A közösség a legnagyobb hiánycikk a koronavírus járvány idején, hiszen szinte mindenki otthon van, a barátokkal való találkozást, a közös személyes pillanatokat most mellőzni kell.Erről szól az Amigos Alapítvány és a POKET csapatának közös kezdeményezése, amelynek keretében „Amigos egy POKET oldalban – avagy barátság a négy fal között” néven irodalmi pályázatot hirdetnek. A legjobb műveket egy különleges kiadványban publikálják majd.

Nagy hiánycikk most a közösség, és a közösségi élmény, hiszen akik csak tehetik otthon vannak, nincs lehetőség személyes találkozásokra. A jelenlegi helyzetben egészen hasonló érzések fogalmazódhatnak meg az emberekben is, mint a kórházban gyógyuló gyerekekben. Ennek a párhuzamnak az alapgondolatából született  az Amigos és a POKET közös kezdeményezése és irodalmi pályázatának ötlete:

az Amigos egy POKET oldalban, avagy barátság a négy fal között

A két szervezet missziója elsőre különbözőnek tűnik, pedig a kiindulópont mindkét helyen ugyanaz: a közösség erejében hisznek. Az Amigos a gyerekeket teszik boldoggá, a POKET pedig az olvasás élményét népszerűsíti a közösség erejével.

Amigók és Vecsei H. Miklós az első ifjúsági POKET bemutatóján, márciusban

Az otthoni karantén alkalmat és időt enged sok kreatív időtöltésre, például az írásra is. Az irodalmi  pályázat célja, hogy ebben a mindenki számára rendkívüli időszakban összefoglalja ezeket a vegyes érzéseket. A lehető legszélesebb közönséget szeretnék megszólítani: mindazokat akik igyekeznek a szépséget keresni a négy fal között, vagy akár azokat a középiskolai tanárokat, akik a gyerekeknek “szerethető irodalom háziként” ajánlják a pályázatot, és azokat is, akik a szorongásaikat szeretnék oldani az írással.

“Maszk, kesztyű, fertőtlenítő spray. Ezekkel az eszközökkel szereltem fel magam amikor elfogott ugyanaz az érzés, mint amikor az “Amigo-bevetésre” öltözöm be egy steril osztályon. Majd hazatértem és rájöttem, hogy itthon hasonlóan vagyok bezárva mint egy gyerek a kórházban, hiányoznak a barátaim, magányosnak érzem magam és vágyódom a “régi életemre”. Most mindannyian átérezzük, milyen a négy fal között tölteni heteket akár hónapokat, átjár minket a hiány, szorongás, vágyakozás érzése, ami aztán össze fogja kötni a generációkat, egy közös emlék, élmény, tapasztalat az, amit most gyűjtünk. Miért ne írhatnánk le mindezt, örökíthetnénk meg a jövő generációinak a jelenünket? Ezzel a gondolattal hívtam fel Hasit, mit szól hozzá, benne lennének-e a közös gondolkodásban.” – mondta Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója.

A pályázatra maximum 150 szavas műveket várnak, kötetlen formában. A beérkező írások zsűrizésében a POKET szakmai csapata vesz részt partnerként, a legjobb műveket pedig egy különleges kiadványban publikálják.

“Mindig örülök, ha az Amigosról hallok vagy meglátok egy Amigos kitűzőt a városban. Hiszek abban, hogy ez az ország tele van jóindulatú és tenni akaró emberekkel, és nagyon boldog vagyok, amikor ezek az emberek egy cél érdekében egymásra találnak. Azt hiszem, hogy a POKET csapata is kicsit ilyen, ezért volt nagy öröm, hogy nem csak bízunk egymásban, hanem inspiráljuk is egymást annyira, hogy elindítsunk valami közöset“ – mondta Vecsei H. Miklós színművész, a POKET zsebkönyvek kitalálója.

A pályázati kiírást és további információk a honlapunkon vagy az alábbi linken elérhetőek: https://www.facebook.com/events/639139616885043/

2020.05.17.

Amigos egy POKET oldalban – avagy barátság a négy fal között

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.