Ahogyan azt már korábban olvashattátok a Facebook oldalunkon, a nyár végén zajló táborban Noémi hivatalosan is leköszönt Fenntarthatóságért Felelős Amigo-felelős posztjáról, amelyben egy évig segítette szorgosan, lelkesen és szeretettel az Amigos működését és az Amigók tevékenységét.

Könnyek között, de nevetve zajlott ez a búcsúzás, és szerencsénkre Noémi továbbra is aktív Amigóként erősíti a csapatot. Fogadjátok szeretettel Molnár Noémi elköszönő posztját, levelét.

A Fenntarthatóságért Felelős Amigo: Noémi, az Amigo-felelős: Sára és a Boldogságért Felelős Amigo: Evelin

Sokan ismerik az Amigost, mit csinálnak az Amigók: egyetemisták, akik kórházakba járnak beteg gyerekekkel tanulni, játszani, kézművesekedni.

Azt azonban kevesen tudják, hogy az Amigos sikeres működése az Amigókon kívül nagyban az Amigo-felelősök odaadó munkáján múlik.

Ki is egy Amigo-felelős? Egy Amigo aki fő/félállásban az Amigos működtetéséért, vezetéséért felel.

2017 szeptemberében lettem a fenntarthatóságért felelős Amigo, és egy éves küldetésünk során Evelinnel (boldogságért felelős Amigóval) az volt a célunk, hogy az alapítvány működését stabilizáljuk, továbbfejlesszük és megteremtsük mind a szervezeti, mind pedig a pénzügyi fenntarthatóságot a következő évre.

Mikor eldöntöttem, hogy Amigo-felelősnek jelentkezem, az motivált, hogy olyan ügyért dolgozhatok, ami nagyon közel áll a szívemhez; méghozzá velem egykorú, hasonló gondolkodású fiatalokkal.

Habár az Amigos egy alapítvány, nekem sokban olyan, mint egy felfutó start-up, ami épp akkor kibontakozás előtt állt, így ugyanolyan profizmussal is kellett kezelni.

Nagyon nagy kihívásnak láttam a feladatot, mivel akkor már egy 50 fős szervezet élére kellett állni.

Tudtam, hogy a szakmai tudásom alapjai megvannak, azonban az igazi kihívást az interperszonális készségek és az Amigo-mentalitás fejlesztése jelentette. Amigo-felelősként nagyon fontos a megfelelő kommunikációs készségek kifejlesztése, hogy az önkénteseket a legjobban tudjuk motiválni. Az Amigo-mentalitás pedig azt jelenti, hogy az alapértékeink megfelelőek legyenek a prioritásaink, tetteink mind Amigóként, mind pedig az életünk sok részében. Ez pedig azt jelenti, hogy olyan vezetővé kell válni, akinek a szervezet sikeressége mellett a szervezet tagjaira is maximális figyelmet kell szentelnie, mert ahogy mondani szoktuk: Amigók nélkül nincsen Amigos.

Mit is jelentett ez az Amigók motiválását illetően?

Pénzbeli, jutalombeli motivációs eszközünk nincsen és az érzelmi nyomás sem járható út, így olyan rendszerek kidolgozásán ötleteltünk a csapat többi tagjával, amik által az Amigók önmagukat motiválják. Maguk választhatják ki, melyik kórházba járnak, milyen háttérfeladatokban segítenek, minden proaktív javaslatuk meghallgatásra kerül.

Sok minden persze adott volt, hiszen bárki, aki csatlakozik már rendelkezik a segíteni akarás motivációjával és ha sok ilyen ember összeáll, akkor hihetetlen pozitív energiák szabadulnak fel. Ezért is fektettünk sok energiát az Amigók összekovácsolására.

Maga az Amigos küldetése is rendkívül motiváló, hiszen ha mások segítésére fókuszálunk, az növeli a teljesítményünket. Habár ez nálunk adott volt a mindennapokban, nem lehetett elégszer hangsúlyozni: minden tettünk azt a végeredményt szolgálja, hogy még több gyermeknek tudunk majd segíteni. Persze velünk is többször előfordult, hogy túl sokat fókuszáltunk a háttérfeladatokra (adományszervezés, marketing, social media, stb.), de ilyenkor az őszinte és nyitott visszajelzéseknek hála mindig tudtunk módosítani a kommunikációnkon.

Rendkívüli figyelmet biztosítottunk arra is, hogy az önkénteseknek mindig visszaadjunk valamit. Ez sokszor kis ajándékokban, személyes levelekben nyilvánult meg, mindenkire személyreszabva, de amire még jobban odafigyeltünk, hogy az Amigók személyesen is fejlődhessenek. A háttérfeladatos csapatoknak mindig próbáltunk szakmai tréninget biztosítani, de emellett a kórházi foglalkozásokat is mindig fejlesztettük.

Ami pedig a legfontosabb, hogy mindenki lelki jólétére is figyelmet szenteltünk. Ez Evelin felelőssége volt, de én sem tehettem meg ennek a figyelmen kívül hagyását, mert több szem többet látott.

Én hiszek benne, hogy amit Amigo-felelősként megtanultam, a for-profit világban is ugyan úgy meg kell tartani, mert ezek a vezetői jellemvonások, módszerek mindenhol egy csapat, szervezet előrelépést segítik, méghozzá úgy, hogy a pszichológiai jóllét is növekszik.

Nagyon hálás vagyok, hogy mindezt megtapasztalhattam és méghozzá egy olyan közegben, ami csak bátorított és minden helyzetben segített.

Az Amigos küldetése, hogy egy nap majd minden beteg gyermek mellett legyen Amigo, és magabiztosan mondhatom, hogy ez alatt az egy év alatt rengeteg mindent elértünk Amigo társainkkal, támogatóink, pártolóink segítségével, hogy ez meg is megvalósuljon. 🙂

Köszönjük Noéminek az áldozatos és szeretettel teli munkáját, amellyel az Amigost segítette egy éven át, és nagyon boldogok vagyunk, hogy aktív Amigóként továbbra is a szervezet mindennapjaiban részt vesz. 🙂 

Noémi elköszön

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.