Az Amigos életében nagyon hamar bekövetkezett egy különleges látogatás, ami egy hosszú barátságot eredményezett. Zoliról és arról, hogyan ismertük meg őt, Ádám Amigo, aki immár alumni Amigóink egyike, és Zsófi Amigo, a szegedi csapat első tagja mesélnek.

Ádám

,,Számomra ez volt az első, az Amigos életében mindössze a második alkalom, hogy Amigóként ellátogattam a kórházba. Tudtam, hogy az egyik elkülönítőben van egy tizenhárom éves srác, aki vár rám, Banicz Zolika.”

Most, majd´ két év elteltével, Zolika már gyógyultan, maga is látogatóként jár a kórházba. Hogy mi történt a két említett időpont között? Minden, amiről az Amigos szól.

,,Már az első találkozásunkkor kiderült, hogy mindketten kedveljük az orosz nyelvet, a kutyákat és még sok minden mást. Ezért az ezt követő hónapokban ezekre a dolgokra helyeztük a hangsúlyt. Megtanultuk az orosz ábécét, néhány orosz szót, később mondatokat. Emellett a kötelezőt is illett hozni, vagyis fel kellett készülni az osztályozóvizsgára, mivel mi is segítettük a kórházpedagógusok munkáját. Itt mutatkozott meg igazán az Amigoson belüli  összefogás, hisz voltak akik a matekban, néhányan a magyarban, mások pedig a nyelvekben segítettek Zolinak. Ennek meg is lett az eredménye, a sikeres vizsga! Tanulmányi eredményeivel párhuzamosan Zolika egészségi állapota is egyre javult.

Éreztük, hogy ebben rejlik az Amigo lét igazi ereje: tanulással motiválni.”

Ádám Amigo és Zolika

,,Mindeközben Zolival nem csak tanulótársak lettünk, hanem barátok is. Számomra ez akkor derült ki igazán, amikor kapott két jegyet a Star Wars legújabb epizódjának premierjére, és engem kért meg, hogy kísérjem el. Habár nem vagyok a Csillagok háborújának elvakult rajongója, sőt eddig a filmeposz egyetlen részét sem láttam, mégis tudtam, hogy különleges élményben  lesz részem. Egyrészt, mert a vetítés éjjel kettőkor kezdődött, másrészt mert Zoli a saját lábán jött el a moziba.”

Zolika története végigkísérte az Amigos eddigi tevékenységét, sőt, nem csak hogy végigkísérte, de motivált is bennünket. Zoli a mi első sikersztorink. Hozzá bármikor elmehettünk és ő is mindig számíthatott ránk. S ez azóta is így van, annak ellenére, hogy Zoli  – hála Istennek – mára már egészséges.

Mint azt eddig is olvastátok, Zolival nem szakadt meg a kapcsolat a kórházon kívül sem. Amikor 2017 decemberében Zoli édesanyja megkeresett minket, és megkérte az Amigost, hogy segítsen Zolinak felkészülni az osztályozó vizsgákra, lelkesen összeállt egy csapat Amigo hogy segítsenek. Zsófi Amigo mesél arról, hogyan zajlott a tanulás Skypeon keresztül és arról, hogyan sikerült Zolinak az osztályozó vizsga.

Zsófi

,,2017 őszén csatlakoztam az alapítványhoz, de speciális helyzetem – vidéki tanulmányaim – miatt sajnos a kórházi látogatásokra nem volt lehetőségem. Azonnal kaptam az alkalmon, és jelentkeztem, hogy szívesen tanulnék vele együtt skypeon keresztül. Amigo társaimmal együtt felosztottuk a tárgyakat, nekem az irodalom, nyelvtan, történelem és természetismeret tárgyak jutottak osztályrészül.
December közepén kezdtük el a közös tanulást, sok házi feladattal, kötelező olvasmánnyal és miegymással. Zoli a kilencedik osztályba csatlakozott be, így nem volt egyszerű dolgunk – sok tantárgyból kellett sok mindent megtanulnunk. A legtöbbet az irodalommal foglalkoztunk, Antigonét olvastuk el közösen, majd Zoli egy szép és tartalmas olvasónaplóban foglalta össze a történet tanulságait. Ezután az ógörög tragédiákat, és ókori eposzokat tanultuk – nem egyszerű témák, de Zoli a vizsgán ezen témákból is sikeresen helyt állt. Az irodalmat az elején annyira nem szerette, de remélem hogy a szép – egyedül elért – sikerei felbátorították őt, és mára már egy kicsit jobban szereti a tárgyat. 😊  A természetismeret vizsgát is szépen teljesítette, a kezdeti nehézségek után ez a tárgy is jól ment neki a végére. Nagyon sokat skype-oltunk, volt hogy napi kétszer is tanultunk, egyszer délelőtt, egyszer délután. A befektetett munka megtérült, ugyanis a több mint másfél hónapos szorgalmas tanulás után Zoli sikeresen teljesítette a februári vizsgákat és újra csatlakozott társaihoz az iskolában. Nagyon hálás kisdiák volt, mindig öröm volt vele együtt tanulni és látni, milyen gyorsan fejlődik a tudása, és milyen érdeklődő.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, neki is elkezdődött az iskola, majd nyári szünet, aztán újra iskola, de azért még próbáljuk tartani a kapcsolatot. Jó látni a sikereit, örülök, hogy segíthettem neki ebben.”

 

Zolival és anyukájával az Amigos negyedik szülinapján találkoztunk újra, és nagyon örültünk, hogy ennyi közös tanulás után kötetlenebb körülmények között is találkozhattunk és időt tölthettünk együtt.

További sok sikert kívánunk Zolinak az iskolában és az életben! 🙂

Az interjúkat készítették: Elin & Niki Amigo, 2018 ősze

 

Zoli és az Amigos
Cimke:             

2 thoughts on “Zoli és az Amigos

 • 2018-11-20 at 09:28
  Permalink

  Köszönet a szép írásért! Jó egészséget és sok kitartást az iskolában Zolinak! Ádám és Zsófi és a többi Amigó segítsége is példa mutató.

  • 2018-11-27 at 20:27
   Permalink

   Köszönjük a támogató szavakat! 🙂

Hozzászólások lezárva