Mindannyian szeretjük azt érezni, hogy tettünk valami igazán jó ügyért, valamilyen fontos célért, legyen az egy gyermekkórház támogatása vagy éppen egy erdő megmentése a kivágástól. Mégis sok dilemmával szembesül az, aki még sohasem adományozott. Kinek segítsek? Hol hasznosul legjobban a támogatásom? Melyik szervezetben bízhatok meg leginkább? Ezekre a kérdésekre segít választ találni Schmidt Gergő adományszervezési szakértő.

Kinek adjak?

Talán elcsépelten hangzik, de elsősorban hallgass a szívedre. Te milyen célra adnál legszívesebben? Gyerekeknek? A Föld megóvására? Egészségügyre? Állatvédelemre? Oktatásra?  Mi töltene el igazán jó érzéssel? Hiszen részben emiatt a kellemes érzés miatt adományozunk. Másrészt persze tekinthetünk az adományunkra befektetésként egy élhetőbb jövőbe. Ez utóbbit nézve érdemes felkeresnünk a kiszemelt területen tevékenykedő civilek honlapjait. Mit vittek véghez az elmúlt években? Még az ugyanazon területen dolgozó szervezetek között is számos különbség van. Lobbiznak? Tanulmányokat készítenek, szakértői munkát végeznek? Kint vannak a terepen és hóban, sárban is segítenek? Hozzád mi áll a legközelebb, szerinted mi a változáshoz vezető legjobb út? Találd meg azokat, akikkel azonosulni tudsz és ne habozz segíteni nekik, ők képviselik azt a világot, amiben élni szeretnél.

Honnan tudjam, hogy egy nonprofit szervezet valóban jó célra költi az adományom? Egyáltalán végez-e valódi tevékenységet a kiszemelt szervezet?

Időről-időre felbukkannak hírek csalókról, akik kihasználták az emberek segítő szándékát. Szerencsére ezeknek az eseteknek azért van hírértéke, mert igen ritkák. Hogy mit tehetünk, ha biztosra akarunk menni? Először is nézzük meg a szervezet honlapját, Facebook vagy Instagram felületét. Sokszor az internetes felületeket is önkéntesek fejlesztik szabadidejükben, így nem kell kételkednünk csak azért, mert nem elég profi egy honlap. Van azonban, amire jó odafigyelni. Hitelesnek látszanak a fotók, a tevékenységeket bemutató szövegek? Gyanús, ha évek óta nincs friss tartalom, vagy ugyanaz a néhány fotó kerül felhasználásra újra és újra. Ha egy alapítvány évek óta ugyanazzal az egy beteg gyerek fotójával mutatja be tevékenységét, akkor joggal kételkedünk. Ha még mélyebbre akarunk ásni, akkor keressük meg az oldalon a szervezet éves beszámolóját, amit kötelező közzétenni, esetleg nézzük meg tagja-e az Etikus Adománygyűjtők Szervezetének, ami egy plusz pont a hitelesség szempontjából. Bármit is teszünk fő a bizalom, de ne sajnáljunk azt a néhány percet a tájékozódásra sem.

Kis, helyi vagy nagy, globális szervezetnek adományozzak?

Ebben a kérdésben nincsen egy kizárólagosan üdvözítő út. A helyi civil szervezetek gyakran jobban ismerik a közvetlen környezetük problémáit és gyorsabban is tudnak reagálni rá. A kis szervezetek nem egyszer kulcsfontosságú feladatokat látnak el a településünk, kerületünk életében, segítik az ott lakókat, védik a közvetlen környezetünket, közösségi programokat szerveznek, mint például a gödöllői Diverzítás Alapítvány, vagy a Humusz Szövetség. Ezeknél a civileknél minden forint adomány helyben hasznosul és nagyon sokat számít. Ugyanakkor országos, vagy nemzetközi ügyekben náluk nagyobb szervezetek tudnak csak eredményeket elérni. Ha globális cégeket kell változásra bírni, esetleg az emberek, természet érdekeit jobban szolgáló törvényekért lobbizni, akkor bizony olyanokra van szükség, akik már évtizedek óta, határokon átívelő küzdelmet folytatnak a siker érdekében. Ilyen az Orvosok Határok Nélkül vagy a Greenpeace is.

Sosem adományoztam, nem vagyok gazdag és amit tudnék adni, az úgysem segítene.

Nincs olyan, hogy túl kicsi adomány, minden segítség számít, a legtöbbször sok sok kis adomány visz sikerre egy ügyet. Nagyon sok szerényebb keresetű ember adományoz Magyarországon, hiszen maguk is tudják milyen fontos lehet az életben egy kis segítség. A támogatásoddal ráadásul nem csak pénzt adsz, hanem leteszed a voksod is egy ügy mellett, a szervezet, amelyik mögött sokan állnak könnyebben magára vonja a döntéshozók figyelmét. Ne habozz támogatni a jó ügyet, légy te a mérleg nyelve!

Félretettem az utóbbi hónapokban 20 ezer forintot, hogy valamilyen érdemi összeggel segítsek egy ügyet, jól okoskodtam?

Valamelyik szervezet biztosan jó hasznát veszi, de a civilek számára a kis összegű, de rendszeres adomány még hasznosabb. Miért? Ahogy az emberek többsége is a havi fizetéséből él, úgy a civilek is hónapról hónapra tervezik a kiadásaikat, fizetik a számlákat, béreket stb. Ha havi rendszeres támogatást állítunk be számukra, akkor ők is tudnak tervezni és tudják mekkora feladatokba vághatnak bele. Az Amigos a Gyerekekért Alapítványnál például sok kórházi ápolásra szoruló gyerekkel hónapokig foglalkoznak az Amigók, így elengedhetetlen, hogy tudják minden kisgyerek számíthat rájuk addig, ameddig haza nem kerülhetnek.

Mit kapok az adományomért cserébe?

Alapvetően jó érzést és a tudatot, hogy elősegítetted egy nemes ügy sikerét, esetleg egy köszönőlevelet a civil szervezettől. Vannak olyanok is, akik a vásárlással történő adományozást részesítik előnyben, ők jellemzően első adományozók, még csak próbálgatják a szárnyaikat, mint hétköznapi hősök. Ez sem baj, ha szükségünk van egy maszkra, zoknira, pulcsira, foglalkoztató füzetre, vászonszatyorra, akkor gyakran megvásárolhatjuk ezeket civil szervezetek oldalán is. Ilyenkor a termék árának egy része jó ügyet szolgál, mi pedig büszkén viselhetjük új vászonszatyrunkon a szervezet logóját, hirdetve, hogy már mi is tettünk valamit. 

Átutaljak, fizessek bankkártyával vagy kopogjak be az irodába egy borítékkal?

Nincs szükség arra, hogy az egyesületek, alapítványok ajtaján kopogtass ahhoz, hogy támogasd őket. Egyrészt nem egy kényelmes módja az adományozásnak, másrészt így követhető a legkevésbé a pénz útja. Ha már energiát fektettünk abba, hogy utánnanézzünk egy szervezet tevékenységének, akkor ne rontsuk el ott, hogy “nyomtalanul” adjuk oda a támogatásunkat, az elektronikus fizetések nyomonkövethetők, ezekkel minden szervezetnek kötelező elszámolnia. Át is utalhatunk, ilyenkor jó, ha legalább az email címünket feltüntetjük a megjegyzésrovatban, így informálhatnak minket, hogy miket vittek véghez a támogatásunknak hála. Már sok szervezet honlapján van bankkárttyás fizetési felületét is, ami kényelmes megoldás és biztonságos is, hiszen ezeket a felületeket ellenőrzött szolgáltatók üzemeltetik. Ha tehetjük, akkor válasszuk ez utóbbit.

Mi a helyzet azokkal, akik az utcán kérnek pénzt civil szervezetek nevében? Felháborító!?

Elsőre talán gyanús lehet és bizalmatlanságot kelt, de ez egy nagyon elterjedt módszer számos országban. Nálunk viszonylag kevés szervezet használja, vagy használta pl. UNICEF, Greenpeace, WWF. Itt azonban az átlagosnál nagyobb elővigyázatosság sem árt, hiszen ritkán van lehetőségünk egy ilyen, utcai beszélgetés során ellenőrizni a szervezetet. Ezért azt tanácsolom, hogy olyanoknak adj, akiket ismersz, például az említett három szervezetről a többség tudja, hogy létező, tevékeny civilek. Nézzük meg magát az adománykérőt. Bizalmat ébreszt? A szervezet nevével ellátott ruhát visel? Legalább egy poló vagy logós táska jellemző. Van nyoma a szervezet honlapján az utcai támogató toborzásra? Fontos, hogy itt is azoknak szavazzunk bizalmat, akik elektronikus – pl. tableten történő – adományozást kérnek. Nem tudhatjuk, hogy a készpénz tényleg a szervezethez kerül-e, hiszen nyomonkövethetetlen.

Bárhogy és bármelyik egyesületnek, alapitványnak adományozunk is, a legfontosabb, hogy kezdjünk neki a keresésnek, ne halogassuk. Ha egy hónapban csak egy mozijegy vagy egy pizza áráról mondunk le a kiválasztott ügy javára, akkor máris rengeteget tettünk, mert csak közösen tudunk változást elérni.

 Schmidt Gergő, 2021.07.21.

Útmutató az adományozáshoz: 7 tipp, tény és tanács nem csak kezdő hősöknek