A karantén alatt az Amigók összefogtak a POKET csapatával és közös irodalmi pályázatot hirdettek. A két csapatnak nem ez volt az első együttműködése, hiszen tavasszal a POKET Zsebkönyvek ifjúsági sorozatának első kötetéből befolyt összegből az Amigókat támogatták. Az Amigos egy POKET oldalban zsűrije már szorgosan olvassa a beérkezett műveket, amíg pedig az eredményre várunk, ismerjétek meg a zsűritagokat!

Ott Anna, művészeti vezető

“Kiskamaszként beszippantott az olvasás és azóta nem ereszt. Függője lettem a könyveknek, a lassan harminc évem alatt nem találtam náluk hűbb és szórakoztatóbb társat. Szerencsém van, hogy a Pázmány bölcsészkara után szinte azonnal a Hadik Kávéházba kerültem, ahol a művészeti programszervezés lett a feladatom, majd két év után a hely művészeti vezetője lettem. A Hadik nekem egy második otthon, ahova mindig hazajárok. A Margó Irodalmi Fesztiválon Margó Extra néven sorozatot indítottunk, ahol híres olvasókkal beszélgetek kedvenc könyvélményükről. 2019 eleje óta a Societe Budapest irodalmi programjait is szervezem. Tavaly decemberben TED beszédet tartottam arról, mit jelent nekem az irodalom és hogy váltam olvasóvá. Instagramon egyre többen követnek és teszik fel a kérdést, mit olvassanak. Büszke vagyok rá, hogy segíthetek élményt nyújtani egy-egy könyvvel másoknak.”

Zoltán Áron, a Vígszínház színésze, a VerShaker alapítója

“Segíteni csodálatos. Erre jöttem rá a járvány okozta kényszerleállás óta.

Miután szembesültem vele, hogy nincs színház, és az életem értelme egyik pillanatról a másikra eltűnt, egyéb teendők után néztem. Sok olyan embert találtam, akinek segíteni tudok. Először nagymamámnak intéztem dolgokat, majd beálltam önkéntesnek, és sokszor egy egész lakótelepet átfésülve, rendszeresen ételt hordok idős rászorulóknak azóta is. Az Amigos is egy segítő közösség, szívesen csatlakozom projektjükhöz.

Az irodalomhoz több szálon kötődöm, de talán a legfontosabb, hogy szintén önkéntes módon, idén áprilisban elindítottam a VerShaker YouTube-csatornát és a közösségi felületet. A VerShaker a versek erejével köti össze az embereket. Visszavezet minket a költészet igazi értelméhez, amit gyermekkorunkban ösztönösen éreztünk, de ahogy felnövünk, fene nagy tudományosságunkban képesek vagyunk elfejteni. Jelen pályázattal kapcsolatban is azt remélem, hogy sok olyan százötvenszavas remekművet fogok olvasni, melyek a pályázók belső világának titkos történéseit fogalmazzák mások számára is átérezhető formába, segítve ezzel a titkaikat őrző magányos lelkek megnyugvását.”

(Zoltán Áron a bemutatkozást 150 szóban írta meg:) )

Vecsei H. Miklós, A POKET alapítója, a Vígszínház társulati tagja

“Azt gondolom, hogy az írás az életünk részévé kell váljon. Reggel le kéne írni az álmainkat, napközben a szép metaforákat és a jó gondolatok, este pedig összegeznünk az érzelmeket. Minden emberben kialakulhatna így a saját költészete. És hasonlóan gondolkozom az olvasás és a fantázia kapcsolatáról. Jó elrugaszkodni a valóság alapján a valóságtól. Beljebb jut az ember és ott jobb, azt hiszem. Az Amigos az egyik legemberibb kezdeményezés az országban. Boldog vagyok, ha legalább egy POKET oldal erejéig csatlakozunk hozzá, és még boldogabb, ha ez a POKET oldal személyes találkozásokká alakul.”

Mécs Anna, író

“Novellákat írok, első kötetem Gyerekzár címen jelent meg. Gyerekkori traumák, nehéz felnövések, abszurd családi helyzetek vonulnak fel pároldalas történeteimben. Íróként és a hétköznapokban is foglalkoztat, hogy mit hozunk magunkkal a gyermekkorunkból, hogy mik azok az „őstapasztalatok”, amelyekkel a felnőtté válás során is küzdenünk kell.

Egyetemistaként sok éven át önkénteskedtem: krónikus, súlyos betegséggel élő gyerekeket és családjaikat táboroztattuk. Ott megtapasztaltam, hogy milyen nagy kihívás egy család életében a bezártság, a steril szoba, a felfüggesztett, fekete-fehér gyerekkor. És azt is láttam, hogy milyen nagy élmény számukra minden, ami színt visz a küzdelmes mindennapjaikba. Ezért az Amigos munkáját az egyik legfontosabb küldetésnek tartom, a pályázatban megfogalmazott felismerés pedig csodás lehetőség arra, hogy kigyúrjuk magunkat empátiából. Hogy rájöjjünk: most, a karantén alatt egy halvány benyomást kaphatunk arról, hogy milyen is elszakítva lenni egymástól, hogy milyen bizonytalanságban élni – amit a beteg gyerekeknek még a fájdalmas kezelések is nehezítenek.

Kíváncsian várom, hogy 150 szóban milyen élettapasztalatokat osztanak meg a pályázók velünk. Remélem, hogy a kezdeményezés és a kötet segít a betegséggel küzdő gyermekek ügyét kihozni a négy fal közül, és segít, hogy a történeteken, hasonló élethelyzeten keresztül kapcsolódjunk egymáshoz.”

Forgács Péter, író

“Eredetileg matematika-fizika szakos tanár vagyok. Elevenen él az emlékezetemben több olyan eset, amikor egyik napról a másikra üresen maradt egy iskolapad, akár hosszú hónapokra is. Általában a mindennapi teendők miatt, lassan feledésbe merült a hiányzó diák. Keveseknek jutott eszébe, vajon mi van vele, hogyan telnek a napjai a külvilágtól elszigetelten. Mostani tanítványaim között is van olyan, aki sajnos hosszan tartó kezelésre szorul. Nemrég kiderült, hogy őt is meglátogatták már az Amigók.

A járványhelyzet sokunk lelkét tárta egyre szélesebbre, kezdjük jobban átérezni a kis betegek sorsát. Az érzések sokféleképpen kimutathatók – akár egy rövid történetben leírva is. Így született meg e pályázat ötlete. Évekkel ezelőtt, mint zöldfülű, de annál lelkesebb írópalánta magam is részt vettem több jeligés novellapályázaton, néhányat meg is nyertem. Most a zsűri tagjaként igyekszem kamatoztatni a „másik oldalon” szerzett tapasztalataimat.

Épp a napokban kerül(t) a könyvesboltok polcaira Szuperhold című novelláskötetem második kiadása. A harminckilenc rövid szöveg közül többnek is a gondtalan, vagy éppen gondokkal terhes gyermekkor a témája, ahogy a karanténban született pályaműveknek is.

Biztos vagyok benne, hogy az írói tehetség, az egyéni hang megcsillantásához bőven elegendő 150 jól megválasztott szó. Ezért is olvasgatom nagy érdeklődéssel a beérkezett pályaműveket.”

Forgács-Fábián Sára, Az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója

Forgács-Fábián Sára vagyok, az Amigos megálmodója és lelkes Amigója. Hiszem, hogy társadalmi innováció közösségen keresztül érhető el, kis lépésekben, sok kitartással. Az Amigókkal ezen dolgozunk nap mint nap. Beteg gyerekeket támogatunk a gyógyulás felé vezető úton. Fontosnak tartom, hogy a “nonprofit ügyek” is a legnagyobb odafigyelést és profi hozzáállást kapjanak, hiszen ezek a küldetések azok, amitől jobb és kerekebb lesz a világunk.Az Amigos mindennapi segítése mellett PhD hallgatóként kutatom a civil szervezetek növekedését a Budapesti Corvinus Egyetemen, hogy az akadémiát a gyakorlattal ötvözve mihamarabb elérjük az álmunkat, hogy egy napon, minden beteg gyerek mellett legyen egy Amigo.

A POKET-tel való együttműködésünkben zseniálisnak tartom, hogy két közösségen alapuló csapat tudott összefogni, hogy megmozgassuk a környezetünket, a gondolkodó és érző embereket. Rávilágítottunk, hogy a “Covid-időkben” sokan hasonló helyzetben voltunk mint a kórházban gyógyuló gyerekek. Ennek a hatása pedig sokkal tovább mutat mint elsőre gondolnánk: egy gondolkodó, érző és empatikus társadalom felé, amiért együtt tettünk most a POKET fiataljaval, a zsűri társaimmal, az Amigókkal és a közel 500 pályázóval.

Bemutatjuk az Amigos egy POKET oldalban zsűrijét!
Cimke:                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.