Gondolkodtál már azon vajon milyen lehet 8 gyerkőccel az online térben együtt játszani? Hogyan lehet jó hangulatot teremteni annak ellenére, hogy már mindenkinek elege lett a képernyőbámulásból? Elárulom: egyszerre kihívás, nagy izgalom és boldogság. Az Amigos Mini projektről már halhattatok, azonban most négy sikeres foglalkozás után a személyes tapasztalataimról mesélek nektek egy kicsit.

Februárban vágtam bele az Amigóskodásba és a koronavírus helyzet annyira gyorsan változott, alakult, hogy nem volt lehetőségem kórházba menni. Épp amennyire fájt ez a dolog (hiszen egyelőre kimaradtak a személyes élmények), annál különlegesebb is lett végül, mert sok új lehetőség van a gyerkőcökkel való foglalkozásra, közös fejlődésre. Ezért jelentkeztem a Minibe és éltem át az első bevetésem, habár online, de annál felejthetetlenebb körülmények között, amiért nagyon hálás vagyok. Elhoztam nektek 5 tuti dolgot, amit az elmúlt négy foglalkozás során tanultam.

  1. A gyerekek iszonyatosan kreatívok és végtelenül rugalmasak

Kell egy pár darab építőkocka és egy jó történet, azután már minden más a képzeletünkre van bízva; ez az amit a gyerekek nagyon-nagyon jól tudnak és amit mi is elleshetünk tőlük. Az online lét adta lehetőségeket és a Zoom rejtelmeit pedig néha jobban ismerik mint mi: előfordult, hogy elment nálam a hang és a gyerkőcök igyekeztek segíteni a megoldásban, de számukra sem szab határt, ha valami hiányzik, mert a chatet is magabiztosan használják.

  1. A játékba beleférnek a komolyabb témák, elgondolkodtató kérdések is

Annyi mindenről elgondolkodtatnak mindig a gyerekek! Beszélgettünk például arról, hogy mitől élhető a Föld, miért fontos vigyázni rá, de az is szóba került, hogy vajon ki érdemel második esélyt. Mindig izgalmas látni, hogy mennyire okos és érett véleményük van a gyerekeknek az őket körülvevő világról, ezt mennyire szívesen osztják meg velünk és ezután teret engednek a közös ötletelésnek.

  1. Bármikor történhet valami váratlan, de mindenre van megoldás

Előfordul, hogy nem jó a Zoom link, vagy valaki kamerája nem működik esetleg nem érkeztek meg a kellékek a játékokhoz. A szervező csapat hihetetlen logisztikájának, az Amigók találékonyságának és a gyerekek türelmének hála mindent el tudunk hárítani. A legnagyobb titok a problémák megoldásában pedig a gyors és nyílt kommunikáció, ami minden nehéz helyzetet megakadályozott.

  1. Csapatban közös célokat elérni a legjobb

Amigónak lenni azt is jelenti, hogy sosem maradsz egyedül; így van ez a Minis bevetéseken is. Segítünk egymásnak, néha improvizálunk, ha valaki eltéveszti a történetet, aztán a foglalkozás végén kibeszéljük az élményeket, tanulságokat és egymástól is sokat tanulunk.

  1. Közös élmény, de különböző megélés

Talán a legfontosabbat hagytam utoljára, amit mindig érdemes szem előtt tartanunk, nemcsak a foglalkozások során, de a hétköznapi életben is. Habár egy közös élményben vagyunk mind, mégis másképp éljük meg azt; lehet egy Amigónak és egy gyerkőcnek is nehezebb napja. Éppen ezért fontos odafigyelni egymásra, empatikusan hozzáállni minden helyzethez és a végén visszajelzést kérni, hiszen ebből tudunk tanulni és jobbá válni.

Ha van olyan 6-12 éves ismerősötök, aki szívesen csatlakozna ez izgi online foglalkozáshoz, akkor ne habozzatok ajánlani neki a Minit, mert még szeptemberre és októberre is akadnak szabad helyek , ide kattintva tudtok időpontot foglalni. 

Harazin Regi, 2020.08.28.

 

 

 

 

 

 

 

 

5 dolog, amit újgenerációs Amigóként tanultam az Amigos Mini bevetések során

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.