Az utóbbi hetekben próbáltunk olyan bejegyzésekkel készülni számotokra, amivel kicsit Amigósan segítjük a karantén-mindennapokat. Összeszedtünk tippeket hatékony tanuláshoz, baráti bandázáshoz játékokat és megosztottuk veletek, hogy alapítványunk hogyan állt át teljesen online működésbe mind a kórházi bevetések, mind a közösségépítés terén.

Néha viszont jó megállni kicsit és kitekinteni abból a körforgásból, ahol egy rendkívüli helyzetben próbáljuk meg a szokásos életvitelt fenntartani. Kulturális szórakozási lehetőségekre egyre több megoldást találunk és nem szabad elfeledkezni az offline kikapcsolódásról sem. Mi magunk is szeretünk közösen zenélni, koncertekre járni vagy akár mozizni egy AmigosAdventure program keretein belül, így most ilyen programokból hoztunk nektek egy rövid válogatást.

Mozizz otthonról

Márciusban a Budapest Film mozijai vetítéseiket elsőként állították le, hogy ezzel is elősegítsék a járvány megfékezését. Új kezdeményezésükben azoknak szeretnének örömet okozni, akik ebben az időszakban sem szeretnének a mozizás élménye nélkül maradni. A Budapesti Távmozi oldalán a Művész, Puskin, Toldi, Tabán és Kino műsorrendben vetíti filmjeit.

Emellett a MAFAB 100 klasszikus filmet tett teljesen ingyen elérhetővé, így a régi kedvenceket legálisan is újranézhetjük. Ha pedig egy kis nyelvgyakorlást is csempésznél a szórakozásba, szinkron helyett válaszd a feliratos opciókat.

Színház a saját szobádból

A színházkedvelők sem maradnak kedvenc elfoglaltságuk nélkül. A különleges illatok és a színészek közelsége ugyan elmarad, de játékukból és a színházi élményből nincs hiány. A járvány kezdetekor hamar megalakult a TRIP Hajón az Első Magyar Karantén-Színház, melynek előadásairól a Facebook oldalukon tájékozódhatsz. A Trafó Take a seat! online programsorozatában  a népszerű trafós előadásokon és koncerteken vehetünk részt újra, a Katona József Színház Youtube-csatornáján is elérhetővé váltak előadások.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház a legkisebbeknek nyújt szórakozást. A MobilMesék a színház Youtube-csatornáján érhetőek el minden nap 15 órakor, így ezek a gyerkőcöknek a hosszú távoktatós nap után tökéletes kikapcsolódást nyújtanak. A csatornát érdemes követni, ugyanis a legnépszerűbb előadásokat időről időre közzéteszik.

Ha valaki pedig ismét rágyúrna kicsit az angoljára és a kellemeset vegyítené a hasznossal, akkor a londoni National Theatre Youtube-csatornáján hétről hétre új darabokat nézhet meg olyan színészekkel, mint Benedict Cumberbatch, Jonny Lee Miller vagy Ralph Fiennes.

Teca és Zsófi Amigók

#mertkelladal

A Hangfoglaló Program elindította #mertkelladal kampányát, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy több magyar dal hallgatásával úgy támogathatjuk a magyar zenészeket, hogy az nagyobb plusz költségbe nem is kerül számunkra.

A Maradj Otthon! Fesztivál szervezői is rengeteg hazai előadót kértek fel, hogy saját felületeiken jelentkezzenek be élőben,így érdemes követni kedvenceinket. Ha pedig valaki a komolyzene iránt rajong a Zeneakadémia honlapján koncertközvetítéseket hallgathat.

Mindennapi múzeumok

Számos múzeum elérhetővé tette tárlatait itthon és külföldön is, mint például a Kassák Múzem tárlata, a Ludwig Múzeum, a Műcsarnok vagy a Dali Múzeum, a Louvre és a British Múzeum is.  A Petőfi Irodalmi Múzeum pedig szülőknek és tanároknak segít online múzeumpedagógiai programokkal.

Legyél te is alkotó!

Rengeteg csodás alkotás született már a bezártság hatására, így most te is számos művészeti tevékenységben kipróbálhatod magadat. Ha a festészet érdekel, akkor a FessNeki oldalán online videók segítségével kreálhatsz újra csodás festményeket, a Trafó Gondolat Generátor Műhelye is alkotópályázatot hirdetett, az V. Nemzeti VERSeny versmondó és versklip versenye idén sem marad el, ha pedig az írás a mindened, akkor mi, Amigók is szuper lehetőséggel készültünk.A POKET Zsebkönyvekkel közösen ‘Barátság a négy fal között” címmel hirdettünk irodalmi pályázatot, melyben bárki kipróbálhatja magát.

Végül pedig ne feledd, mindenki máshogy éli meg a karantént, mindenki máshogyan próbálja kezelni a bezártságot. Van, aki a szokásos, mindennapi rutint követi és reggel 6-kor kipattan az ágyból, de akad olyan is, aki most délig alszik és sorozatokkal várja, hogy újra este legyen. A karantén-kikapcsolódásra pedig kezdve a baráti beszélgetésektől, az alkotáson át az online szórakozásig számos lehetőségünk van. Reméljük mindenki megtalálja a számára megfelelő módszert addig, amíg vissza nem térünk a megszokott életünkbe.

A képek az Amigos a gyerekekért Alapítvány 5. születésnapján készültek, 2019 októberében. A címben szereplő idézet Sally Rooney Baráti beszélgetések című művéből származik.

Raposa Renáta, 2020. 05. 08.

“egyes valóságok valószerűtlen hatást keltenek” – Kultúra a karantén alatt
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.