdekében, hogy izgalmas és érdekes legyen az összes találkozó, igyekeztünk minden vasárnap egy új programmal vagy játékkal előrukkolni. Ilyen volt például a Honfoglaló Bajnokság, a Rajzversenyek, az Amigos Ki Mit Tud, a beszélgetős Rapid Randi, és persze az online Szabadulószoba is. Ez utóbbi volt talán a legizgalmasabb számunkra, hiszen az elejétől a végéig kellett felépítenünk egy rejtvényt, majd végigkövethettük , ahogy az Amigók megpróbálják megoldani az általunk kitervelt feladványokat.

Helga:  Több vonalon is elindultunk igazából. Volt egy vonal ahol a már ismert programokat próbáltuk adaptálni online felületre (egy hamis 2 igaz, rapid randi/e-chat), volt egy vonal ahol az internet adta újdonságokat használtuk fel (Skribbl), és volt egy TV-s vonal, ahol -ha már képernyő előtt ültünk – megpróbáltuk megcsinálni a saját műsorunkat (ki mit tud?, Honfoglaló közvetítés) A legizgalmasabb egyértelműen a szabadulószoba volt. Rengeteg munkája van benne a csapatnak, és szerintem nagyon is szerették csinálni.

Máté:  Hogy melyikben volt a legjobb részt venni, az szerintem nagyon szubjektív dolog, minden programnak megvolt a maga jó oldala. Ecset (e-chat) közben megismerhettünk egy addig még számunkra ismeretlen Amigót valamelyik másik városból, akár órákon keresztül beszélgethettünk a megadott témákról, vagy bármiről ami érdekelt minket. A közös honfoglalózás előidézhette a legnagyobb versenyszellemet belőlünk, közösen nevethettünk a vicces válaszokon, vagy szurkolhattunk egymásnak a döntőben. Hatalmas rajzversenyek folytak, amelyből ugyancsak kiderült, hogy nem én lettem megkoronázva az alapítvány legjobb rajzolója címmel, de ott is rengeteg nevetést és jókedvet hozott a csapatba a találgatás.  Azonban ha ki kell emelni egy programot, akkor az egyértelműen az online szabadulószoba. Büszkeséggel töltött el mindnyájunkat, hogy kiadhattunk egy olyan “munkát” a kezeink közül, ami így tetszett a közösségnek.

A már sokat emlegetett szabadulószobát sikeresen külsős programmá alakítottuk és az idei Família szülinapon támogató közösségünk tagjai is kipróbálhatták ezt. Az eseményen belelátást nyerhettek az Amigosos felvételi folyamatba, hogyan is néz ki egy feladatlap és különböző kvízekkel, rejtvényekkel kellett eljutniuk a célba. A Famíliáról ebben a cikkben olvashattok bővebben.

Van még esetleg kipróbálatlan ötlet a fejetekben?

Lili: Bár a jelenlegi helyzetben az online programok ismét kissé háttérbe szorultak az “offline” találkozók mellett, azonban ez a pár hónap megmutatta nekünk, hogy a virtuális térben is lehet nagyszerű közös élményeket szerezni. Így mindenképp folytatjuk a MindenhOnline csapattal a munkát, és bár kicsit más formában, és más rendszerességgel, de érkezünk majd az új ötletekkel és játékokkal. 

Helga: Nagyon jó hogy mindig vannak már bejáratott játékok a tarsolyunkban, de folyamatosan gyűjtjük az ötleteket még a további alkalmakra. Nagyon jó mert tudunk tanulni egymástól is, hiszen a mindenhonline eseményeken kívül más programokat is online tartottunk meg. 

Máté: Ötletekből szerintem sosincs hiány nálunk. Kicsit most háttérbe húzódunk, hiszen mint már írtam sokunknak kezd egy nagy szürkeséggé válni az online világ. Ebből kaptunk minden ingert az elmúlt hónapokban, így gyorsan el tud veszni a varázsa. Ha lesz még rá igény, akkor viszont szuper lenne megtartani (ha ritkábban is) az online eseményeket. Bízom benne, hogy nem haragszik meg senki a csapatból, ha azt mondom, hogy készen állunk rá, és új ötletekkel is elő tudunk állni. 

Szuper volt veletek együtt ilyen jó eseményeket életre kelteni, köszönjük minden Amigónak a részvételt, még sok-sok programot tartogatunk nektek!

Harazin Regi, 2020.07.05.

Minden vasárnap mindenhOnline – Online közösségi események
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.