Mit kereshet egy rendszergazda az Amigosnál? Megnyugtatlak, kedves Olvasó, nem az informatikai szaktudása miatt van jelen a szervezetben; sokkal inkább egy átfogó, kiegészítő munkával segíti Sárát, az Amigos kuratóriumának elnökét. A következő cikkünkben 2 volt rendszergazda, Rozmanicz Lisa és Sayej Petra valamint egy jelenlegi, Harazin Regi mesélnek arról, hogy milyen egy átlagos napjuk a munkakörben és miben fejlődtek általa.

Mesélj magadról, mikor lettél Amigo? Melyik volt a kedvenc Amigosos projekted?

Petra: Több mint két éve csatlakoztam a szervezethez és ez alatt a két év alatt nagyon sok mindent megtapasztalhattam az Amigos berkein belül. A kedvenc Amigosos projektem? Egyértelműen az első 1% kampányunk. Számomra ez felettébb izgalmas és kihívásokkal teli volt, mert tapasztalatunk ezzel kapcsolatban nem volt még. A csapattal nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy minél több emberhez eljussunk a koronavírus kellős közepén. Az eredmény számunkra hihetetlen volt, közel 5 millió forintot sikerült gyűjtenünk, majdnem 1000 ember támogatásával

Lisa: 2018 őszén felvételiztem az Amigoshoz és  2019 februártól lettem aktív Amigo. Legkedvesebb tevékenységemként csak az Ilka utcai Bethesda közösségi tereiben való látogatásaim tudom felidézni, kétségkívül a legboldogabb és legkihívásosabb Amigo-pillanataimat is ott éltem meg.  Legnagyobb tanárom volt az Amigo-létet tekintve, akár a gyerekekkel való foglalkozásban, akár szervezetben való önkénteskedés terén, így a ,,rendszergazdaságban” is. Ha kifejezetten háttérfeladatot kell példának okán felhoznom, akkor a Társadalmi vállalkozást emelném ki, mert annál először a karácsonyi Rudolf, majd a  húsvéti Tapsi kampányban is intenzíven részt vehettem. Míg a karácsonyi kampánynál a logisztikában volt szerepem, addig a húsvétinál már a kommunikáció is bekapcsolódott és csapatösszefogóként tehettem a kampányért, ami teljesen más rálátást adott a fundraising folyamataira. Nagyon izgalmas volt ilyen intenzíven végigkövetni, hogy hogyan áll össze a designtervezéstől, az ütemezésen és a tanácsadásokon, csapatmegbeszéléseken át, a konkrét megvalósításon és utókövetésen keresztül a projekt. Elképesztő érzés belegondolni, hogy nem vagyok még képesített szakember, nincs ehhez diplomám vagy oklevelem neves képzésekről, mégis egy ilyen közegben, ilyen összefogással hozzá tudtam járulni a kampány sikeréhez.  Ez a rendszergazdaság, szakmai asszisztensi szerep, vagy nevezhetjük egyszerűen csak szervezeti feladatokban való önkénteskedésnek olyan irányokat mutatott meg, amiket egyébként nem is sejtettem, hogy vannak és magával ragadnának.

Regi: 2020 februárjában lettem Regi Amigo; ami eddigi életem egyik legjobb döntése volt. Ezalatt a félév alatt blogoltam és habár átalakult körülmények között, de az első bevetésemre is sor került. Október elején kezdtem a rendszergazdaságot és eddigi kedvenc projektem a POKET könyvünk illusztrációinak összegyűjtése volt, mert egyszerre tudtam Amigókkal és gyerekekkel is felvenni a kapcsolatot és létrehozni valami közös kézzelfogható alkotást. 

Regi a felvételiztető csapattal
Ha nagyon röviden össze kellene foglalnod mivel foglalkozik egy rendszergazda, vagy hogy néz ki az átlagos napja, akkor mit mondanál?

Petra: Amikor meséltem az ismerőseimnek, hogy képzeljék el rendszergazda lettem, nem értették, hogy az informatika iránti szenvedély, hogy jött most nálam. Sorra el kellett mindenkinek magyaráznom, hogy amúgy ennek semmi köze az infóhoz és amúgy Sára munkáját segítem, úgyhogy nyugi, nem ismertetek félre 😀 A rendszergazda támogatja Sára munkáját a legjobb szaktudása szerint. A napjaim során sosem unatkoztam, mindig volt valami teendő. Lehetőségem nyílt, hogy a szervezetet még közelebbről megfigyelhessem.

Lisa: A feladatkör és a szerep dinamikusan változó, ami nagyon érdekessé tette, nagy rugalmasságot igényelt, de én nagyon élveztem, mert kíváncsi voltam mindenre. Elmehettem Sára meetingjeire, tanácsadásaira, amikből sok konkrétumot tanultam, míg a feladatokból és  Sára coachingjából irányelveket, metódusokat kaphattam.

Julcsi és Lisa bevetés után

Regi: A rendszergazda mindent IS csinál. Ez a kedvenc részem a munkában, hogy reggel bemegyek az irodába azzal a gondolattal, hogy hmm ma adminisztrálok, vagy épp pályázatot írunk Sárával, esetleg szülőkkel veszem fel a kapcsolatot, vagy a postázásban segítek; de napközben bármi változhat és lehet, hogy egy teljesen új projektet kezdhetek el egyedül. Emellett egy átfogó feladat is társul a munkakörhöz, szuper, hogy minden Amigo Felelős munkájába és több területre is belelátok. 

Szerinted mik azok a képességek, amik elengedhetetlenek a feladatkör betöltéséhez? És mik azok, amikben a legtöbbet fejlődtél?

Petra: Szerintem a legfontosabb az önálló munkavégzés. Sárától nagyon sok olyan feladatot kaptam, amit egyedül kellett megoldanom. Persze segítséget kaptam az elinduláskor, meg amikor kérdésem volt, de a nagyrésze rám volt bízva. Szerintem ezt a képességemet tudtam még tovább fejleszteni.

Petra épp egy izgalmas projekten dolgozik

Lisa: Ami szerintem fontos tulajdonság volt az az adaptáció, a gyors újratervezés, az időmenedzsment, a folyamatok átlátása és a különböző taskok összekötése. Egy gondolatom, amit tanulságként sokat emlegetek magamban, hogy mindent meg lehet valósítani, mindent meg lehet még jobban valósítani, de mindennél értékelni kell, hogy ne a hatékonyság kárára menjen. Ez a feladatkör elindított a felszínre törő maximalizmusom kezelésére, hogy mára már észrevegyem, hol érdemes inkább már egy következő lépésbe fektetni az energiáim és a tökéletesítési törekvéseimet pedig optimalizásban megélni.

Regi: Szerintem nagyon fontos a rugalmasság és a kezdeményezőkészség; készen kell állni arra, hogy bármi megváltozhat. Amiben nekem nagyon sokat segített a munkakör, hogy egy projektet átlátok az elejétől a végéig, fejlődtem a problémamegoldásban és abban is, hogy legyek produktívabb és osszam be jobban az időmet. 

Köszi, hogyha elolvastad, kukkants be hozzánk jövő héten is!

Szalontai Petra, 2020.10.19.

Rendszergazdaként az Amigosnál
Cimke:                     

Egy gondolat a “Rendszergazdaként az Amigosnál” -hoz

  • 2020-10-19 at 12:57
    Permalink

    Legizgalmasabb rendszergazda munka ez!:)

Hozzászólások lezárva