Negyedik születésnapi rendezvényünkön indítottunk egy közösségi finanszírozási kampányt annak reményében, hogy még egy vidéki városban elindulhasson egy csapat Amigo és egy nap minden beteg gyerkőc mellett lehessen Amigo. A kampány 2018 októberében indult és egy hónap alatt több, mint 380 magánszemély szavazott nekünk bizalmat és támogatott minket célunk elérésében. Ezúton is köszönjük még egyszer nekik! A kampánynak köszönhetően megkezdődhettek az előkészületek arra, hogy Szombathelyen is megalakuljon az alapító csapat.

Az előkészítő feladatok, kórházzal való kapcsolattartás és a szombathelyi egyetemisták toborzásában nélkülözhetetlen szerepet vállalt Timi, az egyetemi HÖK részéről, aki így gondolt vissza a kezdetekre: “Az Amigos számomra ismeretlen volt, egészen tavaly őszig. Az egyetem és a kórház akkor került kapcsolatba egymással a szombathelyi indulás miatt. Amikor az első megbeszélésre mentem, nem tudtam semmit, miről is lesz szó, eredetileg nem is nekem kellett volna mennem a kórházba a megbeszélésre, de így alakultak a dolgok. A kórházban a vizit miatt várni kellett, így Sárával volt időnk beszélgetni kicsit és akkor tudtam meg, miről is van szó pontosan. Az osztály elé már úgy álltam ki, nem volt kérdés, hogy ezt a kezdeményezést az egyetem maximálisan támogatja és mindenben igyekszünk segíteni egymást. Az alatt a pár másodperc alatt, ami eltelt Sára és az Amigos története és a megbeszélés között (maximum egy perc lehetett), végigfutott bennem, hogy mennyivel könnyebb lett volna, ha már akkor is vannak az Amigók, amikor én voltam tartósan kórházban fekvő kisgyerek. Viszonylag hamar híre ment az egyetemen az Amigóknak és a Gólyabálon a tombola bevételét teljes összegben felajánlottuk az Alapítvány részére, bízva abban, hogy Szombathelyen is hamarosan lehet minden gyerkőc mellett egy Amigo. Ezen felbuzdulva pedig a karácsonyi cipősdoboz gyűjtést az Alpokalja Daganatos Gyermekekért Alapítványon keresztül a kórházban fekvő gyerekeknek adtuk, hogy nekik is boldog lehessen az ünnep. A jól sikerült akció maitt az újonnan megalakult Amigo-csapat tagjai is adhatnak még ezekből az ajándékokból a gyerekeknek – egyrészt száznál is több csomagot vittünk, másrészt – szerencsére -, kevesen vannak kórházban sokáig. A szombathelyi Amigók igazán lelkes egyetemistákból állnak, készen arra, hogy mosolyt csalva a gyerekek arcára sikerüljön együtt tanulni. Nagyon örülök, hogy patrónként segíthetem a csapat munkáját és remélem, hamarosan minden beteg gyermek mellett ott lehet egy Amigo.”

Az Amigók részéről a szombathelyi felvételit Soma Amigo fogta össze, akinek nagy szerepe volt a kampány menedzselésében, a felvételiztető Amigókkal való kapcsolattartásban, a szombathelyi toborzásban, és a felvételi hétvége gördülékeny lezajlásában, reggelitől vacsoráig. 😀 Soma a szervezői folyamatra és a felvételi hétvégére így gondolt vissza:

“A szombathelyi Amigos csapat indulása egy új fejezetet nyitott az alapítvány lassan öt éves történelmében. A terjeszkedés jelentőségét egyrészről egy újabb gyermekonkológiai központ meghódítása, másrészről pedig két újabb, ráadásul nyugat-magyarországi egyetem – ELTE SEK és PTE ETK – hallgatóinak bevonása adja. A felvételi folyamat a budapestivel megegyezően zajlott, a szombathelyi Amigo-jelölteknek ugyanazoknak a kritériumoknak kellett megfelelniük. A kétnapos felvételi után hat újdonsült Amigót üdvözölhettünk a csapatban: egyikőjük a PTE-n, öten pedig az ELTE-n folytatják tanulmányaikat. Az Amigo Iskola és Avatót követően a “szombathelyiesítés” is megtörtént, illetve az Amigók azóta első bevetésükön is túlvannak!”

Március első hétvégéjén nagy izgalommal indult el az Amigos csapata Szombathelyre. Először a felvételi beszélgetésekre, majd pedig az Amigo-iskolára, avatóra és az első csoportképekre került sor. Az Amigók megpróbáltak minden tudást átadni annak érdekében, hogy a szombathelyi alapító csapat kapjon egy olyan alapot, amelyet a kezdetektől magukénak tudhatnak és formálhatnak az elkövetkező félévek során.

Godwin, a szombathelyi alapítócsapat kórházfelelőse így mesél az Amigóvá válásról:

“Ha valaki egy éve azt mondja, hogy hasznos leszek a társadalomnak, kinevetem, de ha azt mondja, hogy jótékonysági szervezet válogatott tagja leszek, még meg is kérdőjelezem a mentális épségét. Bumm, 2019. március 2-a és Amigo lettem. Ez aztán a plot twist. Soha nem voltam még ennyire büszke arra, amit csináltam, pedig elsőre lett C1-es angol nyelvvizsgám és középszintű matek érettségim. Az Amigo iskolán egy tagot ismertem, Ádámot, aki már évek óta legjobb barátom. A többiek a szó legszorosabb értelmében idegenek voltak. Most, hogy hivatalosan is tag vagyok, felvállalom, hogy fogadást kötöttünk rá, hogy vajon mikor dobnak ki. Lényegében mindketten tévedtünk. Nem csak a gyerekek Amigói, hanem egymás Amigói is lettünk. Ez nekem segített túllépni magamon, és visszanyertem a hitem a jövőm felé. Az első bevetés elég ijesztő volt, és annak ellenére hogy középiskolai tanár szeretnék lenni a kisebb korkülönbség miatt, rá kellett jönnöm, hogy egy hat és fél éves kislánnyal több közös van bennünk, mint az indokolt lenne. Tényleg az egyik legboldogabb nap volt az életemben, amikor láttam az arcán, mennyire örül a kezdetleges vitorláshajó rajzomnak, és hogy szinte legjobb barátként mesél arról, hogy kik a legjobb ovis barátai. Röviden, az Amigosnak köszönhetően én egy olyan dolgot találtam meg magamban és másokban, amiről nem is hittem, hogy létezik és nagyon tetszik, hogy ez összetart minket és a gyerekeket is.”

A szombathelyi csapatnak sok sikert és élményt kívánunk, és reméljük minél több eseményen találkozhatunk velük!

Magyar Elin, 2019. április

Amigos Szombathelyen
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.